Ο «παρτιζάνος» Μανώλης Γλέζος ξεσπά: Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας, τα Σκόπια δεν έχουν ιστορική συνέχεια με τη Μακεδονία

glezos_arthro

Μόλις συμπλήρωσε τα 96 του χρόνια, μίλησε με αφορμή την ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» - οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο» - Τι είπε για τη συμφωνία με τα Σκόπια, τον Στάλιν και το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας - Τι είπε για τη δικαιοσύνη και τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» - οδηγίες αντίστασης από το Μανώλη Γλέζο του Ανδρέα Χατζηπατέρα, ο Μανώλης Γλέζος παραχώρησε μία μοναδική συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα, το μακεδονικό, την ακροδεξιά αλλά και την αντίσταση.

Ο ανήσυχος, αιρετικός και μονίμως διαφωνών, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μόλις συμπλήρωσε τα 96 του χρόνια, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

glez_11


Το protothema.gr τον ρώτησε για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του και εκείνος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας», προσθέτοντας:

«Εγώ είμαι στην ομάδα του Λαφαζάνη και θα κατέβουμε στις εκλογές για να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού».

Ο Μανώλης Γλέζος, ένα σύμβολο αντίστασης, δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του πρόταση στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζοντας:

«Αν όλοι οι βουλευτές, οι πολιτικοί και οι υπουργοί φέρουν τα λεφτά τους πίσω και οι 15 εκατ. Έλληνες ομογενείς σ' όλο τον κόσμο στείλουν από 1.000 ευρώ στους συγγενείς τους, τότε μ' αυτές τις καταθέσεις πορεί να ξεπεραστεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνοντας: «Αν κάνουμε όλοι μας το χρέος μας απέναντι στην πατριδα θα τα ξεπεράσουμε όλα. Εγώ μεγάλωσα στην Απείρανθο σε ενα μέρος, όπου μάθαμε όλοι να λέμε "όχι" στις εντολές των ανωτέρων», προσθέτοντας:
«Μάλιστα στα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού έφτιαχναν το σπίτι κάθε νέου ζευγαριού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακροδεξιά και ποια είναι η γνώμη του γι' αυτήν, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι υπερβολές, η μόνη κάθαρση που δεν έγινε είναι στο δικαστικό σώμα. Υπάρχουν φασιστικά στοιχεία στο δικαστικό σώμα, γι' αυτό δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Σε ερώτηση του protothema.gr για το θα υπάρξει σοσιαλισμός τα επόμενα 10, 50, 100 χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:

«Όταν πηγε ο κήρυκας των Θηβαίων πήγε στην Αθήνα και ρώτησε ποιος είναι ο τύραννος εδώ, του απάντησαν ότι η Αθήνα δεν είχει τυράννους. Επειδή είμαι θαλασσινός, η ιστορία έχει πολλούς κάβους και θα τον περάσουμε και αυτον τον κάβο». (εννοώντας, φυσικά, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και ο σοσιαλισμός).

glez_22


Σε άλλη ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το αν η Σοβιετική ένωση ήταν σοσιαλιστική χώρα, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:

«Πολλά από όσα έγιναν εκεί δεν έγιναν με τη θέληση του σοβιετικού λαού. Σας θυμίζω την ιστορία του Ιωάννη Πασαλίδη, που επί Λένιν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας. Ο Στάλιν είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες να τον εκτελέσουν, όμως ο Λένιν τον εμπόδισε. Ο Πασαλίδης έφυγε από την Γεωργία, δραπέτευσε και πήγε στη Γερμανία κι όταν τον ξαναπήρε ο Στάλιν να επιστρέψει στο πόστο του εκείνος του είπε ότι όσο είσαι εσύ στη Σοβιετική Ένωση εγώ δεν πρόκειται να έρθω».

Ερωτηθείς για το Μακεδονικό, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Ο αδερφός της μάνας μου ήταν Μακεδονομάχος και μάλιστα είχε τραυματιστεί στον αγώνα του για τη Μακεδονία. Τα Σκόπια μπορούσαν να ζητήσουν να ονομαστούν Ελλάδα. Πού στηρίζονται όμως; Δεν υπάρχει καμία ιστορική συνέχεια με τους κατοίκους της περιοχής αυτής».

Όσο για την αντίσταση στη γερμανική κατοχή, ο Μανώλης Γλέζος έδωσε τη δική του απάντηση:

«Η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες και η επόμενη ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες. Με έιχαν καλέσει στο μουσείο αντίστασης στην Κοπεγχάγη. Σε μία μεγαλή αίθουσα υπήρχε ένα άλογο. Φανταστείτε ότι για τους Δανούς, σύμβολο αντίστασης ήταν ο βασιλιάς τους που έκανε βόλτα κάθε μέρα στο βασιλικό κήπο, ενώ βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή».

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο τέσσερα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα έθνος.

«Αυτά είναι η γλώσσα του, οι παραδόσεις του και μέσα στις παραδόσεις βάζω και την εκκλησία, η άμεση δημοκρατία όπως κάναμε παλιά, στην αρχαία Αθήνα και η στάση του κλήρου. Αυτοί οι παράγοντες έσωσαν το έθνος».

glezos33


Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Αντώνης Μοσχοβάκης (σ.σ. υπήρξε ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή και την Ελευθεροτυπία), ήταν στην ομάδα που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, ο κ.Γλέζος απάντησε:

«Ο Αντώνης Μοσχοβάκης είναι ο πατέρας σας. Στο ραντεβού που έγινε εκείνη την ημέρα στην πλατεία ήταν και ο Αντώνης Μοσχοβάκης και όταν του είπαμε ότι σχεδιάζουμε να κατεβάσουμε τη σημαία εκείνος είπε ότι δεν καταλαβαίνει την αξία αυτού του εγχειρήματος και για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό. Εμείς του είπαμε να μείνει έξω ώστε αν σκοτωθούμε να είναι μάρτυρας αυτής της αντιστασιακής πράξης» και πρόσθεσε: «Η ιδέα μας ήρθε επειδή ακούσαμε τον Χίτλερ να λέει ότι τώρα η Ευρώπη είναι ελεύθερη από τη γερμανική κατοχή και εγώ είπα: Τώρα θα σου δείξουμε εμείς αν η Ευρώπη είναι ελεύθερη».

glezow44


Ερωτηθείς αν επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη οι αρχαιολόγοι εμπόδισαν την ανασκαφή σε μία μυκηναϊκή κρήνη όπου ο Μανώλης Γλέζος είχε πετάξει τη σημαία, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είναι έτσι. Επειδή το έδαφος που στηρίζεται η Ακρόπολη είναι σχιστολιθικό, το έδαφος είναι ευάλωτο σε κάθε ανασκαφή. Εγώ εμπόδισα την Μελίνα να συνεχίσει τις ανασκαφές για να μην πέσει η Ακρόπολη. Άλλωστε εκτιμώ ότι οι Γερμανοί βρήκαν τη σημαία και την πήραν μαζί τους».

Η ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» - οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Μπεε

Μανωλακο!! Με αυτα που λες γινεσαι φασιστας! Ακου γλωσσα/θρησκεια μηπως και οικογενεια? ολα αυτα το παλικαρι που ανεβασες(εκανες αγωνα) στην πρωθυπουργικη θεση παει να τα δωσει ολα! Αλλα τι να σε νοιαζει εσενα? στα 95 σου.

Μετανάστης στη Ρουμανια

Γλεζο, έκλαιγες στον τάφο του Χότζα... τον σφαγεία των αδερφών μας στη βόρεια Ήπειρο... Και κλααααμα ο Γλέζος... Ας σε κρίνουν οι ιστορικοί...

JOY

Μία σημαία κατέβασε και τον πληρώνουμε μια ζωή........δηλ. κρατικοδίαιτος ο σύντροφος, όλοι οι κουμουν. το ίδιο πράγμα είναι, πρόλογο και μεγάλα λόγια, ζούνε μέσα στο ψέμα και στην υποκρισία....

Νεοδημοκράτης με ΚΚΕ τσέπες

Μα τι γίνεται εδώ. Όλοι δεξιοί είναι σε αυτή τη χώρα.

ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ

ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΜΙΑ...ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ Α Λ Λ Α ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ .

ΔΔΔ

Ο κυριος μιλαει για εθνος... και για Μακεδονια. Ποτε θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον χαρακτηρισει φασιστα;

Ποτέ δεν είναι αργά.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και στο τέλος πάντα όλοι βλέπουν την αλήθεια. Καθόλου τυχαίο που όλοι οι "ήρωες" του εγχώριου κομμουνισμού έχουν κάνει τέτοια μεταστροφή προς τον συντηρητικό και πατριωτικό χώρο. Κατάλαβαν έστω και αργά πόσο λάθος έκαναν που υπηρετούσαν για 10ετίες μια μισάνθρωπη, ολοκληρωτική και άκρως ανθελληνική ιδεολογία. Η επόμενη ομολογία που περιμένω να ακούσω από τον Γλέζο είναι για το παραμύθι της σημαίας. Ειμαι βέβαιος ότι μόλις καταλάβει το τέλος να πλησιάζει, θα το ομολογήσει κι αυτό.

Α1

Το σημα τις νικης μαζι δεν το κανατε;

Γιωργος

Ο "παρτιζανος" καλά θα κάνει να θυμάται ότι είναι ένας απ' τους ηλίθιους που έκαναν ότι μπορούσαν για να μας φορτώσουν την τσογλανοπαρεα.. Τότε που δεχόταν να τον σουρνει ο χασικλακος καταληψιας μπροστά στα δακρυγόνα των ΜΑΤ για να προκαλέσει το κοινό αίσθημα.

dim

Πέστα χρυσόστομε.Μας φόρτωσαν τα αριστερά υβρίδια και τώρα που κατάλαβαν τι πατάτα έκαναν προσπαθούν να εξιλεωθουν με συνεντεύξεις.

Κάθε μέρα πάρτυ

Φύσσας,Γρηγορόπουλος,Ζακ,Πολυτεχνείο,κάποια στιγμή "η φωνή" του πολυτεχνείου(η Δαμαλάκη-καλά να 'ναι,ζωή να 'χει η γυναίκα,αλλά το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον)ο Μίκης,ο Γλέζος,κάποια στιγμή οι "ήρωες" της 17Ν(οι πρωτοκλασάτοι τουλαχιστον),κάποια άλλη στιγμή και η Αλέκα(καλά να 'ναι,ζωή να 'χει η γυναίκα,αλλά το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον).Δεν καταλάβατε τι παίζει?Κάθε μέρα απεργία.Δουλειά χωρίς δουλειά.Αυτός είναι ο στόχος των ντόπιων αναρχοκουμουνιστών.Κάθε μέρα απεργία!Να κλείσουν τα αφεντικά!!!Από τεμπελχανάδες τι περιμένετε?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

an0

Η ιστορία του μικρού Ανδρέα που έφυγε στα 10 του χρόνια αφήνοντας παρακαταθήκη, σε μια σελίδα του ημερολογίου του, την επιθυμία του για προστασία των παιδιών που έχουν ανάγκη και η μεγαλοσύνη του πατέρα που άφησε τα πάντα πίσω για να δημιουργήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού»