LIVE

Κορωνοϊός

Wall Street Journal: Πιθανή αποφυλάκιση Ξηρού μπορεί να απειλήσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

koufodinas_arthro

«Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα  

«Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις πρόσφατα στενές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον», γράφει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» και προσθέτει:

«Ο Σάββας Ξηρός, τρομοκράτης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος εκτίει στη φυλακή πέντε ποινές για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε το κυβερνών αριστερό κόμμα  του ΣΥΡΙΖΑ».

 Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό. Ο Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού αξιωματούχου στις ΗΠΑ κι ενός στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θυμάτων.

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του όπως υποβλήθηκε το αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους", είχε δηλώσει τον Οκτώβριο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.  Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

«Η «επαναστατική οργάνωση της 17ης Νοεμβρίου», μια ριζοσπαστική-αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με συμμάχους τις ΗΠΑ. κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς.

Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία «έπεσε»  το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, πολλοί στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να υποκύπτουν με συμπάθεια σε μικρές βίαιες αριστερές ομάδες που εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται σε μερικές ελληνικές πόλεις.

Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ
 του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε από την αντικαπιταλιστική Ακροαριστερά της Ελλάδας, μέρος της οποίας ήταν φίλα προσκείμενο με τους Μαρξιστές και αναρχικούς.

 «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλλιεργεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την πιθανή αποφυλάκιση ενός τρομοκράτη που σκότωσε έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ κι έναν στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πριν από δεκαετίες».

«Ο στρατός των ΗΠΑ επεκτείνει τη χρήση ελληνικών βάσεων με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας ένα παλιό ταμπού για την ελληνική Αριστερά. Οι ΗΠΑ ήταν επίσης ειδικός προσκεκλημένος στη βασική εμπορική έκθεση της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη το φετινό Φθινόπωρο με τον Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος να ηγείται μιας αμερικανικής αποστολής με δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων». 

  «Ο κ. Τσίπρας συνέλαβε επίσης στην ώθηση των ΗΠΑ να σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια επιδιώκοντας ένα συμβιβασμό στην πικρή διαμάχη της Ελλάδας με τη γειτονική ΠΓΔΜ για το όνομα, ως προοίμιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ». 

 «Ο «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην «Wall Street Journal. Ωστόσο, παρά τη φιλοαμερικανική μετατόπιση των Αθηνών,πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με τη ριζοσπαστική αριστερή πολιτική σκηνή,η οποία περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην εξουσία των ΗΠΑ».

 «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών».
 
«Οι επικριτές της κίνησης αυτής είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση βετεράνων Αριστερών πολιτικών.Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τροφοδότησε τέτοιες υποψίες όταν δήλωσε ότι η διάταξη για την κατ΄οίκον επιμέλεια, θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών-ο κ. Ξηρός είναι ένας από αυτούς».

 «Ο κ. Ξηρός συνελήφθη όταν μία από τις βόμβες της 17ης Νοεμβρίου  εξερράγη στα χέρια του, αφήνοντάς τον κουφό και σχεδόν τυφλό. Ο ζωγράφος ομολόγησε για το ρόλο του στις τρομοκρατικές ενώ νοσηλευόταν. 

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν επίσης ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Ορισμένοι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή και πρέπει να απελευθερωθεί».

 « Άλλοι 17 δολοφόνοι - ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 φόνους, και ο αδελφός του Ξηρού, Χριστόδουλος Ξηρός,καταδικάστηκε για έξι δολοφονίες - μεταφέρθηκαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας σε υπαίθριες αγροτικές φυλακές,επικαλούμενοι την ίδια νομοθεσία...

Οι μεταφορές των κρατουμένων προκάλεσαν διαμαρτυρίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και  Τουρκία, διπλωμάτες των οποίων ήταν μεταξύ των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου.
 «Οι διαμαρτυρόμενες χώρες επεσήμαναν ότι ο Δημ. Κουφοντίνας δεν εξέφρασε καμία τύψη για τις ενέργειές του, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε λίγες μέρες άδεια από τη φυλακή το 2014».

«Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κουφοντίνας έλαβε άδεια έξι ημερών, την πέμπτη μέσα σ΄χρόνο, προκαλώντας κι άλλες διαμαρτυρίες από την Ουάσινγκτον. 
 «Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία στις οικογένειες των θυμάτων - οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ σε  tweet.

 «Δεν είναι σαφές εάν το αίτημα απελευθέρωσης του κ. Ξηρού θα επιτύχει, παρόλο που Έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι πληροί τα κριτήρια αναπηρίας. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης- κάτι όμως που ο Ξηρός έχει απορρίψει. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να σηκώσουν μια τέτοια συσκευή».

«Τα κριτήρια αναπηρίας στην Ελλάδα για την πρόωρη απελευθέρωση των κρατουμένων έχουν εξεταστεί και σε άλλη περίπτωση. Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, που εξέτιε 21ετή φυλάκιση για υπεξαίρεση, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Αύγουστο, μόλις 18 μήνες αφότου απέδειξε με στοιχεία τη σοβαρή αναπηρία του.Λίγες ημέρες αργότερα, ο φακός τον απαθανάτισε να φαίνεται υγιής».

Μετά από το σάλο που προκλήθηκε για την λανθασμένη ιατρική εκτίμηση της κατάστασής του, πήγε πίσω στη φυλακή».

«Η συντηρητική αντιπολίτευση της Ελλάδας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κλείνει τα «μάτια« σε αναρχικές ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας που έχει προκαλέσει βανδαλισμούς σε κυβερνητικά κτίρια, γραφεία πολιτικών και ξένες πρεσβείες. Κάποιοι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποβαθμίσει τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα ως "ακτιβισμός" και "διαμαρτυρία"».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

η 17 Ν μας δειχνει τον δρομο

της αριστερης επιτυχιας. Πρωτα δολοφονεις και κλεβεις, μετα κανεις τον επαναστατη εναντιον της εννομης ταξης και του συστηματος και στο τελος ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ το συστημα που εβριζες για να την σκαπουλαρεις κ να απολαυσεις τα κλεμενα στα γηρατεια σου μεταλαμπαδευοντας το επαναστατικο σου "πνευμα" στις επομενες γενιες κομπλεξικων παρασιτων. Οι ανεκαθεν ηλιθιοι ή πονηροι ελληνες σου χτιζουν κι αδριαντα για τα κατορθωματα σου και σε μνημονευουν ως επαναστατη εναντιον του συστηματος που υπηρετουν κι απ το οποιο θρεφονται κιολας. τυχαια ανακαλυψαμε την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ως τεχνη νομιζετε? Αν κατα λαθος ενας αριστερος θελει να δει πως ειναι οι πραγματικοι επαναστατες που δεν προσκυνησαν ποτέ ας ψαξει στην αλλη πλευρα του λοφου, στην δικια σας "συντροφοι" εχει μονο προσκυνημενους και λακεδες, πετυχημενοι και καλοζωισμενοι μεν, ανανδροι δε. Διαλεχτε τον δρομο σας

SIAP4

Όταν τα θύματα του δολοφόνου πάρουν άδεια από τον Παράδεισο, τότε να πάρει άδεια και ο δολοφόνος της 17 Νοέμβρη...

ο μπαμιας

ο σωστος τίτλος ειναι : Eνας αγραμματος Έλληνας κάνει ολοκληρη την αμερικη να τρέμει.

Προς Η.Π.Α.

Δεν χρειάζεται να πάρετε την άδεια των φίλων του. Κάνετε ό,τι έκαναν οι Εβραίοι με τους ναζιστές, που κρύφτηκαν μετά το τέλος του πολέμου. Εμείς οι απλοί πολίτες θα σας το χρωστάμε χάρη.

Ιλισια

Με κάλυψες πλήρως!Τα είπες ΟΛΑ

@george

Αυτούς τελικα έπρεπε να τους κάνουν άγαλμα και να τους αποθεώνουν, που με 5 άτομα προσωπικό κατάφερναν δουλειές σ όλη την Ελλάδα

Σώπα καημένε

Το παιδί σκύβει και γλύφει για να γιαλίσει τα παπούτσια του πρέσβη της Αμερικής, αυτού του ενθουσιώδη Συριζαίου. Τον έχει ενημερώσει καταλλήλως.

Ρε καμμένε

Άμα σκάσει η βόμβα σε σένα , όπως στον Αξαρλιάν , επειδή βιαζόταν να πάνε οι φονιάδες διακοπές , πες ''ΟΚ, άλλοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ'' . Εμείς το 99% που έχουμε ακόμα εγκέφαλο , θέλουμε ηλεκτρική καρέκλα για τους φονιάδες .

ακατανομαστος

αμα θες ηλεκρικες καρεκλες να πας στο τεξας ζοντοβολο να τις δεις απο κοντα! και ποιος εισαι εσυ που μιλας για το 99% ακριβως ρε παλιοχλεχλε?! "εκλεγμενος βλαμμενος" εισαι οχι εκπροσωπος τυπου των λογικων ηλιθιε...

George

Τελικά μόνο 5 άτομα είχε η 17Ν? ...... Ωραίο ΣΑΝΟ τρώμε ...............

νουρ 1

λευτεριά στους αγωνιστές της 17Ν

Αποφυλάκιση τώρα

Άμεση αποφυλάκιση και έκδοση στην Αμερική όπου θα δικαστούν και θα εκτελεστούν. Για να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Τώρα όχι αύριο. Θέλω να δώ γκρο πλάν τη μλκισμένη φάτσα του Κουφοντίνα και του Ξηρού όταν θα τους βάζουν τη βελόνα. Και τότε θα τους συγχωρέσω χριστιανικά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης