DW: Υπερπλήρη τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά - Αυξάνονται συνεχώς οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

prosfyges

Οι ήδη απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων των ελληνικών νησιών επιδεινώνονται εδώ και μήνες - Σειρά μέτρων θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, ωστόσο αυτά δεν λαμβάνονται

Παρά τις όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει η ΕΕ, άνθρωποι που αναζητούν άσυλο εξακολουθούν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα ο αριθμός αυτών που φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν από αυτά, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία, βάσει των στοιχείων που ανέλυσε η DW, στεγάζουν διαρκώς υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.

Η διεθνής νομοθεσία προβλέπει οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να εξετάζονται ξεχωριστά. Παρά τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ο αριθμός των αιτήσεων ανά αρμόδιο υπάλληλο έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2013 σε κάθε υπάλληλο αντιστοιχούσαν 26 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2017 ο αριθμός των αιτούντων ανά υπάλληλο εκτοξεύθηκε σε 88. Οι αρμόδιες αρχές ναι μεν αύξησαν το προσωπικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη αρκούντως γρήγορα.

DW_REF


Εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όσοι αιτούντες άσυλο φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία. Παρά την αισθητή μείωση του αριθμού των αφίξεων από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, ο αριθμός όσων φθάνουν είναι μεγαλύτερος όσων αποχωρούν από τα ελληνικά νησιά. Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας 2.367 άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο επέστρεψαν στην Τουρκία. Το πόσο μικρός είναι αυτός ο αριθμός καθίσταται σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον Οκτώβριο του 2018 3.370 άνθρωποι έφθασαν μέσω θαλάσσης στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Τουρκία κάνει δεκτούς μόνον μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά. Αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας προκειμένου να αποσυμπιέσουν τα hot spots των νησιών. Πάντως, παρακάμπτοντας τον συγκεκριμένο περιορισμό, οι αρμόδιες αρχές μετέφεραν 23.000 ευάλωτα άτομα –όπως αρρώστους, γυναίκες και παιδιά- στην ενδοχώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2018, όπως είπε στην DW εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας μεν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε στην DW ότι αυτές δεν επαρκούν: «Στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών η UNHCR βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει 8.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε καλύτερα καταλύματα στην ενδοχώρα. Ωστόσο, περί τις 10.000 νέες αφίξεις μέσω θαλάσσης καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. […] Η επίσπευση της μεταφοράς (σ.σ.: από τα νησιά στην ενδοχώρα) πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα».

dw_ref1


Αργή μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ

Ένας ακόμη τρόπος να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά θα ήταν να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες που έχουν γίνει δεκτοί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε εκπονηθεί το 2015. Εντός δύο ετών επρόκειτο να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα 50400 άτομα, όμως μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μόλις 21.999 άνθρωποι αποχώρησαν από το ελληνικό έδαφος προς άλλα κράτη-μέλη.

Εφόσον οι άνθρωποι δεν αποχωρούν από τα κέντρα υποδοχής, μια άλλη λύση θα ήταν η διεύρυνσή τους. Οι δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα υπεραριθμίας. Αν και τα κέντρα φιλοξενίας περιβάλλονται από κενές εκτάσεις, αυτές είναι ιδιωτικές, με τις ελληνικές αρχές να διστάζουν να προβούν σε επέκταση των hot spots, δεδομένων των αντιδράσεων και των εντάσεων που έχουν προκληθεί στα νησιά κατά των εγκαταστάσεων αυτών.

Αντιδρώντας στη σοβαρότητα της κατάστασης, η ΕΕ διέθεσε επιπρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα. Πέραν των προβλεπόμενων 561 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για το διάστημα 2014-2020, η Κομισιόν διέθεσε επιπλέον 948 εκ. ευρώ μέσω μηχανισμών έκτακτης χρηματοδότησης. Τα χρήματα διοχετεύονται σε προγράμματα βελτίωσης στη διανομή τροφίμων και στην ποιότητα των καταλυμάτων, σε βελτίωση των υποδομών και διάθεση μετρητών σε μετανάστες και πρόσφυγες.

dw_ref2Πάντως, τα συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των ελληνικών αρχών ήρθαν να επισκιάσουν υπόνοιες για παρατυπίες στη διάθεση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα. Με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η αρμόδια για την υπόθεση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο τοπικός πληθυσμός καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν δράση και όχι και αρνούνται να δουν όλο αυτό ως ευρωπαϊκό ζήτημα», υπογράμμισε στην DW ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος στο κέντρο προσφύγων του Καρά Τεπέ. Κατά τη γνώμη του, εάν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση, όσα εκατομμύρια κι αν δαπανηθούν, τα προβλήματα θα παραμείνουν.


Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Giotis 82

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΟΤΑΚΤΕΣ ΣΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Βαλεντίνη

Ρε παιδιά... μου είπαν ότι οι συμμoρiτες δίvoυν 0.85/σχόλιο, τα λαμβάvεις κάθε Παρασκευή από Koυμουvδoύρου. Οι γαλάζιoι μιζαδόρoι δivoυν 0.80/σxόλιο, τα λαμβάνεις απευθείας από τον μπoυμπούκο μόλις συμπληρώσεις 100 σχόλια αποδεδειγμένα! Προφανώς οι κομματικές επιxoρηγήσεις και τα απoθεματικά της SIEMENS δίνουν χρηματική ευxέρεια στα επιτελεία των 2 κομμάτων. Επίσης, μου είπαν ότι η Χ.Α. δεν δivει ούτε σεντς διότι της έχουν κόψει την κoμματική επιxoρήγnση εδώ και 5 χρόνια!

Γιωργος

Αναρωτιεμαι γιατι δεν ρωταει κανενας ποσο πληρωνει η Ελλαδα στην Ευρωπαικη ενωση σαν συνεισφορα για τους μεταναστες. Με το ενα χερι δινουν και με το αλλο παιρνουν. Για πειτε μας ποσο ειναι το δικο μας κοντυλι;

Ρε ξευτίλα 0,60!

Η Ελλάδα δεν πληρώνει τίποτα για μετανάστες στην ΕΕ όπως και τα υπόλοιπα μέλη. Αλλά παίρνει, από το budget της ΕΕ, βοήθεια για τους μετανάστες, πάνω από 1 δις που προφανως καταλήγει στις τσέπες των λαμογιών της ΣυριζανΑλήτικης κυβέρνησης και ίσως και το 0,60 που πήρες για το άθλιο σχόλιό σου έρχεται από αυτά τα κλεμμένα

giannos

τοσοι πονοψυχοι που ειμαστε εμεις οι ελληνες γιατι δεν ανοιγουμε τις αγκαλιες μας και να υιοθετήσουμε μερικους από δαυτους στα σπιτια μας να μας κανουνε και τις δουλειες μας ?

ανωνυμος

Να πανε στις χωρες τους,δεν τους ειπε κανεις να ελθουν εδω

BERLIN

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ !! ΔΕΝ ΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ? Η ΜΙΣΗ ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ Η ΝΙΓΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ! Α Π Ε Λ Α Σ Ε Ι Σ !

Α.Α

Berlin, μην σε ακούσουν οι ανθρωπιστές, αντιρατσιστές και αντιφασίστες αγωνιστές της αριστεράς συμπολίτες μου εδώ στη Λέσβο γιατί από το Berlin θα σε στείλουν στη Sibir! Όλοι πολίτες του κόσμου είναι. Όλοι μαζί θα ζήσουμε εδώ στο νησί αγαπημένα ανθρωπιστικά, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά! Όλοι μαζί, Γκρεκοραγιαδοκασμάδες, Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί, γενικά Ασιάτες και Αφρικανοί. Και σήμερα είναι 20 χιλιάδες στο νησί, αύριο θα είναι 20 εκατομμύρια!

Δεν είμαι ρε robot. Grecorobot είμαι!

Όσο καιρό η κυβέρνηση δεν κάνει το κάτι παραπάνω από αυτά τα ανθρωπιστικά που ήδη έκανε και κάνει (άνοιξε τα σύνορα και τα κέντρα, τους βοηθάει να έρχονται από όπου, όπως και όποτε θέλουν, τους δίνει επιδόματα, ό,τι και αν κάνουν, κλέψουν σκοτώσουν, τους αφήνει ελεύθερους, χαρακτηρίζει όσους αντιδρούν με τον εποικισμό της πατρίδας μας φασίστες, κλπ, κλπ) για την ενσωμάτωση όλων αυτών των χιλιάδων συνανθρώπων μας που επιλέγουν τα νησιά μας για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, αυτό θα συμβαίνει με αποτέλεσμα να μας κράζουν οι υπόλοιπες χώρες. Γιατί μπορεί μεν αυτές να έκλεισαν τα σύνορά τους, εμείς όμως τα ανθρωπιστικά, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά Ελληνορομπότ είμαστε από τον κατασκευαστή μας (!) προγραμματισμένοι να τους δεχόμαστε όσα εκατομμύρια και να έρθουν, που θα έρθουν δηλαδή. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, έτσι δεν είναι; Μπιππππ!

phaethon73

Μαλακιες,οι δικοι μας δεν στελνουν πισω οσους απορριπτονται απο το ασυλο για να εχουν να τρων οι ημετεροι με τις απευθειας αναθεσεις.Α και για να δειχνουν τον γιαλατζι ανθρωπισμο τους.Νομπελ δεν θελατε εκει στα νησια?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4595534

Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές έχουν πλήρως αποδομηθεί υποστηρίζει ο πρώην υπουργός

ekab12

Με βάση το σχέδιο που καταρτίζει το ΕΚΑΒ εξετάζεται το ενδεχόμενο εύρεσης σημείου στέγασης νέου Τομέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης