Καιρός: Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας - Πού θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Καιρός: Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας - Πού θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Με  χιόνια και καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Φλώρινα -  30 άτομα εγκλωβίστηκαν σε καταφύγιο από τα χιόνια στην Πτολεμαΐδα - Χάος στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων και στην Εγνατία - Συνεχίζεται η κακοκαιρία και τη Δευτέρα - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

kairos_xionia_arthro
Συνεχίζεται η κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών θα επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της χώρας και θα ενταθούν.

Ήδη σε πολλές περιοχές, ο καιρός έχει «αγριέψει», με το σκηνικό να περιλαμβάνει βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Μοναδικό είναι το χιονισμένο τοπίο που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων πάνω από τα 800 μέτρα. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα λιβάδια το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους, διαγράφοντας ένα κατάλευκο τοπίο.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.


Χιόνια και στη στο Λιβάδι Ελλασόνας - Στους -2 το θερμόμετρο


Νέα χιονόπτωση σημειώθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας. Η θερμοκρασία αγγίζει τους -2, ενώ το χιόνι ευτυχώς δεν έχει διακόψει την κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

livadi2
livadiellasonas1
Κλείσιμο


Λάρισα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού Λάρισας, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.


Στα λευκά Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα

Στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλά από τα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, ενώ πολύ χιόνι έχει πέσει κοντά στο τούνελ, αλλά και προς Κρίκελο και Δομνίστα.

lamiaxioni1


Χιόνι άρχισε να πέφτει από τις 9:00' το πρωί και στο χωριό Τυμφρηστός.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας με τα μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη από τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Αυτή την ώρα αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από και προς Καρπενήσι, από τη Ράχη και μετά, αλλά και κοντά στη σήραγγα.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία επίσης προς Κρίκελο, προς Βράχο και φυσικά προς το χιονοδρομικό στο Βελούχι.

Πτολεμαΐδα: 30 άτομα εγκλωβίστηκαν σε καταφύγιο από τα χιόνια

Εγκλωβίστηκαν από το χιόνι στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στη Βλάστη, 30 άτομα από την Κοζάνη

Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή στάθηκε αιτία να εγκλωβιστούν λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Βλάστη, περίπου 30 άτομα από σύλλογο της Κοζάνης!

ptolem12_2


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η εν λόγω ομάδα είχε ανεβεί για εκδρομή με τα αυτοκίνητά της και απεγκλωβίστηκε μετά από προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Όλα τα μέλη της είναι καλά στην υγεία τους.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Oι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν εχθές το πρωί στην περιοχή του Χορτιάτη.

xioniathes1


Η χιονόπτωση μέσα στο χωριό ήταν ασθενής, ενώ λίγο πιο ψηλά, από το πάρκο κεραιών και πάνω, το χιόνι ήταν πιο έντονο.

Με αλυσίδες και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Τέλος, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

από το 15ο έως 32ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων,
από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας,
από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Βασιλίτσας,
από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Περιβολίου και προς την Τ.Κ. Σπηλαίου,
από το 18ο έως 35ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Κρανιάς και προς τις Τ.Κ. Πριονιών, Καλλιθέας και Μικρολίβαδου,
από το 14ο έως 32ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Δοτσικού και προς την Τ.Κ. Μεσολουρίου και
από το 14ο έως 20ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Μεγάρου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

από το 180 έως 280 χλμ . της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και
από το 260 έως 450 χλμ . της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).
Η κυκλοφορία των οχημάτων σ τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής), καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 550 έως 970 χλμ . στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Βοΐου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής) , καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

από το 15ο έως το 52ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας),
από το 1ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου),
από το 1ο έως το 26ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Κοζάνης (παλιό και νέο τμήμα),
από το 18ο έως το 36ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Έδεσσας (μέσω Κέλλης),
από το 5ο έως το 11ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αετού - Νυμφαίου και
στο σύνολο του Επαρχιακού και Δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Φλώρινας.


Με ισχυρούς ανέμους που προκαλούν προβλήματα στα δρομολογια των πλοίων στο Ιόνιο, βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σκόνη συνεχίζεται σήμερα η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα και Λευκίμμη αλλά και από Κυλλήνη για Πόρο (Κεφαλονιά) ενώ κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Στα «λευκά» Τρίκαλα και Ιωάννινα

Ήδη από τη χιονόπτωση το έχει «στρώσει» στο δρόμο προς το Καρπενήσι αλλά και στα ορεινά των Τρικάλων σε Ελάτη, Περτούλι και Νεραϊδοχώρι.

Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το trikalaola.gr, το σκηνικό στο Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικάλων είναι χειμωνιάτικο, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα.

trikala12
trikala13




Είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνδράμουν, προκειμένου το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού να κρατηθεί ανοιχτό μετά την έντονη χιονόπτωση, η οποία συνεχίζεται για τρίτη μέρα στα ορεινά του νομού Τρικάλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, σε κάποια σημεία και πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο, είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας.


Τα πρώτα χιόνια ήδη έπεσαν και στο Μιτσικέλι και γύρω από το Συρράκο, σε υψόμετρο πάνω από τα 1350 μέτρα, στην Hπειρο ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, με μεγάλο υψόμετρο.

Χάος στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων

Μετ’ εμποδίων η κίνηση των οχημάτων από το μεσημέρι της Κυριακής.

trikal_ioan_09


Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει στην ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (στο οδόστρωμα) τους 20 πόντους και η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία. Λόγω του ότι πολλοί αποπειράθηκαν να περάσουν χωρίς αλυσίδες δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα ανάμεσα σε Κορυδαλλό και Πεύκη και πολλοί οδηγοί επιχείρησαν αναστροφή.

Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Φλώρινα λόγω χιονιά

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται από την Παρασκευή πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Φλώρινα, στην οποία θα παραμείνουν κλειστά αύριο όλα τα σχολεία, μετά από απόφαση του Δήμου, λόγω του χιονιά που πλήττει την πόλη.

Για λόγους ασφαλείας από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και επειδή κατά πληροφορίες αρκετά από τα σχολεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για αύριο Δευτέρα.

Προβλήματα και στην Εγνατία οδό

Σκηνές… απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο Μέτσοβο, όπου εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων θέλησαν να εκδράμουν για την Κυριακάτικη απόλαυση στα χιόνια, όμως ελάχιστοι απ’ αυτούς είχαν την πρόνοια να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το μεσημέρι και μετά και ενώ η χιονόπτωση συνεχίζονταν, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση, αφού τα αυτοκίνητα «κόλλησαν» στο χιόνι. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα από το Μαλακάσι μέχρι το Μέτσοβο.

egnat1
egnat2


Ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας για λίγη ώρα έκλεισε, ενώ χρειάστηκε να συνδράμουν και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στο έργο του αποχιονισμού.

Από νωρίς το μεσημέρι η κίνηση των φορτηγών και των βαρέων οχημάτων έχει διακοπεί καθώς σταθμεύονται στην περιοχή της Μπάφρας και καλό θα είναι όποιος θέλει να ταξιδέψει να επικοινωνεί πρώτα με την Τροχαία.

Η Πολιτική Προστασία έκανε τιτάνια προσπάθεια αποχιονίζοντας συνεχώς με μηχανήματα τους κεντρικούς δρόμους του Μετσόβου και τον χώρο της πλατείας, ενώ η Τροχαία χρειάστηκε να διακόψει ανά διαστήματα την κίνηση προκειμένου να απεγκλωβιστούν οχήματα και επιβάτες.

Δείτε φωτογραφίες από το Καρπενήσι:

karpenis-foto-2
karpenis-foto-1


Δείτε φωτογραφίες από τα ορεινά των Τρικάλων:

trikala-fot12
trikala-fot1


Ο καιρός τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου


Παροδικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα δυτικά με τοπικές βροχές και τη νύχτα στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικότερα, σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικοί και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Δείτε χάρτες με την πορεία των φαινομένων μέχρι το πρωί της Δευτέρας

kairos-12
kairos-20
kairos-02
kairos-08


Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα δυτικά και βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρές.  Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες στα νότια. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 έως 15, στα νότια από 10 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 17, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 21, και στην Κρήτη από 16 έως 21.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο Κεντρικό Αιγαίο αναμένονται ανατολικοί και βορειοανατολικοί άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, οι οποίοι από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νότιους 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και τοπικοί όμβροι, ενώ χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων υπάρχει από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές, ενώ χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης