Έρευνα Adecco: Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν «ταλέντα» για τις επιχειρήσεις τους οι εργοδότες

Υποστηρίζουν ότι θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά δυσκολεύονται να εντοπίσουν υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα - Πώς βλέπουν την αγορά εργασίας από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι 

Τις τάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας κατέγραψε για τέταρτη συνεχή χρονιά η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» του Ομίλου Adecco Ελλάδας. H μελέτη εξέτασε στοχευμένα τη γνώμη στελεχών που συμμετέχουν στην επιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ φέτος εστίασε και στον βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενθαρρύνουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα για να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν τα ταλέντα.

Ως πρώτο βασικό εύρημα της μελέτης καταγράφεται η πεποίθηση των εργοδοτών ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες του υφιστάμενου προσωπικού δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες. Κατά την άποψη των υπευθύνων στελέχωσης, φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι υποψήφιοι και σε εκείνα που έχει ανάγκη η αγορά.

Ειδικότερα, κατά την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, διαπιστώθηκε έλλειμμα δεξιοτήτων σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις, σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αυτές απαιτούσαν. Η σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου για μία θέση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως εργασιακό ήθος (ποσοστό 82% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μία δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 61%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 57%) και ευελιξία/ προσαρμοστικότητα (ποσοστό 54%). Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μία δεξιότητα η σημασία της οποίας φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (ποσοστό 37% σε σύγκριση με ποσοστό 22% το 2017).

Ο βαθμός κατά τον οποίο οι υποψήφιοι διέθεταν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι χαμηλότερος του προσδοκώμενου από τους εργοδότες. Ως επακόλουθο, η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας, αποτελούν τους λόγους που αναφέρονται πιο συχνά σαν εμπόδια για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης.

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις εταιρείες τους και στο ερώτημα αν συμφωνούν με την άποψη ότι αυτές αποτελούν μία «ελκυστική επιλογή» για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους, tο ποσοστό των στελεχών που συμφωνούν με την παραπάνω άποψη ανέρχεται στο 76%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν 61%. Στα κριτήρια τα οποία καθιστούν μία εταιρεία «ελκυστική» συγκαταλέγονται η ηθική και δίκαιη συμπεριφορά (ποσοστό 78%), η καλή φήμη στον χώρο της (ποσοστό 72%), τα καλά οικονομικά αποτελέσματα (ποσοστό 65%) και οι ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (ποσοστό 61%).

Σχετικά με την ισότητα και τη διαφορετικότητα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι (ποσοστό 83%) ανέφεραν ότι στην εταιρεία τους υπάρχει ίση μεταχείριση των εργαζομένων ανεξάρτητα από σεξουαλικές προτιμήσεις, ενώ ένα ποσοστό 60% ανέφερε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ισότιμα μέσα στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας.

Αντίστοιχη αντίληψη επικρατεί και σχετικά με την ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Παρόλ’ αυτά, ένα ποσοστό 38% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν ότι κάποια επαγγέλματα στην Ελλάδα εξακολουθούν να μονοπωλούνται ή να είναι απαγορευτικά για τις γυναίκες. Χαμηλό είναι το ποσοστό (30%) εκείνων που θεωρούν ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες λιγότερο επιθυμητές για μία θέση εργασίας, με την πλειοψηφία αυτών που υποστηρίζουν την παραπάνω θέση να είναι άτομα κάτω των 40 ετών. Τέλος, μόνο ένα ποσοστό 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι στην Ελλάδα, ένας μετανάστης ταλαντούχος υποψήφιος έχει ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με έναν Έλληνα με τις ίδιες δεξιότητες και τα ίδια προσόντα.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, σχολίασε σχετικά: «Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου μέρους της έρευνας “Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα” για το 2018, έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς βλέπουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας τόσο οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθιστούν την ελληνική αγορά ιδιαιτέρως ανταγωνιστική και γεμάτη προκλήσεις. Στο περιβάλλον αυτό, οι υποψήφιοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να επενδύουν στην ανάπτυξη «ταλέντων», ώστε να αποκτούν ή να αναπτύσσουν στον επιθυμητό βαθμό τις απαραίτητες για τους εργοδότες δεξιότητες και ικανότητες που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα οι υποψήφιοι διαθέτουν και αυτά που οι επιχειρήσεις αναζητούν είναι εμφανής και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν πως έχουν «έλλειμμα» στις επιθυμητές δεξιότητες. Τέλος, σύμφωνα με τη γνώμη των επαγγελματιών, οι εταιρείες βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην ενθάρρυνση της ισότητας και της διαφορετικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη γνώμη των υποψηφίων και των εργαζομένων υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στο πεδίο αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

periptero_bakogiannis_art

«Να κάνουν τον σταυρό τους να μην βγω δήμαρχος» η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - Βανδαλισμοί από υποστηρικτές του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Χημικά από την αστυνομία στη Σταδίου

21
poreia_koufodinas_art

Περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στη Σταδίου - Χυδαία συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη-  Σε εξέλιξη αυτή την ώρα πορείες αλληλεγγύης για τον πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

3
dolofonia-hania_main01

Βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει καρέ-καρέ τη δολοφονία του  Κωνσταντίνου Κατσουλάκη μέσα στο μίνι μάρκετ του - Η αγωνία των πελατών όταν βλέπουν τον ένοπλο να έχει εισβάλει - Η προσπάθεια του θύματος να γλιτώσει από τον δολοφόνο που τον πυροβολεί πισώπλατα

8