Προσφυγή στο ΣτΕ: Ο Λευκός Πύργος και το Μικρολίμανο ανάμεσα στους χώρους που υπάγονται στο υπερταμείο

pyrgos

Αντισυνταγματικές και παράνομες χαρακτηρίζουν ο Σύλλογος Αρχαιολόγων και δήμοι τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση σημαντικά μνημεία

Ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο, είναι μερικά από τα εκατοντάδες ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, δασικές εκτάσεις κ.λπ. που έχουν μεταφερθεί προς εκποίηση στο υπερταμείο, δηλαδή στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ειδικότερα, οι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου–Δραπετσώνας και Ιωαννιτών, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Πατρέων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο υπερταμείο, (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ

Οι Δήμοι, οι δήμαρχοι κ.λπ. προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν οι επίμαχες σχετικές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (18.6.2018) και του υπουργού Οικονομικών (19.6.2018) .

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τμήμα της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων του Καιράτιου ποταμού στα ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, τα Βυζαντινά λουτρά όπως και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη που είναι στον κατάλογο της UNESCO, το δάσος Σέιχ Σου που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η αρχαία αγορά της Συμπρωτεύουσας, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στο Πειραιά, το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου του Δήμου Αλίμου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο, το ρωμαϊκό ωδείο της Αχαΐας, η Ακρόπολης της Σπάρτης, το παραλιακό τείχος της πόλης της Κέρκυρας (εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO), οι Αλυκές στην Ελούντα, τα κάστρα της Χίου, Λέσβου, Άρτας και Πάτρας, το Ενετικό φρούριο της Σούδας Ιτζιδίν, το φρούριο Φιρκά Χανίων, η Οθωμανική βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες, τα Ρωμαϊκά λουτρά της Χαλκίδας, το Τέμενος Εμίρ Ζαδέ στην Εύβοια, τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Σπάρτης, του Αργοστολίου, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σύμης, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, κ.λπ.

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα όλων των ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ.

Υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες «ανεπίτρεπτες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- μεταβιβάσεις κυριότητας και νομής των προστατευόμενων πολιτιστικών αγαθών, δεν είναι συνταγματικά ανεκτές, καθώς παραβιάζεται η ρητή επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος που επιβάλλει στο κράτος την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Ακόμη, σημειώνουν ότι οι μεταβιβάσεις είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 24 του Συντάγματος οι οποίες προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομία, τις αρχαιότητες (αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λπ.), το φυσικό και περιβαλλοντικό περιβάλλον, ενώ οι ίδιες συνταγματικές διατάξεις δεσμεύουν το κράτος για την προστασία όλων αυτών.

Παραβιάζουν όμως και την υπερνομοθετικής ισχύος σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 2039/1992, όπως παραβιάζεται και Ελληνική νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

DeFacto

Οι ληστοσυμμορίτες κατσιαπλιαδες των Συριζανελ ξεπούλησαν ολόκληρη την Ελλάδα, πούλησαν για 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Soros ολόκληρη την Μακεδονία στους σκοπιανους (το γομαρι ο Καμμένος πάνω στα νευρα του στον καβγά του με τον Κοτζιά το είπε ξεκάθαρα) ,τον λευκό πύργο δεν θα πουλήσουν?Θα τον πουλήσουν μπιρ παρα σε καμμία φιλοσκοπιανη ΜΚΟ να τόν κάνει γραφείο τής

ΒΑΓ

να ανοιξω καφετερια στον Λευκό Πύργο και σουβλατζιδικο στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ή το αντιστροφο?

GR

Τα σπιτια σας να πουλησετε ρε ΑΛΗΤΕΣ !!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!

Οι αρχαιοφύλακες μυρίζουν

Απόλυση ή υποχρεωτικό καθημερινό πλύσιμο-ξύρισμα κι αποσμητικό επί ποινή απόλυσης . Δεν υπάρχει κώδικας για τους ΔΥ ; Δεν λέει τίποτα για αξιοπρεπή εμφάνιση ; Τουλάχιστον οι γυναίκες ασχολούνται με την εμφάνισή τους , έστω κι αν βάφουν τα νύχια τους εν ώρα εργασίας .

Dexter

ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αρχαιοφύλακες, η ελίτ των κηφήνων

Πριν 2 μήνες , 2 γυναίκες περιέλουσαν με άγνωστο υγρό όλο το Βυζαντινό μουσείο και μάθαμε ότι εκείνη την ώρα είχαν βάρδια 22 φύλακες , δηλαδή παίζει να μισθοδοτούνται ίσαμε 55-60 . 22 άτομα βάρδια, που προφανώς την έκαναν στον κήπο με τσιγάρο, γιατί οι βάνδαλες πέρασαν από 2 ορόφους και τις είδαν μόνο οι κάμερες ... Πούλημα και μαζικές απολύσεις, Χ Τ Ε Σ .

Ε, όχι πια . ΦΤΑΝΕΙ ρε Μερκελιστέεες .

Όχι και την ιστορική παραλία της Μυκόνου ρε γερμανοτσολιάδες , αυτό το στολίδι του παγκόσμιου πολιτισμού της ξαπλώστρας ρεζερβέ ! Εκεί έκανε καμάκι ο Ζάχος Χατζηφωτίου και πιο μετα ο Γαλάτης . Δεν σέβεστε την ιστορία του τόπου ; Αμ το Μικρολίμανο , με τις ψαροταβέρνες , σκέτο μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ , λογικό είναι να αποτελεί αναπαλλοτρίωτη περιουσία του κράτους .

Όλη η Ελλάδα είναι πουλημένη,

και μαζί της και οι αρχαιολογικοί χώροι. Τι πιο λογικό !! Πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, οτι έχουμε παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία μας στους δανειστές, κι αυτό όχι από τώρα, αλλά από το 1830.

Συγγνώμη

Το Μικρολίμανο -άντε- να είναι διατηρητέο, αλλα να είναι και κρατική ιδιοκτησία ; Γιατί ; Έλεος κάπου .

V

Τι έλεγαν τότε τα αριστερά τσόλια; Θα ξεπουλήσουν και την ακρόπολη οι... μνημονιακοί. Φάτε τώρα αριστερά τσόλια και καλοχώνευτα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης