Η Λευκωσία «στριμώχνει» την Άγκυρα για τις αποζημιώσεις σε εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους

katex09

Χιλιάδες οι παραβιάσεις περιουσιακών δικαιωμάτων εγκλωβισμένων - Τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένο στα κατεχόμενα Ελληνοκυπρίων, που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν περιορίζεται στις μερικές εκατοντάδες που συνεχίζουν να διαβιούν στην Καρπασία, υποστηρίζει η Λευκωσία, υποδεικνύοντας ότι οι εγκλωβισμένοι μετά την εισβολή αριθμούσαν περί τις 20 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 4 και 6 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Το θέμα έχει συζητηθεί και έχει παραπεμφθεί πολλές φορές σε επόμενες συνεδριάσεις του σώματος, ενώ τελευταία φορά εγέρθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό υπόμνημα, η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών για αναβολή της συζήτησης εξηγούνται εν μέρει από την ανάγκη να εξεταστεί η επίπτωση της απόφασης του ΕΔΑΔ, τον Μάιο του 2014, με την οποία επιδικαζόταν αποζημιώσεις ύψους 60 εκ. ευρώ στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας.

Ωστόσο, προστίθεται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων αναφορικά με το νομικό καθεστώς των μέτρων που λαμβάνει η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την μεταχείριση των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, οι παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή – και οι οποίες διαφέρουν από αυτές που σκόπευε να αποζημιώσει με την απόφαση του 2014 – δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στη βλάβη που υπέστησαν οι μερικές εκατοντάδες εγκλωβισμένοι που παραμένουν στα κατεχόμενα.

Προστίθεται ότι βλάβη κινδυνεύουν να υποστούν επίσης οι κάτοικοι που έφυγαν από την Καρπασία από το 1974 και οι οποίοι έχουν περιουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς και οι κληρονόμοι εγκλωβισμένων που δεν ζουν στα κατεχόμενα.

Από την τουρκική πλευρά, προβάλλεται μεταξύ άλλων ο ισχυρισμός ότι με σχετική απόφαση του 2008, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα σε περίπτωση οριστικής αναχώρησής τους από τα κατεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν μια ελάχιστη επαφή, είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε όντας μέλος ενός τοπικού συνδέσμου. Επίσης, ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση της περιουσίας σε άτομο της επιλογής τους, αρκεί η νομική διαδικασία να ξεκινήσει εντός ενός έτους από την αποχώρησή τους από τα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα πόσοι έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από τα μέτρα που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε ισχύ και αν τα μέτρα ισχύουν και για την μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων που αναχώρησαν από τα κατεχόμενα πριν από το 2008.

Μεταξύ άλλων, η Λευκωσία διερωτάται πόσοι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδίδονται στα κατεχόμενα στο όνομα Ελληνοκυπρίων κληρονόμων κατ’ έτος και τί γίνεται με τους κληρονόμους που έκαναν αίτηση πριν από το 2008.

Ακόμη, η Κυπριακή Δημοκρατία διερωτάται αν λειτουργεί η γραμμή επικοινωνίας που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε λειτουργία για εξυπηρέτηση των επηρεαζόμενων.

Καταληκτικά, η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να εκφράσει παράλληλα την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Ζητά τέλος από το Σώμα να καλέσει τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν άμεσα την αποζημίωση και τον οφειλόμενο τόκο.

Η Λευκωσία επιδιώκει επίσης όπως κληθεί η Τουρκία να δώσει πληροφορίες στα ερωτήματα που θέτει για τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων, το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2019 και το θέμα να εξεταστεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

periptero_bakogiannis_art

«Να κάνουν τον σταυρό τους να μην βγω δήμαρχος» η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - Βανδαλισμοί από υποστηρικτές του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Χημικά από την αστυνομία στη Σταδίου

21
poreia_koufodinas_art

Περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στη Σταδίου - Χυδαία συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη-  Σε εξέλιξη αυτή την ώρα πορείες αλληλεγγύης για τον πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

3
dolofonia-hania_main01

Βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει καρέ-καρέ τη δολοφονία του  Κωνσταντίνου Κατσουλάκη μέσα στο μίνι μάρκετ του - Η αγωνία των πελατών όταν βλέπουν τον ένοπλο να έχει εισβάλει - Η προσπάθεια του θύματος να γλιτώσει από τον δολοφόνο που τον πυροβολεί πισώπλατα

8