Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: Παραβιάσεις και ατιμωρησία για τη διαφθορά

Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: Παραβιάσεις και ατιμωρησία για τη διαφθορά

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αφορούν τις επαναπροωθήσεις, τις φυλακές τη διαφθορά αλλά και τη βία εναντίον γυναικών, παιδιών και προσφύγων σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

article19471_w_l
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τη θεσμική βελτίωση αλλά και υλοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην εισαγωγή της έκθεσης αναγνωρίζεται ότι «η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις υπηρεσίες ασφαλείας είτε σε άλλα μέρη της κυβέρνησης».

Στην έκθεση, που καλύπτει τη χρονική περίοδο του έτους 2018, καταγράφονται ως σημαντικά σημεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας την ποινικοποίηση της δυσφήμισης, τους ισχυρισμούς περί επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο, τη διαφθορά, αλλά και τη βία εναντίον των γυναικών, παιδιών, μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεση του αναφέρει πως υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία κακομεταχειρίστηκε και κακοποίησε παράτυπους μετανάστες, αιτούντες άσυλο, διαδηλωτές και Ρομά», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Η κατάσταση στις φυλακές

Κλείσιμο
Οι συνθήκες σε φυλακές και κέντρα κράτησης δεν πληρούν πάντα τα εθνικά ή διεθνή κριτήρια, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν σοβαρή υπερπληρότητα, ανεπαρκή ασφάλεια, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, ανεπαρκή πρόσβαση σε φαγητό και εγκαταστάσεις υγιεινής, ανεπαρκείς προμήθειες π.χ. για κουβέρτες, ρουχισμό και είδη υγιεινής. Υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση από την αστυνομία και σωματική και λεκτική βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους ανήλικοι, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Η παρατεταμένη προφυλάκιση- εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δικαστήρια είναι υποστελεχωμένα και δέχονται υπερβολικό βάρος- παραμένει ένα πρόβλημα, επισημαίνει ακόμη.

Ατιμωρησία για τη διαφθορά

Ο νόμος προβλέπει ποινές για διεφθαρμένους αξιωματούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πάντα αποτελεσματικά τον νόμο, σημειώνει ακόμη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αξιωματούχοι μερικές φορές εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς με ατιμωρησία. Παρότι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχία για υψηλά επίπεδα διαφθοράς, το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για μείωση κατά 8,5% των καταγγελιών για διαφθορά που έγιναν το 2017, σε σύγκριση με το 2016. Οι φορείς που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούνται», επισημαίνεται.

Βία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ

Ακόμη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι ακτιβιστές καταγγέλλουν πως οι αρχές δεν κινητοποιούνται πάντα για τη διερεύνηση περιστατικών βίας εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως και ότι τα θύματα διστάζουν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. «Η βία εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παρέμεινε πρόβλημα και η κοινωνικές διακρίσεις και η παρενόχληση είναι διαδεδομένη, παρά τις βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει τέτοια άτομα», αναφέρει η έκθεση, που σημειώνει ότι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλαν βιασμούς, σωματική βία και διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά αναφέρουν ότι οι αρχές και οι ΜΚΟ δεν ερεύνησαν επαρκώς αυτά τα εγκλήματα.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η αντισημιτική ρητορική παραμένει πρόβλημα στην Ελλάδα και σημειώνει τους βανδαλισμούς μνημείων του Ολοκαυτώματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης