Ενταση στο Πολυτεχνείο: Προπηλάκισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ενταση στο Πολυτεχνείο: Προπηλάκισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δέχτηκαν επίθεση Γαβρόγλου, Σκουρλέτης, Φίλης, Ρήγας, Δρίτσας, Τόσκας - Δεν τους άφησαν τελικά να καταθέσουν στεφάνι - Χωρίς προβλήματα κατέθεσαν στεφάνι, αντιπροσωπείες του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ 

polytexn_arthroos1
Ένταση επικράτησε νωρίτερα  στο Πολυτεχνείο όπου μετέβη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει στεφάνι. Η ομάδα προπηλακίστηκε και δέχτηκε επίθεση από νεαρούς. Ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν επίθεση είναι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο Πολυτεχνείο από τον πεζόδρομο, ωστόσο νεαροί τους έκλεισαν την είσοδο και δεν τους άφησαν να μπουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ηταν τότε που ξέσπασε η ένταση, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν να μπουν και άρχισαν τα σπρωξίματα και οι κλωτσιές, ενώ κάποιοι πέταγαν καφέδες και νερά. Τελικά η αντιπροσωποεία δεν κατάφερε να μπει στο Πολυτεχνείο και αποχώρησε.

«Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά» και «πρέπει να αντιμετωπίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε, επίσης, ότι «οι μέρες αυτές είναι αυτές που φέρνουν στο νου μας όχι μόνο τις θυσίες των παιδιών που έδωσαν τον αγώνα και σημάδεψαν το τέλος της δικτατορίας, αλλά και την εμμονή που είχαν να κατοχυρώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, υπενθυμίζοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεται και να διευρύνεται με τους καθημερινούς αγώνες μας».

«Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα του οποίου τα μηνύματα είναι διαχρονικά», αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας:

«Πολύ περισσότερο που στην εποχή μας κάποιοι εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας και έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Βαδίζουμε, λοιπόν, στο δρόμο του Πολυτεχνείου, στο δρόμο των συνθημάτων του, στο δρόμο της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε είδους φασισμό, ρατσισμό. Σε έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής». Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου».


Κλείσιμο
Προπηλακισμός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Πολυτεχνείο


Δηλώσεις Ρήγα, Μανιού και Τόσκα έξω από το Πολυτεχνείο


Με 5.000 αστυνομικούς, drones και ελικόπτερα η ΕΛΑΣ


Σε εφαρμογή είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου, στα οποία για πρώτη φορά - εκτός από τα ελικόπτερα - θα συμμετέχουν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. 

Παράλληλα έχουν φθάσει οι πρώτες εντολές σε όλα τα Τμήματα Ασφαλείας του λεκανοπεδίου που λένε ότι το Σάββατο, ανήμερα του εορτασμού, όλες οι δυνάμεις θα διατεθούν σε μέτρα τάξης και μόνο ένας αστυνομικός θα βρίσκεται σε κάθε Τμήμα Ασφαλείας. 

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτήρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για το λόγο αυτό αυξάνονται από σήμερα οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα όπως αυτό στο Α.Τ Ομόνοιας όπου κάηκαν αυτοκίνητα και παραλίγο να κινδυνεύσουν άνθρωποι μέσα στους χώρους και τα κρατητήρια. 

Ήδη έχουν απομακρυνθεί όλα τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα γύρω από υπηρεσίες και Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιθέσεων με βόμβες μολότοφ. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου», πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος από την σήμερα Πέμπτη έως την Παρασκευή 16-11-2018. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο 17-11-2018 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ). Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων. 

5.000 αστυνομικοί

Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2018» για τον εορτασμό της 45ης επετείου, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρησιμοποίηση των drones τα οποία από το μεσημέρι του Σαββάτου θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας... 

Πηγές της “Κατεχάκη” κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση για βρίσκεται στο κόκκινο και τους ίδιους τους αστυνομικούς στα... κάγκελα. 

Μπροστά λοιπόν στο ανοικτό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις στις εκδηλώσεις εορτασμού, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και της διακριτικής επιτήρησης. Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργεί έντονες ανησυχίες και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάληψη στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια αλλάζει όλο το σχεδιασμό. Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ - σε χώρο της οποίας το προηγούμενο τουλάχιστον διάστημα φυλασσόταν η ματωμένη σημαία της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973- Χημείο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 5.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών - θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. 

Συγκεκριμένα την ημέρα της μεγάλης πορείας:

Από τους περισσότερους από τους 5000, οι 1500, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 

Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της “Ζ”. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία , προκειμένου η Τροχαία Θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα "ζουμάρουν" στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.

Δείτε βίντεο: Ένταση στο Πολυτεχνείο: Προπηλάκισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ένταση στο Πολυτεχνείο: Προπηλάκισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης