Κύπρος: Οι Φυλακές Κορυδαλλού μαθαίνουν το κυπριακό μοντέλο σωφρονισμού

Κύπρος: Οι Φυλακές Κορυδαλλού μαθαίνουν το κυπριακό μοντέλο σωφρονισμού

Σκοπός της επίσκεψης των στελεχών των Φυλακών Κορυδαλλού, είναι η ενημέρωση τους σχετικά με τις πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο

4121179
Στελέχη των φυλακών Κορυδαλλού επισκέπτονται τις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Κύπρο όπου και ενημερώνονται για το πρόγραμμα επανένταξης.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσεων και συνεργασίας στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής που έχει υπογραφεί πρόσφατα στην Αθήνα, μεταξύ της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών της Κύπρου και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κυπριακών Κεντρικών Φυλακών, σκοπός της επίσκεψης των στελεχών, είναι η ενημέρωση τους σχετικά με τις πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στη Κύπρο, τη φιλοσοφία και το μοντέλο σωφρονισμού που εφαρμόζεται, το σύστημα εκπαίδευσης στις Φυλακές, τα προγράμματα επανένταξης, καθώς και των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρεται, η επίσκεψη πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της ανταλλαγής καλών πρακτικών για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων, ειδικότερα όσον αφορά το μοντέλο της ημιελεύθερης διαβίωσης του Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης των κρατουμένων που εφαρμόζεται από το Τμήμα Φυλακών Κύπρου, με σκοπό την προσαρμογή του στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας.

Στη Κύπρο λειτουργούν 4 επίπεδα έκτισης των ποινών φυλάκισης. Στο πρώτο είναι η «κλειστή φυλακή» όπου εντάσσονται οι βαρυποινίτες. Στο δεύτερο στην «ανοικτή φυλακή» εντάσσονται ελαφροποινίτες αλλά και βαρυποινίτες που έχουν εκτίσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους.

Στην «ανοικτή φυλακή» οι κατάδικοι κυκλοφορούν στον εξωτερικό χώρο της φυλακή σε ημιελεύθερη κατάσταση και φιλοξενούνται σε δωμάτια με πόρτες και όχι κελιά. Στο τρίτο επίπεδο είναι το Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης στο οποίο εντάσσονται κατάδικοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν μέσα σε ένα εξάμηνο. Την ημέρα βρίσκο9νται ελεύθεροι και εργάζονται και το απόγευμα επιστρέφουν σε κτήριο εκτός φυλακών μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί. Το τέταρτο στάδιο είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός με «βραχιολάκι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης