Συναγερμός για τη γρίπη: 12 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα, 3 παιδιά στην εντατική

gripi01-mesa

Εως την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί συνολικά 6 θάνατοι από την εποχική γρίπη - Δεκάδες νοσηλεύονται στις εντατικές - Με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό τα τρία παιδιά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Στους 18 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την εποχική γρίπη. Στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός για την έξαρση της μετάδοσης του ιού, αφού μέσα σε μία μόλις εβδομάδα πέθαναν 12 άνθρωποι. Τα νέα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 40, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 21–27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 (48,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 30 (25,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 (74,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Τα 111 (99,1%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και ένα (0,9%) κρούσμα στον ιό γρίπης τύπου Β.Από τα 112 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 20 (18%). Σημειώνεται ότι τα 96 (85,7%) από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1) για τον οποίο το φετινό εμβόλιο που κυκλοφορεί κρίνεται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Ο Η1Ν1 προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές γι' αυτό και φέτος παρατηρούνται σοβαρά κρούσματα γρίπης και σε νέα άτομα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και φέτος τα επίπεδα εμβολιασμού παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και γι' αυτό εκφράζουν φόβους ότι αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τους 42 της περσινής σεζόν.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Ενδεικτικό της σοβαρότητος της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα.

Στην συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι φέτος έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το εμβόλιο καλύπτει μεν περισσότερα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης, αλλά οι αριθμοί έρχονται να διαψεύσουν την Αριστοτέλους, όταν μέσα σε μια εβδομάδα τριπλασιάστηκε ο αριθμός των θανόντων.

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:
- Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
- Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
- Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Φοιτητής

Αν και δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσα άνετα να φανταστώ το άτομο που δημιούργησε όλη αυτή την τρέλα κατά των εμβολίων να είναι κάποιος από αυτούς τους τρελούς που πιστεύουν ότι υπάρχει υπερπληθυσμός στη Γη και ότι πρέπει να πεθάνουν άνθρωποι για να λυθεί οπότε ο τύπος βρήκε τη καλύτερη λύση: Βγάζει σκάρτα τα εμβόλια που σώζουν ζωές με κύριο στόχο να τον πιστέψουν οι άνθρωποι με χαμηλή νοημοσύνη και να ξεφορτωθεί τους χαζούς με φυσικό τρόπο

Γεωργία

ΜΑΚΡΥΑ από μαγαζιά και συνωστισμό κι ας έχει εκπτώσεις! Γιαγιά, παππού, νωρίς το πρωί στο σούπερ μάρκετ και περπάτα, όχι λεωφορείο, καλό θα σου κάνει :) Και να τρώτε καλά, νέοι και γέροι.

Χχ

Την κακόμοιρα που της παρέλυσε το χέρι από το εμβόλια τσιμουδιά ...τι όχι;;;; Γιατί δεν κάνετε προληπτικά εμβόλιο και για καρκίνο Αλτσχάιμερ φυματίωση ή και για οστεοπόρωση...για να μην πάθετε βρε έτσι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!!! Κουτορνίθια παγκόσμιο φαινόμενο να βάζεις κάτι στο σώμα σου χωρίς να έχεις σύμπτωματα, χωρίς να ξέρεις συστατικά παρενέργειες κτλ κτλ ΖΩΑ καταστρέφετε τα παιδιά σσς...σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου λέει ξαφνικά και φταίει το μαξιλάρι ΗΜΑΡΤΟΝ

Πολύ σωστά τα λέτε, μην κάνετε εμβόλια

Ούτε αντιβίωση να πίνετε, μόνο σκόρδο με μέλι. Να κάτσετε να πεθάνετε φυσικά και οικολογικά. Είστε η μόνη ελπίδα να καθαρίσει η ανθρωπότητα από τους απογόνους των Νεαντερνταλ που ζουν ακόμη ανάμεσα μας

Δρ

Ειμαι γιατρος και συμφωνω απολυτα. Ειχα ασθενη που εμεινε παραλυτη απο εμβολιο γριπης. Gullain-Barre συνδρομο.

Καλύτερα να πεθάνουμε

Παρά να κάνουμε το εμβόλιο με το τσιπάκι των Αμερκάνων που μας μεταλλάσσει σε Φιλελεδες

Ωχχχχχχ

Ακούτε και φωνές?

Ελενη

Σπορα πανικου για πωλησεις εμβολιων μου μυριζει

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΝΕΙ 10 ΕΥΡΩ, Η ΖΩΗ ΠΟΣΟ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Πυροβολημένος

Μπορείς να τα κάνεις και τζάμπα στο ΙΚΑ

Άρρωστος

Εγώ πήρα να κλείσω ραντεβού σε παθολόγο, σε Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι και το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού είναι 01/05/2019. Ασχολήσου και με την υγεία ρε παίχτη Αλέξη να δούμε καλύτερη μέρα μετά την οικονομία και τα εθνικά. Θα πάω στην εκκλησία την Κυριακή να κάνω μια προσευχή να γίνω καλά. Πολάκηηηη σε έχω να ουμ....

@ αρρωστος

Ας πήγαινες σε νοσοκομείο αρχές Οκτωβρίου να εμβολιαστείς δωρεάν, ή, εκεί που τα δίνεις στις καφετέριες, ας έδινες στο φαρμακείο 12,5 ευρώ να εμβολιαστείς, οπότε θα ήσουναμιά χαρά. Αλλά στην Ελλάδα, για όλα σου φταίνε οι άλλοι, ποτέ ο εαυτός σου.Το ίδιο βέβαια, ισχύει και αν κυβέρνηση θα ήταν η νέα δημοκρατία.

Αλέξης

Η οικονομία είναι το ατού μου...

SS

Με οσα @€&&@ εχουμε μαζεψει τι περιμενες;

VVV

ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ? ΒΕΝΤΟΥΖΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Νικος

Εμένα με εχει κρεβατωσει απο την Τρίτη, Υψηλο πυρετό και πονολαιμο. Τον γιο μου που ειναι 2,5 απο το Σαββατο με 39 και σήμερα είναι η πρώτη μέρα που είναι σχεδόν απύρετος

Bj

Περαστικά !

Είναι προδότες και γουστάρουν

Πιστεύω πως είναι ώρα ο Λεβεντοτσόγλανος να κάνει τουιτ για τον Μαδούρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης