Ραντεβού Ρουβίκωνα σήμερα στη Φιλοσοφική - Κλειστό λόγω ανομίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ραντεβού Ρουβίκωνα σήμερα στη Φιλοσοφική - Κλειστό λόγω ανομίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ο Ρουβίκωνας ζητάει τη στήριξη των φοιτητών στην περίπτωση που καθηγητές της σχολής εμφανιστούν έξω από το στέκι τους

roubikwnas_arthro
Κλειστό λόγω ανομίας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου «πετάει το μπαλάκι» στους πρυτάνεις λέγοντας ότι δεν καλούν την αστυνομία. Σήμερα είναι κλειστό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη Σύγκλητο να εκφράζει ανησυχία για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, ενώ δηλώνει απερίφραστα ότι αυτή είναι η πρώτη κίνηση και θα ακολουθήσουν και άλλες αν δεν λυθεί το θέμα της παρουσίας διακινητών ναρκωτικών. Οι πανεπιστημιακοί πάντως κάνουν λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ραντεβού στις 10 δίνει για σήμερα το πρωί η αυτοαποκαλούμενη «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα», έξω από την αίθουσα 516, στρεφόμενη κατά της κοσμητείας και των καθηγητών που θα θελήσουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη Φιλοσοφική σχολή. Οι πανεπιστημιακοί είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουνε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας από τα μέλη του Ρουβίκωνα να αποχωρήσουν. Η ομάδα, έχει τις ίδιες ώρες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων κάθε εβδομάδα ενώ ζήτησε τη στήριξη των φοιτητών στην περίπτωση που καθηγητές της σχολής εμφανιστούν έξω από το στέκι, επιχειρώντας να εμποδίσουν τη λειτουργία του. Ο Ρουβίκωνας χαρακτηρίζει την επικείμενη παρουσία των καθηγητών στις σήμερα 10:00 στην αίθουσα 516 ως «ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο». Τα μέλη του Ρουβίκωνα που υπογράφουν την ανακοίνωση ως «Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα» αναφέρουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γνωστή ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων θα εμφανιστεί και αύριο έξω από το στέκι μας στη φιλοσοφική με σκοπό πάλι να προσπαθήσει να μας εμποδίσει απ’το να ανοίξουμε. Καλούμε τον κόσμο της σχολής αύριο στις 10:00 έξω από το στέκι μας στην αίθουσα 516 να μας στηρίξει με την παρουσία του και να καταδικάσει τις πρακτικές της κοσμητείας. Είναι απαράδεκτο σε μια σχολή που αυτή τη στιγμή διασπάται ένα ολόκληρο τμήμα (Φ.Π.Ψ.) και οι φοιτητές του δεν θα έχουν διδακτική επάρκεια και άρα θα βγαίνουν πτυχιούχοι-άνεργοι, η κοσμητεία να προσπαθεί να καταδείξει σαν πρόβλημα εμάς.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου δήλωνε: «Είμαστε κατηγορηματικοί στο θέμα των ναρκωτικών. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα κακούργημα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι πρυτάνεις δεν καλούν την αστυνομία. Τελεία και παύλα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι πρυτάνεις πρέπει να πάρουν αυτή την ευθύνη. «Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην ευθύνη του (σ.σ. πρύτανη) να το κάνουμε θέμα και να δούμε για ποιον λόγο δεν υπήρχε ανταπόκριση και να κλείσουμε επιτέλους αυτό το θέμα», είπε. Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία του ότι «για πρώτη φορά» το υπουργείο δέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας και γι' αυτό συστάθηκε η Επιτροπή Παρασκευόπουλου.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε τα μέλη του «Ρουβίκωνα» σαν «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει», ενώ όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει παρέμβει η αστυνομία στη Φιλοσοφική, χώρο της οποία κατέλαβαν μέλη του «Ρουβίκωνας» τους χαρακτήρισε σαν «τον πατέρα που λέει στο παιδί θα φωνάξω τον “μπαμπούλα”».

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό 24/7ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει. Η ΝΔ να κοιτάξει τη δουλειά της. Αν πιάσεις έναν μαθητή να αντιγράφει, τι θα κάνεις, θα του μηδενίσεις αμέσως το γραπτό του; Το τυπικό είναι αυτό. Αλλά θα πρέπει να δεις γιατί το κάνει αυτό. Να μιλάς με αυτό το παιδί. Η πανεπιστημιακή και η σχολική ζωή είναι μια πολύ σύνθετη ζωή, πόσο μάλλον που έχουμε να κάνουμε και με ενήλικες και με διδάσκοντες που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη ζωή και τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά στο να κληθεί η αστυνομία τόνισε: «Οι κραυγές που ακούγονται να έρθει η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εχετε δει εσείς καμία πρόταση από τα άλλα κόμματα; Έχετε δει άλλη πρόταση πέρα από το να λέει να μπει η αστυνομία; Εκτός εάν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία». Ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε μάλιστα το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, διότι καλούσε την Πολιτεία να παρέμβει στη Φιλοσοφική Σχολή «Εδώ έχουμε αυτούς που αποκαλούνται οργάνωση "Ρουβίκωνα" οι οποίοι κατέλαβαν ένα χώρο. Έχουμε τις διεργασίες μέσα στο Πανεπιστήμιο για να πεισθούν να φύγουν από τη Φιλοσοφική. Έρχεται η Σύνοδος Πρυτάνεων και βγάζει μια ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών» είπε.

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πάντως αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσε ότι: Οι συνθήκες που περιγράφει το Ψήφισμα της Συγκλήτου της 18ης Οκτωβρίου 2018, οι οποίες (α) δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο ‘Ίδρυμα, (β) προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και κυρίως στους φοιτητές με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα, εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες.Η Σύγκλητος με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής, αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα τονίζεται από την ηγεσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΟΠΑ που απειλεί να κλείσει το ίδρυμα καθώς νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δημιουργήθηκε σε δρόμο παραπλεύρως οτι “Η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία έχει διαμορφωθεί από την εμπορία-διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, τις δυσάρεστες οσμές και την έλλειψη καθαριότητας”.

Τον περασμένο Ιανουάριο n ηγεσία του ΟΠΑ είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως για τα πρόβλημα των διακινητών και των χρηστών ναρκωτικών που από το Πεδίον του Αρεως περνούσαν στους ισόγειους χώρους του ιδρύματος . Το πρόβλημα παραμένει και η Σύγκλητος εξετάζει την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος επισημαίνοντας : Οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο.

Κ. Γαβρόγλου για το ακατάστατο γραφείο του: Τρελαίνομαι όταν είναι τακτοποιημένο

«Ως προς το ακατάστατο γραφείο μου, σε πολλά εισαγωγικά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο. Το ξέρουμε και από τους πανεπιστημιακούς . Έχουμε συναδέλφους που το γραφείο τους είναι απολύτως τακτοποιημένο.Εμένα η συντρόφισσα μου στο σπίτι τρελαίνεται όταν βλέπει το γραφείο μου. Εγώ τρελαίνομαι όταν είναι τακτοποιημένο. Αυτά είναι αστεία πράγματα» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, σχολιάζοντας το σχόλιο της Αννας Διαμαντοπούλου για το ακατάστατο γραφείο του που δημοσιοποιήθηκε όταν μαθητές και φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εισέβαλαν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης