Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Φυσικοθεραπευτών για τις αλλαγές στην προοπτυχιακή εκπαίδευση

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Φυσικοθεραπευτών για τις αλλαγές στην προοπτυχιακή εκπαίδευση

Αναλυτικά τα θέματα που θα εξεταστούν ενόψει των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση

fysiko_tew
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) προχωρά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας στην προπτυχιακή εκπαίδευση και των προκλήσεων της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών.

Βασικά θέματα της ΓΣ, η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου, είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση του ΠΦΣ για την ένταξη των τμημάτων φυσικοθεραπείας στις σχολές επιστημών υγείας και η εξίσωση των πτυχίων των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, με την Πανεπιστημιακής κατεύθυνσης.

Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας από τα τέσσερα τμήματα φυσικοθεραπείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΣΔ.

Αναλυτικά τα θέματα που θα εξεταστούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΠΦΣ, αφορούν:

Την ενιαία προπτυχιακή εκπαίδευση των τμημάτων φυσικοθεραπείας και τα στάνταρ που θέτει η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας και αφορούν την ομοιογένεια στα προγράμματα σπουδών, τα προσόντα των διδασκόντων, την θέσπιση της ελάχιστης κλινικής εκπαίδευσης.

Τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την προώθηση της συγχώνευσης Ανωτάτων Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Την επαγγελματική εκπαίδευση βοηθών φυσικοθεραπευτών - φυσικοθεραπείας (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, διετή προγράμματα), ο θεσμός της Μαθητείας.

Την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, με τη νομοθέτηση του Ινστιτούτου Επιστημονικών Θεμάτων του Π.Σ.Φ., όπου θα εξεταστεί ο ρόλος των Επιστημονικών Τμημάτων του Π.Σ.Φ. στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση, η νομοθετημένη δια βίου εκπαίδευση (Ν. 3879/2010) και η σύνδεση με την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών, η μοριοδότηση ημερίδων και συνεδρίων Π.Σ.Φ. καθώς και τα κριτήρια για την πιστοποίηση των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου θα οριστούν τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ποιοτική άσκηση του επαγγέλματος, όπως τίθενται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας, ο στόχος για την αυτονομία του επαγγέλματος και την άμεση πρόσβαση στον φυσικοθεραπευτή

Κλείσιμο
Το ζήτημα της οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης από διάφορα τμήματα Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (χωρίς προπτυχιακή συνάφεια) με κατεύθυνση φυσικοθεραπεία.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για την έκτακτη Γενική Συνέλευση και τους λόγους που την επιβάλλουν τα εξής: «Με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην οργάνωση της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όπως και οι ευθύνες όλων των φυσικοθεραπευτών, αλλά κυρίως της Ακαδημαϊκής κοινότητας και των εκπροσώπων του Π.Σ.Φ. Αντιλαμβανόμαστε άπαντες ότι η προπτυχιακή εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα επαγγελματικά δικαιώματα και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση με το Επιστημονικό επίπεδο του Φυσικοθεραπευτή και βέβαια με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο. Τα θέματα της εκπαίδευσης θα αποτελέσουν αντικείμενο της έκτακτης Γ.Σ.Α του Π.Σ.Φ (2 και 3 Μαρτίου) όπου το ανώτατο όργανο και η διοίκηση του Π.Σ.Φ, μαζί με τους Ακαδημαϊκούς, πρέπει να θέσουμε τους άξονες και τους στόχους για τις επόμενες δεκαετίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης