Εκτέλεση Κατσίφα: Μετ' εμποδίων η εξέταση της σορού του ομογενούς από τον Έλληνα ιατροδικαστή

Εκτέλεση Κατσίφα: Μετ' εμποδίων η εξέταση της σορού του ομογενούς από τον Έλληνα ιατροδικαστή

Στο «σκοτάδι» παραμένει η οικογένεια, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από τις αλβανικές Αρχές - Μεγαλώνει η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα - Κρίση και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά τις διαρροές για το παρελθόν του ομογενούς

katsifas_arthrot
Περιπλέκεται η υπόθεση του θανάτου του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα μετά την εμπλοκή και της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία θα ερευνήσει το τραγικό περιστατικό στους Βουλιαράτες. Συγκεκριμένα, η δικογραφία ήδη διαβιβάστηκε στην Αθήνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ συγγενικά πρόσωπα του θύματος προσκόμισαν την ταυτότητά του, καθώς είχε ελληνική υπηκοότητα.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας ιατροδικαστής που βρίσκεται στην Αλβανία μαζί με Έλληνες δικηγόρους, δεν φαίνεται να διευκολύνεται από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες όχι μόνο απέτρεψαν την ενδελεχή εξέταση, αλλά και έχουν αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία, παρεμβαίνοντας στην σορό.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα στόματα ανοίγουν από την ελληνική μειονότητα, η οποία εκτός από τον αναμενόμενο θρήνο διακατέχεται και από οργή.

Γιατρός και φίλος του αποθανόντος κατήγγειλε ότι οι Αλβανοί κομάντος πρέπει να έσυραν το θύμα 70 με 80 μέτρα και στη συνέχεια του έδωσαν τη χαριστική βολή: «Βρήκαμε μια μεγάλη λίμνη αίματος με αίμα ζωηρά κόκκινο που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος ζούσε όταν τον έσυραν σε αυτήν την απόσταση» δήλωσε. Ο ίδιος άνθρωπος υποστήριξε ότι το θύμα είχε στοχοποιηθεί πριν από το συμβάν, με τους αστυνομικούς να τον απειλούν ώρες πριν τη συμπλοκή.

Η μαρτυρία αυτή αλλάζει άρδην την εικόνα που επιχείρησαν να δώσουν οι αλβανικές αρχές, οι οποίες επιμένουν ότι ο νεαρός άνδρας κρύφτηκε, αρνήθηκε να παραδοθεί, και τους επιτέθηκε με βροχή πυροβολισμών, οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παρά τις εξελίξεις και τα νέα στοιχεία, η υπόθεση κινείται με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στους Βουλιαράτες, περιέγραψε ένα «θολό» τοπίο ως προς την πορεία της υπόθεσης, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. «Θεωρητικά έχει ολοκληρωθεί η πρώτη πραγματογνωμοσύνη από τις αλβανικές αρχές. Ωστόσο, δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο στα χέρια μας από τις αλβανικές αρχές, ούτε αυτό της νεκροψίας». Συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε ούτε ποιος ούτε πότε την έκανε την νεκροψία».

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Έντι Ράμα, η Αλβανία προέβη σε μία ακόμα επίδειξη δύναμης. Το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών η Ελληνίδα πρεσβευτής στα Τίρανα Ελένη Σουράνη. Σε αυτήν μεταφέρθηκε η «ξεκάθαρη θέση των αλβανικών Αρχών» για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα και πως το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την αλβανική εισαγγελία… Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κατερίνα Παπακώστα για τις δηλώσεις του Έντι Ράμα. Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν βούτηξε την γλώσσα στο μυαλό του» και μίλησε πολύ επιθετικά για έναν άνθρωπο που έχασε τη ζωή του. Η δήλωσή της έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή –σύμφωνα με πληροφορίες– η Κατερίνα Παπακώστα πήρε αποστάσεις από τις άθλιες διαρροές που προήλθαν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για την προ δεκαετία σύλληψή του για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης.

Η σύγκρουσή της με την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να έχει στο κέντρο της τις διαφωνίες όσον αφορά τις επιλογές των προσώπων εν όψει των κρίσεων στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τροφοδοτήθηκε και από τις προαναφερθείσες διαρροές, οι οποίες είχαν σκοπό να στιγματίσουν το νεκρό Βορειοηπειρώτη, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι έδωσαν όπλα στην αλβανική προπαγάνδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης