Σήμερα ανοίγει ξανά το «γραφείο» του στη Φιλοσοφική ο Ρουβίκωνας

Σήμερα ανοίγει ξανά το «γραφείο» του στη Φιλοσοφική ο Ρουβίκωνας

Στα άκρα η κόντρα με την παρουσία τους στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ - Ετοιμάζονται να κάνουν πράξη το «ήρθαμε για να μείνουμε στα Πανεπιστήμια», όπως δηλώνουν στα social media  - Ένταση χθες το πρωί, όταν φοιτητές εγκλώβισαν καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

rubi_ekpa
Στο «στέκι» τους στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών θα βρίσκονται σήμερα οι «Ρουβίκωνες» με ώρες κοινού 10.30 με 13:00, όπως και κάθε Τετάρτη.

Μία εβδομάδα μετά την παρουσία τους στη Φιλοσοφική και ύστερα από αμήχανες δηλώσεις πανεπιστημιακών και διοικητικών για την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο οι «Ρουβίκωνες» ετοιμάζονται να κάνουν πράξη το «ήρθαμε για να μείνουμε στα Πανεπιστήμια», όπως δήλωσαν με την αρχική ανάρτησή τους στο Facebook: «Χθες Τετάρτη 10/10, με μεγάλη χαρά ανοίξαμε για πρώτη φορά το καινούργιο μας στέκι στη Φιλοσοφική. Οι αντιδράσεις τόσο της κοσμήτορος, κ. Καραμαλέγκου, όσο και των μίντια μας διασκέδασαν ιδιαιτέρως. Ετσι λοιπόν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας και σήμερα Πέμπτη 11/10, να το περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας και να δηλώσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ήρθαμε εδώ για να μείνουμε». 

Με ανάρτηση στο Facebook, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης απευθύνει κάλεσμα - μία ημέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα του «γραφείου» στη Φιλοσοφική - να καταγγείλουν καθηγητές που τα... παίρνουν ή που ζητούν σεξουαλικά ανταλλάγματα.

Με ανάρτησή του πριν την «πρεμιέρα» του «γραφείου» που έστησε ο Ρουβίκωνας ο Γιώργος Καλαϊτζίδης επιχειρεί να προσελκύσει επισκέπτες και να προσδώσει κοινωνικό πρόσωπο στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η οργάνωση. «Θα παρακαλέσω οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν πληροφορίες για καθηγητές πανεπιστημίων που ζητάνε φακελάκια η σεξουαλικά ανταλλάγματα, να μην τις στέλνουν με μηνύματα στο φεϊσμπουκ γιατί δεν είναι ασφαλής η επικοινωνία. Για οποιαδήποτε πληροφορία καλύτερα κατ' ιδίαν επαφή με την ομάδα», έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook.

Με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από «εξωπανεπιστημιακές» οργανώσεις ενώ επικράτησε ενταση χθες το πρωί όταν φοιτητές εγκλώβισαν καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια ώρα «Αρνητική δημοσιότητα», προκαλεί η παρουσία του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική σχολή, σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του Συλλόγου διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Αθηνών κατά πλειοψηφία, (υπερψήφισαν οι παρατάξεις: Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση και Ανεξάρτητη Παν/κη ‘Έκφραση, καταψήφισαν οι παρατάξεις: Πρωτοβουλία Εργαζομένων και ΔΑΣ), καλεί την οργάνωση «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ» να προβληματιστεί από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε η παρουσία του στη Φιλοσοφική Σχολή. Και τονίζει: «Την τελευταία 8ετία των μνημονίων, τα Παν/μια υποφέρουν από σοβαρή υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού. Κινήσεις όπως η εν λόγω, βοηθούν μέσω της αρνητικής δημοσιότητας στη συγκάλυψη αυτών των προβλημάτων και στη δημιουργία εικόνας ότι τα Δημόσια Παν/μια είναι άνδρα ανομίας και παραβατικότητας. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις νεοφιλελεύθερες φωνές να τα αμφισβητούν και να προωθούν την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ τους.

Κλείσιμο
Το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε χωρίς να γίνονται ενέργειες που το απειλούν. Θα πρέπει να παλέψουμε για την ελεύθερη ακαδημαϊκή έκφραση, τη δημοκρατία στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία.Πρέπει να διαφυλάξουμε ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ μας το δημόσιο πανεπιστήμιο.Γι’ αυτό καλούμε την οργάνωση «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ», να σκεφτεί και να διαβεί το ρουβίκωνα, αποχωρώντας από την Φιλοσοφική».

Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ με χθεσινή ανακοίνωση καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και απαιτούν από την εξωπανεπιστημιακή οργάνωση του «Ρουβίκωνα» να αποχωρήσει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή. «Η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις», τονίζουν οι πρυτανικές αρχές στην ανακοίνωση. Νωρίς χθες το πρωί προκλήθηκε ένταση κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών με αίτημα να μην υπάρξει απόφαση από τη Σύγκλητο κατά της παρουσίας του Ρουβίκωνα στην Φιλοσοφική σχολή.

Από την πλευρά της η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, υπογραμμίζει: «Η ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας. Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί τη λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών. Η Κοσμητεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και την ασφάλεια των μελών της. Αποφασίζει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης