Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι μεσήλικας, παντρεμένη και με δύο παιδιά

agrotissa

Το προφίλ της Ελληνίδας αγρότισσας σκιαγράφησε έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης – Πάνω από τις μισές είναι 41-60 ετών, οι επτά στις δέκα είναι παντρεμένες και οι μισές έχουν δύο παιδιά 

«Η Ελληνίδα αγρότισσα» ήταν το θέμα της έρευνας που παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓ Ισότητας Φύλων και της Περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τα στοιχεία, πάνω από τις μισές Ελληνίδες αγρότισσες (56%) ήταν μεταξύ 41- 60 ετών, ενώ μόλις το 7% κάτω των 30 ετών. Επίσης, οι 7 στις 10 (68%) ήταν παντρεμένες και με 2 παιδιά (50,64%). Το 79% ασχολείται με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και το 20% με τη φροντίδα των ζώων.

Οι 4 στις 10 αγρότισσες (43%) ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη γεωργική δραστηριότητα σε ηλικία 15-20 ετών, το 39% σε ηλικία 20-30 ετών, ενώ μόλις το 18% των γυναικών σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών.

Διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία και έχουν βοήθεια από τον σύζυγο

Σύμφωνα με τα στοιχεία 71,7% των ερωτηθέντων γυναικών απάντησε ότι διαθέτει προσωπική αγροτική ιδιοκτησία, με το 62,5% εξ' αυτών να αναφέρουν ότι τη διαχειρίζονται οι ίδιες, ενώ οι υπόλοιπες σε ποσοστό 60% επεσήμαναν πως παραχώρησαν τη διαχείριση της περιουσίας τους στον άνδρα τους ήδη από την έναρξη του γάμου τους.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι περίπου 6 στις 10 (58%) απάντησε ότι ο σύζυγος ή σύντροφός τους αναλαμβάνει πλήρως ή μερικώς τα καθήκοντα που του αναλογούν στο εσωτερικό της οικογένειας, όπως μεταξύ άλλων το νοικοκυριό ή την ανατροφή των παιδιών, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα εικόνα της μακραίωνης πατριαρχικής πρακτικής.


Κυριαρχεί η πλήρης απασχόληση


Έξι στις 10 (61,03%) είπαν πως εργάζονται στην αγροτική εκμετάλλευση με συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ενώ το 1/3 (32,31%) μερική απασχόληση. Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος διαθέτει μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, με μόλις το 14% να ξεπερνά το κατώφλι των 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ το εισόδημα του 46,91% του δείγματος αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα.


Το μορφωτικό επίπεδο

Σε σχέση με το παρελθόν, παρατηρείται βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου. Τρεις στις δέκα είναι απόφοιτες λυκείου και το 17% απόφοιτες μεταλυκιακής εκπαίδευσης. Έχουν γνώσεις των νέων τεχνολογιών καθώς σχεδόν επτά στις δέκα (68%) διαθέτει γνώσεις υπολογιστή και εξ' αυτών το 89% έχει πρόσβαση σε Η/Υ. Από αυτές που έχουν γνώση υπολογιστή, το 75% γνωρίζει word και excel σε βασικό επίπεδο και το 87% ξέρει power point επίσης σε βασικό επίπεδο, ενώ το 69% γνωρίζει και χρησιμοποιεί πολύ συχνά το διαδίκτυο.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Την ίδια ώρα, οι Ελληνίδες αγρότισσες αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μερικά απ' αυτά είναι η καθημερινή κοπιώδης και πολύωρη εργασία, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών για την οικογένεια καθώς και η μη συμμετοχή του συζύγου στις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις.

Σημαντικές προοπτικές για τις αγρότισσες

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προοπτικές για τις Ελληνίδες αγρότισσες είναι σημαντικές, ενώ το επάγγελμα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νεότερες, κάνοντας παράλληλα δυνατή την προσέλκυση νέων γυναικών και ανέργων στην ύπαιθρο, μέσω των νέων μορφών γεωργικής παραγωγής (βιολογικά προϊόντα, καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, δυναμικές καλλιέργειες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.α.), αλλά και της κοινωνικής οικονομίας ευρύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2
475580

Σε έξαρση το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη -  Κατά το πρώτο 9μηνο εντοπίστηκαν 749 παιδιά να ζούνε στον δρόμο έναντι 500 πέρσι αναφέρουν  οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ

4