Συνταγματική Αναθεώρηση: Η «θρησκευτική ουδετερότητα» που προτείνει η κυβέρνηση προβληματίζει την Εκκλησία

iera-synodos-1

Σημαντικό πάντως για την Εκκλησία είναι το ζήτημα της διατήρησης της μισθοδοσίας από το κράτος των περίπου 9000 κληρικών

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας είναι θέμα για το οποίο και οι δύο πλευρές έχουν «διασταυρώσει» πολλές φορές « τα ξίφη τους». Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώ ρησης έκανε λόγο για θρησκευτική ουδετερότητα, ενώ επίσημη απάντηση της Εκκλησίας πριν από την τελική πρόταση δεν υπάρχει. Σε αρκετούς Μητροπολίτες πάντως προκαλεί έντονο προβληματισμό ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί η θρησκευτική ουδετερότητα της πολιτείας από τα δικαστήρια. Δηλαδή αν η θρησκευτική ουδετερότητα επεκταθεί και σε ζητήματα όπως η πρωινή προσευχή στα σχολεία, ο εκκλησιασμός και η ανάρτηση εικόνων σε σχολεία, νοσοκομεία και δικαστήρια.

Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους περιλαμβάνεται στην πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ όπως την παρουσίασε χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας είπε πως είναι ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Εμείς προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα σεβασμού ειλικρίνειας και καλής θέλησης. Το ίδιο εξάλλου με έχει διαβεβαιώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον οποίο μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση».

«Επίσημη απάντηση της Εκκλησίας αναμένεται όταν κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο θέμα σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας προκειμένου να τοποθετηθούμε αρμοδίως» είπε μιλώντας στο protothema.gr o εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου , Χάρης Κονιδάρης.

Σημαντικό πάντως για την Εκκλησία είναι το ζήτημα της διατήρησης της μισθοδοσίας από το κράτος των περίπου 9000 κληρικών. Για την εκκλησία το θέμα της μισθοδοσία των κληρικών θεωρείται «κόκκινη γραμμή».

Εξαιρετικής σημασίας για την Εκκλησία είναι το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας σε συνεργασία με την πολιτεία κάτι που είχε ουσιαστικά επιχειρηθεί το 2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όταν είχε συσταθεί δια νόμου η Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας με συμμετοχή Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πολιτείας σε ποσοστό 50-50. Σε αυτήν την περίπτωση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα αξιοποιούσε τα χρήματα που θα προέκυπταν από την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων για το φιλανθρωπικό της έργο.

Θυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας στις εργασίες του Ζ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τάχθηκε κατά του κρατικού παρεμβατισμού στην Εκκλησία εστιάζοντας στο ότι «η πολιτική θεολογία της Ανατολικής Ορθοδοξίας δικαιολογεί την αμοιβαία αρωγή μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αλλά ο κρατικός παρεμβατισμός είναι μία προβληματική πολιτειακή αντίληψη. Η Εκκλησία κατά την επίγεια παρουσία Της δεν δύναται, εκ της φύσεως Της, να είναι θεσμός που «ιδιωτεύει». Η σχέση Της με το κράτος, όπως έχω ξαναπεί, είναι υπόθεση ενός λαού. Ωστόσο ο δημόσιος και συλλογικός Της χαρακτήρας δεν χορηγεί κανένα δικαίωμα στην πολιτική εξουσία να θεολογεί ή να διαμεσολαβεί στην σχέση Κλήρου και Λαού, λογοκρίνοντας τα εκκλησιαστικά θέσμια, παραδόσεις και ιερούς κανόνες, με στόχο την κρατική καθοδήγηση της Εκκλησίας. Κατά τον τρόπο αυτό αντιλαμβανόμαστε στον χώρο της Εκκλησίας την «θρησκευτική ουδετερότητα» του Κράτους.»

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ο τζάμπας πέθανε κύριοι! Η Ορθοδοξία θέλει θυσίες! Δωρεάν θέλετε δλδ να σας παντρεύει ο Ιερέας? Μόνο με 100-200 ευρώ τυχερά? Και Νοέμβρη μήνα που δεν γίνονται γάμοι ΠΩΣ θα ζήσει?

Αγιορειτισσα Μοναχή

Εμείς εδώ ζούμε απο τον τουρισμό δεν έχουμε μισθό...

Πυργιώτης Καλλιεργητής

Εμείς εδώ έχουμε Κρητικό παπά και καλλιεργεί σαν εμάς...

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ναι δεν κατάλαβα δηλαδή: Αν δεν πληρώνει το κράτος τους Ιερείς να τρώνε και να πίνουν τι θα κάνουν? Θα γίνουν κλέφτες για να ζήσουν? Μην τα ισοπεδώνουμε όλα...

αντί

Έχει ο θεός και για αυτούς σιγουρα κάτι θα τους δώσει να έχουνε πιστή και να κάνουνε προσευχές στις θαυματουργές εικόνες και στα λείψανά σίγουρα δεν θα πεινάσουν ούτε θα διψάσουν ποτέ ο θεός ειναι μεγάλος και θα τους φροντίσει ίσως τους ρίχνει και λίγο μάνα εξ ου Ουρανού

νικοςςς

Από τη στιγμή που το κράτος μισθοδοτει τους κληρικούς, έχει το κάθε δικαίωμα να τους επιτηρεί, να τους επιβάλλει την δική του τάξη, να τους αντιμετωπίζει τέλος πάντων ως δημοσίους υπαλλήλους. Αν η Εκκλησία θέλει να κουμαντάρει αποκλειστικά τα λημέρια της χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, να αναλαβει η ίδια την μισθοδοσία των ιερωμένων της. Εγώ δεν θέλω να πηγαίνουν τα λεφτά μου για τους παπάδες, όπως και δεν δίνω χρήματα σε αστρολόγους, μέντιουμ και οτιδήποτε έχει να κάνει με προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

geo .@09.43@

''ΩΡΑΙΑ ''ΤΑ ΛΕΣ ΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΙΔΕΟΣ !! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ,ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ,ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ,ΤΟΥΣ ΑΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΠΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ Η'ΑΠΛΑ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΛΕΣ ΑΝΕΞΟΔΑ ΛΟΓΙΑ ? ? ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΣΑΣ . ΑΝΤΕ ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΜΑΣ !

Chris13

Το σωστό για τους 9000 κληρικούς είναι γινει μια εφαρμογή στο ταξις και να δηλώσουν οι πιστοί στην εφορία οτι πιστεύουν και να τους πληρώνουν αυτοί τον μισθό. Αν έχουμε 5 εκατομμύρια πιστούς με 30 ευρώ τον χρόνο μια χαρά βγαίνει η μισθοδοσία.

planet

για ποια 5.000.000 μιλάς αν είναι να δηλωθούν στο taxisnet ούτε 100.000 δεν θα δηλώσουν Χ.Ο.

Ch

Καλή Ημέρα με τον Ιησού Χριστό.Καμμια σχέση δεν πρέπει να έχει η εκκλησία με το κράτος.Οι πολίτες πρέπει να υπακούουν στους νομούς του κράτους,και μάλιστα σε αυτούς που συμφωνούν,με την Καινή Διαθήκη.Θα πηγαίνουν στρατιώτες,και θα συμμετέχουν στα κοινά,ως δημοκρατικοί πολίτες.Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού,η οποία ιδρύθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής,με το κήρυγμα του Αποστόλου Πέτρου, αποτελείται από ανθρώπους, από όλη την οικουμένη, από κάθε φυλή και γλώσσα,οι οποίοι, έχουν διδαχθεί τα Ιερά Γράμματα, έχουν δεχτεί τον Ιησού Χριστό προσωπικό τους Σωτήρα, έχουν αναγεννηθεί, βαπτίστηκαν εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος=1, καί από εκείνη την στιγμή, όλοι, μένουν στην διδαχή των αποστόλων,στην κοινωνία μετ'αλλήλων,στην Αγία Κοινωνία, δηλαδή θα λαμβάνουν κάθε Κυριακή το Σώμα και το Αίμα Του Ιησού Χριστού,θα καταγγέλλουν ότι ο Αναμάρτητος πέθανε επάνω στον σταυρό, για νά έχουμε εμείς Αιώνια Ζωή,και στις προσευχές.Απο την στιγμή που ο άνθρωπος γνωρίζει Τον Ιησού, γίνεται μαθητής Του, μέχρι να αναχωρήσει από αυτή την ζωή.Οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας Του Χριστού, είναι μέσα από τον λαό Που Τον Έχουν Γνωρίσει.Επισκοποι, Πρεσβύτεροι,Διάκονοι.Εργαζομενοι,να έχουν οικογένειες , συζύγους και παιδιά πιστά,στο θέλημα του Θεού,καλή μαρτυρία από τους έξω,μη αισχροκέρδεια,να μην μεθούν,να είναι τύποι του ποιμνίου τους.Αν οι ίδιοι η από την οικογένεια τους, φύγουν από τό Θέλημα του Θεού, παραιτούνται, από το αξίωμα τους.Ολα τα ανωτέρω, είναι Γραμμένα μέσα στην Καινή Διαθήκη,και δεν δέχονται αμφισβήτηση.Η Καινή Διαθήκη έχει σφραγιστεί με το Αίμα Του Ιησού Χριστού.Οι Πνευματικοί Νόμοι έχουν δοθεί από τον Ίδιο τον Κύριο των Δυνάμεων.Οταν θα παρασταθουμε ενώπιον του βήματος Του,δεν θα πάμε με τα δόγματα ,που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι για τα προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά θα κριθούμε, πάνω στα γεγραμμενα της Καινής Διαθήκης,η έχουμε πιστευσει στους Λόγους Του η όχι.Η τον δέχτηκαμε η όχι.Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει,και ο Κύριος γνωρίζει τα κρυφια των καρδιών μας.Ο Κύριος να μας Ευλογεί Όλους Εμάς.Μηδενος εξαιρουμένου.

ΓΧΦ

Πολυ σωστα οσα λες. Να προσθεσω ομως οτι οι Αγιοι γερονταδες εχουν συνδεδεμενη την Ελλαδα με τον Χριστο. Η Παναγια και οι Αγιοι προστατευουν τι Ελληνικο εθνος και θα το κρατησουν ορθοδοξο. Η αλλαγη συνταγματος κατα τα προτυπα της Νεας ταξης δεν ειναι ευλογημενη, δεν ειναι στην προνοια του Κυριου και η Ελλαδα οπως ειπαν θα γινει κρανιου τοπος.... Δηλαδη θα επιτρεψει ο κυριος μεγαλα κακα μεχρι να μετανοησουν οι Ελληνες. Αυτο ειναι σιγουρο απο στομα πληρως φωτισμενων και εσεις φανταζομαι το ξερετε. Η Ελλαδα δεν ειναι προορησμενη απο τον Κυριο να δεχτει παιδια του Μωαμεθ και να αλλιωθει. Ναι λιγα απο αυτα που εχουν την προδιαθεση θα γινουν Χριστιανοι. Οι αλλοι, οπως και οι Αντιχριστοι θα εχουν την τυχη θεο-μαχων... Οπως οι Τουρκοι. Η Παναγια μαζι μας.

Guest

Τα αντίθεα ρετάλια τής πολιτικής έχουν βάλει ψηλά τον πήχη τής αλλαζονιας τους.

ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Ιερώνυμος στον βωμό εξυπηρέτησης της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των οικονομικών συμφερόντων της Εκκλησίας, θα αναγνωρίσει οτιδήποτε του ζητήσει ο (Ξε)Τσίπ(ρ)ας....... Αρκεί να μην πληρώνει φόρους και να μην κοπεί η μισθοδοσία..................

ΜΙΧΑΗΛ

Δυστυχως πιθανο.....,ελπιζω να αντιδρασει και ν το σταματησει. Αλλιως θα αναγκαστουν οι Ελληνες να φυγουν απο την Ελλαδα, και θα γεμισουμε τζαμια για τους μουσουλμανους υπερητες στους Γερμανους αφεντες... Θα επεμβη η Παναγια, αλλα χωρις μετανοια και με τετοια πραγματα θα πεσουν πρωτα τουβλα απο πανω

OA

Όταν είχαν την ευκαιρία να γκρεμοτσακίσουν πολιτικά αυτήν την παραληρηματική κυβέρνηση αντιθέων, ανικάνων, αμορφώτων, διεφθαρμένων, και κατσαπλιάδων που έδειξαν ξεκάθαρες ενδείξεις τής πολεμικής τους στην εκκλησία αδράνησαν. Τώρα λουστείτε τους και 'σείς!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης