Ξανθός: Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία

4706184

Κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία από τον υπουργό

Το φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλό εμπορικό προϊόν, καθώς πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, τόνισαν απόψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Ιταλός καθηγητής Β. Ανιολέτο,σε εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα: «Το εταιρικό μοντέλο βλάπτει σοβαρά την Υγεία : Μια προοδευτική Πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό».

Ο Α. Ξανθός, υπογράμμισε πως ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία και τόνισε πως η κυβέρνηση διασφάλισε την καθολική, ισότιμη, χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και σε όλα τα φάρμακα - από τα φθηνά μέχρι τις πιο ακριβές και καινοτόμες θεραπείες.

«Δώσαμε κίνητρα στους χρόνιους ασθενείς για την προώθηση των γενοσήμων. Πήραμε μια συνεκτική δέσμη μέτρων όπως ο μηχανισμός αξιολόγησης επιστημονικής καινοτομίας, η επιτροπή διαπραγμάτευσης των φαρμάκων σε προσιτές τιμές αποζημίωσης, τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και η κατάρτιση μητρώων ασθενών. Για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρή προσέγγιση, το σύστημα που παραλάβαμε ήταν διάτρητο με αποτέλεσμα την προκλητή ζήτηση και τη διαφθορά».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη Συμμαχία της Βαλέτας, επισημαίνοντας πως πρέπει οι μικρές μεμονωμένες χώρες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή στη φαρμακευτική πολιτική: από τη μια το δικαίωμα στη πρόσβαση και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και από την άλλη τα επιχειρηματικά κέρδη».

Η πολιτική της ΝΔ εστιάζεται σε μια ανεπαρκή και ισχνή δέσμη φροντίδας η οποία κατά προτεραιότητα θα αγοράζεται από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς να γίνεται καμία επένδυση στη δημόσια υγεία τόσο σε επίπεδο ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές, κατέληξε ο Α.Ξανθός.

Στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Νίκος Σβέρκος, δημοσιογράφος / διευθυντής του ρ/σ 105.5 'Στο κόκκινο', ο Βιτόριο Ανιολέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, είπε ότι «τις τελευταιές ημέρες, δημοσιεύθηκε στην Ιταλία, κατάλογος με 11.000 γιατρούς που έλαβαν οικονομική υποστήριξη από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία» και υποστήριξε πως το 65% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από τον FDA την περίοδο 1989-2000 περιείχαν δραστικές ουσίες που ήταν ήδη διαθέσιμες. «Παρουσιάζονταν δηλαδή ως νέα φάρμακα ενώ έφεραν ελάχιστες τροποποιήσεις. Την ίδια στιγμή, 10 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες» , τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για προώθηση των γενοσήμων και για διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο.

«Η βίομηχανία φαρμάκων είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα μετά τη βιομηχανία όπλων. Η φαρμακοβιομηχανία δαπανά περισσότερα χρήματα για προώθηση- διαφήμιση πάρα για έρευνα και ανάπτυξη» κατέληξε.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Έχουν μόνο οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ , το λέει η λέξη . ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ είναι τα σύνολα ανθρώπων με ΚΟΙΝΑ στοιχεία . Και στις ευρωπαϊκές γλώσσες το societas βγαίνει από το socius=συγγενής . Χωρίς σύνορα και χωρίς έθνος και με δίκαιο του εδάφους , έχεις Τέξας . Έχει κρατικά νοσοκομεία και φάρμακα στο Τέξας ; Μήπως έχει δωρεάν σπουδές ; Δεν νομίζω .

ΑΧ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ !!!!

ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ'' ΚΑΛΥΤΕΡΑ '' ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΕ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ !

ΝΙΚΟΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟς ΝΑ ΔΕΙς ΠΩς ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ

ΕΡΣΗ

ΠΟΛΥ Μ@Λ@Κ@Σ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!!!!!! ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΩΦΥΛΟΣΟΦΙΕΣ!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

antoniadou01-mesa

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επικαλείται εκπρόσωπο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που είπε ότι η Ελληνίδα δεν εργάστηκε ποτέ για τη NASA, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να εργάστηκε ως υπεργολάβος σε ένα από τα πρότζεκτ της NASA

18