Προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο οι εξετάσεις DNA

Προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο οι εξετάσεις DNA

Από την 1η Μαρτίου οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - Αυτό προβλέπεται με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

dna-3539309_960_720
Εξειδικευμένο έλεγχο του προβλήματος τους ώστε να μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή προσαρμοσμένη στο DNA τους θα μπορούν να έχουν από τον Μάρτιο οι ασθενείς με καρκίνο, τα κέντρα της Ιατρικής Ακριβείας που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

“Δεν είμαστε μακριά από τη στιγμή που ο καρκίνος θα αντιμετωπίζεται ως χρόνια πάθηση από τα συστήματα υγείας του πλανήτη, οπότε οι ασθενείς θα βρίσκονται σε συνεχή και άμεση σχέση με τους γιατρούς τους και η ογκολογία θα καταλάβει ένα τεράστιο κομμάτι της κλινικής πράξης, επηρεάζοντας τελικά και την οικονομία της υγείας παγκοσμίως. Το Δίκτυο ιατρικής ακριβείας θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο της κλινικής πράξης στην ογκολογία και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς των ογκολόγων.

Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε είμαστε πραγματικά μπροστά σε μια νέα εποχή για την ογκολογία και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών με αντίστοιχα νοσήματα” δήλωσε στο protothema. gr o Οθων Ηλιόπουλος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ.

Από την 1η Μαρτίου το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα ξεκινήσει την διαγνωστική του λειτουργία, ώστε οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η ανακοίνωση έγινε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με την συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, διακεκριμένων επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής Ακριβείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες ιατρικής ακριβείας ευρωπαϊκών κρατών π.χ. της Σουηδίας, Genomic Medicine Sweden και της Μεγάλης Βρετανίας, Genomics England. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, που ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης αυτής φάσης λειτουργίας του Δικτύου, καθώς και την επέκτασή του σε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

«Οταν η δημόσια επένδυση στην έρευνα έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όταν η κοινωνία δίπλα μας είναι πληγωμένη από την κρίση, τότε εγείρεται για την πολιτεία ένα σοβαρό καθήκον· να αναδειχθεί η σημασία της επιστημονικής έρευνας για την κοινωνία, να γίνει αντιληπτή η απήχηση που μπορεί να έχει με τρόπο ορατό, απτό και συγκεκριμένο. Στο καθήκον αυτό ανταποκρίνονται οι εμβληματικές δράσεις που διαμορφώσαμε και υλοποιούμε στον τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Κλείσιμο
Η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω τουδημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις νέες προκλήσεις στον χώρο της υγείας, όπως είναι η ιατρική ακριβείας. Το δημόσιο σύστημαυγείας, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν καισυμμετέχουν σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, με σκοπό να είναι εγγυημένη στους πολίτες της χώρας που δοκιμάζονται από τον καρκίνο, η διασφάλιση της πρόσβασης τους στις νέες σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (η ίδρυσή του προβλέπεται σε Ν/Σ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή) αλλά και η ενσωμάτωση και η αποζημίωσηαπό τον ΕΟΠΥΥ νέων βιοδεικτών οι οποίοι εντοπίζουν τις γονιδιακές μεταλλάξεις μεαποτέλεσμα την ακριβή διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία». «Η πρωτοβουλία αυτή σε ένα θέμα παγκοσμίου αιχμής, φέρνει πρώτη φορά σε συνομιλίατην πολιτεία, τους ερευνητές, τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς με κοινό στόχο να απαντήσουμε ως χώρα στην ιατρική του μέλλοντος, διασφαλίζοντας το κοινωνικό πρόσημο», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης