Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης: «Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία είναι κομπλεξικός»

siatistis-pavlos

«Προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτηρίζει τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας» ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «prlogos», για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Ξεκίνησε από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλες και τον πολιτισμένο τρόπο, όπως τον χαρακτήρισε που αντιμετωπίζεται η εκκλησία «Το Βέλγιο είναι μια ουδετερόθρησκη χώρα , επειδή αυτός είναι και ο στόχος της συνταγματικής αλλαγής» ανέφερε . «Το κράτος πληρώνει όλους τους ιερείς όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών, στο μητροπολίτη παρέχει άδεια υπουργικού αυτοκινήτου, γιατί θεωρείται αξιόλογο αυτό που κάνει, στα βελγικά και ευρωπαϊκά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά , αλλά το περιεχόμενο και τους καθηγητές τους ορίζει η μητρόπολη και η αντίστοιχη αναγνωρισμένη θρησκεία .Αυτό το κράτος έχει μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία, ζητάει πολλές φορές την βοήθειά της» ανέφερε..

«Αναξιόπιστο το ελληνικό κράτος»

«Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Έγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας , το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός. Στο Βέλγιο είναι πολιτισμένοι, αναγνωρίζουν την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύει και τους στηρίζει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλόθρησκοι, αλλά πολιτισμένοι. «Εμείς εδώ προσπαθούμε κάθε κίνηση να την υπονομεύσουμε. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παππάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται.. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ρώτησε.

«Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Μακάρι να μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάποτε στα σοβαρά, όλα γίνονται επιπόλαια, βιαστικά χωρίς μελέτη. Την Παρασκευή που συνέρχεται η ιεραρχία θα συζητήσουμε. Δεν έχει η εκκλησία αντίρρηση, να συνεννοηθεί» τόνισε, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια. «Εδώ και τρία χρόνια τι κάνουμε;; Ας το λύσουμε από την αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, να έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να καταλήξουμε»

«Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας»

«Υπάρχει μία επιφύλαξη το πόσο μπορώ να εμπιστευτώ το κράτος που δίνει αυτές τις υποσχέσεις και είναι διαχρονικά αναξιόπιστο, όταν μάλιστα διαπραγματεύομαι για 10.000 οικογένειες» ανέφερε λέγοντας ότι με τις συντάξεις, με την ιατρική περίθαλψη, υπάρχει θέμα και ο δρόμος είναι μακρύς για να χωρίσει το κράτος από την εκκλησία.

Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας: «Δεν μας κάνετε χάρη» του είχε πει. «Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος» τόνισε διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της εκκλησίας για την πληρωμή των ιερέων.«Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση» ,ανέφερε τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Δεν κάνει χάρη, ούτε είναι επίδομα ελεημοσύνης. Η αξιοποίηση της περιουσίας είναι για να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από κράτος και εκκλησία ανέφερε λέγοντας ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Για την φιλοξενία πολυτέκνων σε χωριά του Βοΐου

Σε ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα για την φιλοξενία οικογενειών σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανέφερε: «Έχουμε τρία σπίτια έτοιμα και τρεις οικογένειες που είναι έτοιμες να εγκατασταθούν. Σήμερα δέχτηκα στο mail μου μια ακόμα ενημέρωση από μια ακόμα πολύτεκνη οικογένεια» που επιθυμεί να έρθει.

Για το θέμα φιλοξενίας μεταναστών στο Πόρτη: «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο»

Αντίθετος στην φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη είναι ο Μητροπολίτης μιλώντας για λάθος διαχείριση του όλου θέματος με πρωταγωνιστή όχι τον άνθρωπο.«Είχα αντιδράσει από παλιά όταν ένας άλλος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ανάλογη σκέψη. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια χωματερή ανθρώπων. Το στρατόπεδο αυτό δεν έχει καμιά υποδομή, είναι μέσα στην πόλη. Κάποια παιδιά μέσα στα κάγκελα και κάποια έξω;» τόνισε.

