Επικοινωνιακό πυροτέχνημα λένε οι γιατροί οι προσλήψεις που τάζει ξανά το υπ. Υγείας

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα λένε οι γιατροί οι προσλήψεις που τάζει ξανά το υπ. Υγείας

«Μπορούν να μας απαντήσουν οι επικεφαλής του υπουργείου πότε θα παρουσιαστούν αυτοί οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία; Γιατί από εξαγγελίες χωρίς χρονοδιάγραμμα χορτάσαμε...»

giatros-monos
Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των γιατρών τις χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η τελευταία ανακοίνωση που έγινε από τους επικεφαλής της Αριστοτέλους, υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή κ. Παύλο Πολάκη, και από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «έκλεισε» στις 4.000 προσλήψεις γιατρών για την επόμενη τετραετία.

Άλλοι 2.760 γιατροί έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 2017 και το 2018.

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαμορφώνεται πολύ διαφορετικά – όπως τη βιώνουν οι ίδιοι οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς μέσα στις δημόσιες δομές υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία στηρίζονται κατά κύριο λόγο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των γιατρών, από τους επικουρικούς (συμβασιούχους) και η μόνη κίνηση που καταγράφεται είναι αυτή των γιατρών προς την έξοδο του ΕΣΥ, είτε γιατί συνταξιοδοτούνται είτε γιατί αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα. Το 2018 έκλεισαν πίσω τους την πόρτα του ΕΣΥ 360 γιατροί.

«Όσον αφορά τις προσλήψεις που μας παρουσιάζει ξανά και ξανά το υπουργείο Υγείας, έχουμε χάσει πια το μέτρημα και τους αριθμούς, 1.000, 3.000, 4.000 γιατροί... Δυστυχώς δεν αποτελούν παρά μόνο εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται. Έχουμε συνηθίσει να τις ακούμε, το ίδιο έκανε μάλιστα και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μπορούν όμως να μας απαντήσουν οι επικεφαλής του υπουργείου πότε θα παρουσιαστούν αυτοί οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία; Γιατί από εξαγγελίες χωρίς χρονοδιάγραμμα χορτάσαμε...», λέει χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και πρώτη σε ψήφους και στις πρόσφατες εκλογές στην Ενωση, κυρία Ματίνα Παγώνη.

«Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πάνω 6.500 κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας), καθώς οι συνταξιοδοτήσεις στελεχών ξεπερνούν τις 400 ετησίως, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Αντί να μονιμοποιηθούν οι λίγοι επικουρικοί, που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλοι οι επικουρικοί να είναι αμοιβόμενοι από τα έσοδα των νοσοκομείων. Θέλει δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Ότι δηλαδή επιδιώκει και το Κεφάλαιο. Και το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να εξαπατά το υγειονομικό προσωπικό εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις οι οποίες είναι μάλιστα άγνωστο πότε θα γίνουν. Οπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο που έγινε η προκήρυξη, και με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το 2017 και το 2018) που δεν έγιναν ποτέ», δηλώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα οι διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί για τις περίφημες προσλήψεις επιμελητών Β' μέσω των σχετικών συμβουλίων στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που ουσιαστικά αποτελούν τη μισή υγειονομική δύναμη της χώρας, αφορούν ελάχιστους γιατρούς. Κι αυτό διότι όπως εξηγεί «οι ιθύνοντες έμοιαζαν να επινοούν λάθη και εμπόδια που δεν επέτρεπαν ούτε να ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι είχαν συμπεριλάβει στα μέλη του συμβουλίων γιατρούς θανόντες, συνταξιούχους, ακόμη και τον κ. Πέτρο Τατούλη που βρίσκεται εκτός ΕΣΥ χρόνια. Για να διορθωθούν πέρασαν 5 μήνες, και μετά ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία, η οποία προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Ας μας πει το υπουργείο Υγείας πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί» τονίζει και ο κ. Παπανικολάου.

Κλείσιμο
Προσθέτει δε μια άλλη παράμετρο, η οποία δυναμιτίζει τη διαδικασία των περίφημων προσλήψεων: «κι ενώ προκηρύσσονται ελάχιστες μόνιμες θέσεις και όλοι στα νοσοκομεία περιμένουμε τους επιμελητές Β, που λόγω ηλικίας μπορούν να προσφέρουν στο σύστημα, γινόμαστε και θεατές ρουσφετιών, όπως το να προκηρύσσουν θέσεις διευθυντών!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης