Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Η διχοτόμηση της Κύπρου σχεδιάστηκε πολύ πριν το 1974

sizopoulos

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε ιστορικά ντοκουμέντα για την επιχείρηση της τότε χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, να εγκαταστήσουν στρατιωτική χούντα και στη «μεγαλόνησο»

“Το 1974 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν το αποκορύφωμα μιας συνωμοσίας που άρχισε να εξυφαίνεται αρκετά χρόνια νωρίτερα, με στόχο το πραξικόπημα, τη στρατιωτική εισβολή, την τραγωδία και τη διχοτόμηση του νησιού”. Τα παραπάνω ανέφερε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: “Τα νέα στοιχεία για το Φάκελο της Κύπρου – Αποκαλύψεις και Συμπεράσματα”, που διοργάνωσε το Δίκτυο “Σύγχρονοι Δημοκράτες”.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία άγνωστα μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, για το Κυπριακό ζήτημα και την τραγωδία, αποκαλύπτουν ότι η χούντα των συνταγματαρχών, σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εγκαθιδρύσει στρατιωτικό καθεστώς και στην Κύπρο, με το πρόσχημα της ένωσης της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Πρακτικά από την ελληνοτουρκική συνάντηση στον Έβρο, το Σεπτέμβριο του 1967, από τις επιχειρήσεις κατά των Τουρκοκυπρίων στην Κοφίνου, την αποχώρηση της μεραρχίας από το νησί, απόρρητα κρυπρογραφημένα τηλεγραφήματα, από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, το 1970, την κάθοδο του στρατηγού Γρίβα στην Κύπρο και τη συγκρότηση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄, που παρουσίασε ο κ. Σιζόπουλος, αποκαλύπτουν και επίσημα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η κυβέρνηση της χούντας στην τραγωδία. Μάλιστα, σειρά εγγράφων αποκαλύπτουν ότι τελικά οι συνταγματάρχες της Αθήνας δεν επιθυμούσαν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά τη διχοτόμηση, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα έγγραφα (προέρχεται από υποκλαπείσα τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του δικτάτορα Δημ. Ιωαννίδη και του πραξικοπηματία Νικολάου Σαμψών). Η συνομιλία έγινε αμέσως μετά το βομβαρδισμό της Αρχιεπισκοπής, στις 15 Ιουλίου 1974, και αποκαλύπτει το σχέδιο δολοφονίας που είχαν καταστρώσει εναντίον του Αρχιεπισκόπου. “...Νικολάκη ο παμπέσης, Μούσκος (Μακάριος) που βρίσκεται σας ξέφυγε;” ρωτάει ο Ιωαννίδης τον Σαμψών. Ο Σαμψών απαντά: "...όλα είναι υπό έλεγχο” και ο Ιωαννίδης συμπληρώνει: “...Νικολάκη θέλω το κεφάλι του Μούσκου”.

“Είναι ντοκουμέντα και μαρτυρίες που αποκαλύπτουν την αλήθεια, αλλά μας προκαλούν πόνο και θυμό”, είπε ο κ. Σιζόπουλος, απευθυνόμενος σε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου έκανε εισήγηση ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, υποστράτηγος ε.α. - συγγραφέας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και πολλοί Κύπριοι, μόνιμα εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία κυκλοφορίας των τεσσάρων πρώτων τόμων της έκδοσης του Φακέλου της Κύπρου, που περιλαμβάνει καταθέσεις και μαρτυρίες ατόμων που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής.

Η έκδοση αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας μακράς τελεσφόρου πορείας που ξεκίνησε λίγο μετά την τραγωδία του 1974, για το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, που απετέλεσε βασικό αίτημα της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

40 χρόνια ερευνώ το Κυπριακό ζήτημα

Του Μαρίνου Σιζόπουλο, λείπει η διορατικότητα, αναλύει ασήμαντα πράγματα, δεν βλέπει και αλλοιώνει την ουσία της τραγωδίας της Κύπρου, αλίμονο στους Κύπριους.......

Γανυμήδης

Το Ισραήλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διχοτόμηση της Κύπρου! Αυτό βέβαια επιβαρύνει όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδος, απο το 1947 μέχρι το 1974, διότι ήταν ξενοκίνητες! Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, μέσω των μασόνων έραβε και έδενε, αυτό κανόνιζε ποίοι θα λαμβάνουν την εξουσία στην χώρα μας! Αυτό βέβαια συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, έχει μεσάνυχτα γράφει ανακρίβειες!

Μπα...

..., η Μακεδονία είναι μία και ελληνική φωνάζουν τώρα τα ρωσοπρακτοράκια ακροδεξιά ναυάγια! Φωνάζουν και σηκώνουν φαιδρά σύμβολα στα γήπεδα για να ξεχάσουμε το ξεπούλημα των δειλών...

Made in USA4

Ο απεσταλμένος το 1967 Αμερικανός Σάυρους Βάνς ( γεγονότα Κοφίνου) είχε προδιαγράψει την διχοτόμηση της Κύπρου.Και για τούτο είχε αποσταλεί. Η διχοτόμηση της κύπρου είχε αποφασιστεί από τους Εγγλέζους με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν σχέδιο μόνιμο από το 1958 της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής , βάσει της βόρειας γραμμής ( Ελλάδα Τουρκία Ιράν που υπήχθει στην Cia από το 1947) σε συνέχεια της Αγγλικής πολιτικής .Οι Αμερικανοί το 1956 ζήτησαν απ τους Εγγλέζους τον σχεδιασμό των για την Κύπρο και Αιζενχάουερ Κένεντυ Τζόνσον Νίξον το εφάρμοσαν σταδιακά. Η πτώση Καραμανλή το 1963 η πτώση Παπανδρέου το 1965 και η επταετία το 1967 ήταν η φόρμα για την υλοποίηση του σχεδίου. Ο Τζόνσον το 1964 ήξερε κάλεσε τον Παπανδρέου ξέροντας ότι ο Παπανδρέου θα αρνηθεί την λύση Άτσενσον , για να βρεί πρόσχημα να τον ρίξει ( Ιουλιανά 1965).

Γανυμήδης

Έχεις απόλυτο δίκιο! Τα εβραικά λόμπι ανά τον κόσμο, πρίν απο το 1947 γνώριζαν ότι για να δημιουργήσουν κράτος μέσα στην Παλαιστίνη χρειαζόταν κοντά ένα μόνιμο στρατιωτικό προπύργιο, αυτό μπορούσαν να το πετύχουν με διχοτόμηση της Κύπρου, εμπαίζοντας Τούρκους και Έλληνες, να μην ξεχνάμε ότι οι κατοχικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και Δεκέλεια της Κύπρου είναι Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, αναμίχθηκαν ενεργά στους αραβο ισραηλινούς πολέμους και στην διχοτόμηση της Κύπρου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4574349

Η διάσκεψη έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων

3