Όταν ζητήθηκε από τον τότε υπουργό , τον κ. Κουρουμπλή, ανέφερε να φιλοξενήσουμε 40 παιδιά ασυνόδευτα παιδιά στον Πεντάλοφο, έβαλε μια προϋπόθεση. «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο, θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και δεν θα μας ελέγξετε». Δεν απαντήθηκε ποτέ η πρότασή του τόνισε ρωτώντας: «Τους ενδιαφέρει πραγματικά η αποκατάσταση, η στήριξη αυτών των ανθρώπων;»

«Η διαχείριση δεν έγινε σωστά με στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Εμείς εδώ θα τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους; Που έχουν πάει τα χρήματα που δόθηκαν;» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι «Αλληλέγγυος δεν είναι αυτός που βοηθάει και πληρώνεται, αλληλέγγυοι είναι αυτοί που έρχονται καθημερινά στη Σιάτιστα και μαγειρεύουν εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Την πρόταση την κάναμε με αγάπη στα παιδιά. Να έρθουν τα παιδιά, αλλά κανείς από τους αλληλέγγυους. Τώρα πάλι έχει γίνει κάτι, γιατί στην πραγματικότητα άλλο είναι το ενδιαφέρον και όχι τα παιδιά» ολοκλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

για αυτό μπήκαμε στην ενωμένη ευρώπη; για να πάρουμε τα αρνητικά της;επειδη το βελγιο είναι ουδετερόθρησκο, αυτό σημαίνει ότι και εμεις που ειμαστε πάνω απο 90% ορθόδοξοι πρέπει να απεμπολήσουμε τα ιδανικά μας που πορευθήκαμε τόσα χρόνια-χιλιετίες γιατί ετσι το θελουν κάποιοι τιποτένοι υπαληλίσκοι ευρωπαίοι εκτελώντας τις εντολές της παγκοσμοιοποίησης;

τυφώνας ζορμπας,,,,,,Κάθαρση εδώ και τώρα θεία δίκη

Κάποιος Αγιοτατος ιεράρχης Μακαριστός Αυγουστίνος φώναζε και ξανα φώναζε για κάθαρση αλλά όλοι μας κοιτάζαμε τον ουρανό και και στηρίξαμε αδιάφορα Σεβασμιοτατε Σιατιστης Παυλε Έχουμε μεγαλη μεριδα ευθυνης οι κληρικοί για το καταντημα και την παρακμή της χώρας του τόπου αλλα και του Λαου , παρραλληλα δε μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όλοι οι ιεράρχες οι μητροπολίτες οι Δεσποτάδες όπως χαρακτηρίζει ο περιεστωτας λαός Ναι οι κληρικοί έχουν πολλά στραβά εχουν απωλέσει παρα πολυ δεκτο Ναι δεν έχουν ταπείνωση και θελουν να επιβάλλονται Ναι δεν έχουν τρόπους Ναι ανακατεύονται στα πάντα Ναι το παίζουν ταξιαρχοι περιφερειάρχες Ναι το παίζουν και ντετέκτιβ το ακούσαμε και αυτό Ναι οι εκκλησίες ειναι άδειες Ναι ο κόσμος έχει οργή για τους παπάδες και ποσο δε για τους ΑΡΧΙΕΡΕΊΣ αλλα που οφείλονται ολα αυτα , ΕΡΩΤΩ ΝΕΕ ΕΠΙΣΚΟΠΕ Ξαναερωτω Αναλυτή γεωπολιτικής επισκοπε Ξαναερωτω αγαπουλη επισκοπε με τα διπλά σπιτια Ξαναερωτω ανυπομονε Αρχιμανδρίτη που εισαι πραγρατικο καρβουνο που λερωνεις τα παντα μονο με την παρουσια σου Ερωτω ..... Εμεις φταίμε για όλα ποιος δηλαδή οι Προϊστάμενοι ποιοί προϊστάμενοι οι Επίσκοποι οι μητροπολίτες του κάθε νόμου εμείς φταίμε για την κατάντια αυτη οι μητροπολίτες για Τι δεν είμασταν αυστηροί πρώτα μέρους εαυτούς μας και δεύτερον με τον κατώτατο κλήρο, εμείς είμαστε το λάθος εμείς φταίμε για ιερατικό πρωσοπικο το οποιο δεν το διδαξαμε να ειναι ταπεινοί να ειναι ευγενικοί να είναι σωστοί παπάδες Τέλος πάντων παρα μονο πιάναμε συζητησουλες μεταξυ τους κατακριναμε μπροστά τους λέγαμε διαφορά μπροστά τους και παρα πολλα που θελει ωρα πολυ δεν εκπαιδεσαυμε σωστά τους ιερεις μας και να τα αποτελεσματα απο μια συμφωνία μεταξύ κρατους Εκκλησίας η οποια ήταν αναμενόμενη βγάλαμε λαγό άνοιξε απόστημα που δεν κλείνει μια κοινωνία στα καγγελα Μια κοινωνία ανεξήγητα να σεβετε και να αγαπάει τον Αρχιεπίσκοπο στα Μήπως είμαστε λάθος εμείς Μήπως πάμε στραβά εμείς Μήπως άγιε Σιατιστης πρεπει να αφήσουμε στη Μπαντα λίγο το αυταρχικό χαρακτήρα και τι αλάθητο το να κρίνουμε τους πάντες και να βλέπουμε παντου προδότες να νομίζουμε ότι κάποιοι είμαστε να μην σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας να είμαστε ποιο προσεκτικοί με τις χειροτονίες να επισκεφτούμε ποιο συχνά μοναστήρια μόνες να περνούμε λιγο ταπεινωση Μήπως το κοσμικό φρόνημα μας έχει κατακλύσει , οι νέοι τι θα που με σε αυτά τα παιδια; Μακαριωτατε αξία Ιεραρχα συνεχίστε το έργο σας ταπεινέ ΙΕΡΏΝΥΜΕ Μην ακούς τις φωνές τις μισαλλοδοξίας

Μέγα ερωτηματικό ποιος είσαι τέλος παντων

Λόγια σοφά λόγια Λογικά λόγια σωστά Ποιος εισαι ,,,, Να μαντέψω ο Σεβασμιότατος Αιγιαλείας, η Κάποιος από το περιβάλλον του, η Κάποιος Συνεργάτης του .; Συνατσομεθα με εσας.

θεσπρωτος

Απειλουν βριζουν και χαρακτηριζουν τους Ελληνες , διοτι δεν γουσταρουν να τους πληρωνουν .Παν ουν δεντρον μη ποιουν καρπον καλον εκκοπτεται και εις πυρ βαλλεται ....Ματθαιος ( και οι καρποι τις ορθοδοξιας ειναι οι υβρεις οι απειλες και σκοταδισμος ....θαυματα , παγγαρια τιμια ξυλα αγια φωτα και κομποσχινια ....και παναγιες ...φωτογραφιες που κλαινε ...!!!! με μαυρο δακρυ ...!!!! ) καταφεραν δε τους Ελληνες , να τους κανουν να περπατουν με τα τεσσερα ....στην τηνο , μεχρι που να βγαλουν τα γονατα τους αιμα ...... το 2018 . Στο ονομα του πατρος !!!! και του υιου !!!! και του αγιου ...!!!!! πνευματος ...!!!!!!! στο ονομα του καλου και δικαιου θεουλη ...!!!!

Τάσος Τσελέντης

Πάντα σοφός και ξεκάθαρος ο Σεβασμιώτατος!!! Μακάρι να ήταν κι άλλοι άνθρωποι του Δημοσίου βίου Έτσι, και στην πολιτική και στην Εκκλησία ..

θεσπρωτος

Μακαρι να ειχαν και οι Ελληνες τα προνομια ...... των ανθελληνων ρασοφορων .....τραγουδι γλεντι και χαρα .....στην υγεια των θυματων των ρασοφορων , Ελληνων .

Γιουσουρης Πελαγιος

Τωρα σεβασμιοτατε (με ή χωρις εισαγωγικα) η εκκλησια αντιμετοπιζει την κοινωνια πολυ πιο κομπλεξικα. Καλη σας νυχτα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

θέλω να ρωτήσω κάτι. Γιατί στην Βαυαρία και στην Κροατία οι κληρικοι ανήκουν στο κράτος αλλά στην Ελλάδα πρεπει να απαγορευτει αυτό? Πείτε αυτό στον κόσμο!!! Αυτές είναι χώρες με μεγάλη χριστιανική παράδοση!!! Πρέπει να της ακολουθήσουμε!!!

Τακης

Ρε τι κακό και αυτό να χει και ο κλήρος μερικούς σοβαρούς ανθρώπους στον κύκλο του. Οι άτιμοι χαλάνε την απολυτότητα του ηθικού πλεονεκτήματος των αριστερών. Αμήχανο πράμα άνθρωποι με πνεύμα να μην συμφωνούν a priori με τα δικά μας θέλω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kammena0

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ευπαθή υλικά και προκαλούν πλημμύρες  - «Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργια για να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα» προσθέτει