Στον εφοπλιστή Αγγελικούση η «λευκή βίλα» Μαργέλλου στο Κολωνάκι

Στον εφοπλιστή Αγγελικούση η «λευκή βίλα» Μαργέλλου στο Κολωνάκι

Πνιγμένη στο πράσινο, εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, η θέα της προς την Ακρόπολη είναι εξαιρετική και στην πισίνα της έχουν βουτήξει ουκ ολίγες φορές τα αδέλφια Παπανδρέου λόγω της παλιάς φιλίας τους με τον επιχειρηματία Ντόρη Μαργέλλο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
agelikousi_arthro
H σκηνή θα μπορούσε να ήταν από τη σειρά «Ριβιέρα» που εκτυλίσσεται στην Κυανή Ακτή, μόνο που η τοποθεσία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κατά τι διαφορετική και διαδραματίστηκε ένα καλοκαίρι πριν από λίγα χρόνια σε μια λευκή βίλα στις παρυφές του Κολωνακίου περιτριγυρισμένη από ψηλούς τοίχους και πνιγμένη στο πράσινο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αδελφό του Αντρίκο απολάμβαναν τις βουτιές στη δροσερή πισίνα, σε ένα περιβάλλον πλήρως προστατευμένο από τα όποια αδιάκριτα βλέμματα, σε μία από τις πιο chic περιοχές της Αθήνας. Ηταν καλεσμένοι του κολλητού τους φίλου Θεόδωρου -Ντόρη για τους δικούς του ανθρώπους- Μαργέλλου, ενός επιχειρηματία που έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Γνήσιο τέκνο του επιχειρείν που ξεπήδησε μέσα από το ΠΑΣΟΚ, το όνομά του ενεπλάκη στην περίφημη υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που βαφτιζόταν ελληνικό και στην ιστορία με τα περίφημα CDS και τους Παπανδρέου. Μια υπόθεση για την οποία κέρδισε την αγωγή κατά του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιχείρησε να τον εμπλέξει μαζί με τον Αντρίκο Παπανδρέου, και υποχρέωσε τον σημερινό υπουργό Εθνικής Αμυνας να του καταβάλει 100.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Κοσμοπολίτης και λάτρης της καλής ζωής, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε με δικά του κεφάλαια ένα από τα πιο πρωτοπόρα εστιατόρια της Αθήνας, το αλήστου μνήμης «48». Η «λευκή» του έπαυλη στο Κολωνάκι, ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας, πουλήθηκε πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση. Ο τελευταίος φέρεται να κατέβαλε τίμημα που ξεπέρασε τα 5.000.000 ευρώ για την εντυπωσιακή κατοικία του κ. Μαργέλλου, ο οποίος κατοικεί σχεδόν μόνιμα πλέον στο εξωτερικό, κινούμενος μεταξύ Γενεύης, Μονακό και Λονδίνου, ενώ πολύ συχνά επισκέπτεται και το Παρίσι, πόλεις όπου, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να απολαμβάνει γεύματα και δείπνα σε εξαιρετικά εστιατόρια, ως γνήσιος λάτρης της υψηλής γαστρονομίας. Η απόφασή του να πουλήσει τη συγκεκριμένη κατοικία είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στις αρχές του έτους, αν και ο ίδιος επιθυμούσε, όπως και με όλες σχεδόν τις κινήσεις του, να μείνει μυστικό το γεγονός. Τελικά, όπως διέρρευσε, ο κ. Αγγελικούσης «χτύπησε» το εξαιρετικό αυτό σπίτι μετά τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις συζητήσεις για το τελικό τίμημα.

Ενα σπίτι, μια ιστορία

Το νέο απόκτημα του κ. Αγγελικούση θεωρείται ένα από τα πιο ωραία και μεγάλα σπίτια στο Κολωνάκι. Ουσιαστικά εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που ξεκινάει από την πλατεία Δεξαμενής, συνεχίζει αριστερά στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου, κατόπιν στην Πινδάρου και τελειώνει στη Φωκυλίδου. Η κατοικία έχει δύο εισόδους. Η κύρια βρίσκεται επί της Φωκυλίδου και σε οδηγεί στο πρώτο από τα τέσσερα επίπεδα του σπιτιού, με την πισίνα να βρίσκεται στο δεύτερο, όπου δέντρα και λουλούδια συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό, ενώ στο μεγάλο αίθριο κυριαρχούν οι λευκές μεγάλες πλάκες και οι ξαπλώστρες. Η διακόσμηση του σπιτιού είναι σε αυστηρές minimal γραμμές, με έπιπλα γνωστών ξένων οίκων, όμως το πιο εντυπωσιακό είναι αναμφίβολα to master bedroom, που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Μια ιστορία -για την οποία βέβαια κάποιοι λένε ότι πρόκειται για αστικό μύθο- που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα όταν έχεις λεφτά μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Απέναντι ακριβώς από την κατοικία Μαργέλλου υπήρχε μια πολυκατοικία, ο τελευταίος όροφος της οποίας έκρυβε τη θέα προς την Ακρόπολη από την κρεβατοκάμαρα της βίλας. Ο Ντόρης Μαργέλλος έκανε λοιπόν το αυτονόητο. Αφού αρχικά φέρεται να αγόρασε το ρετιρέ της απέναντι πολυκατοικίας πληρώνοντας ένα πολύ σεβαστό ποσό, κατόπιν το γκρέμισε! Ετσι, η σύζυγός του Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, μεταφράστρια και συγγραφέας, μπορούσε πλέον να διαβάζει το αγαπημένο της «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Λουί-Φερντινάν Σελίν, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα το οποίο μετέφρασε εξαιρετικά η σύζυγος του επιχειρηματία με το πολύ χαμηλό προφίλ. Με σπουδές Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών καθώς και Κλασικής και Γαλλικής Φιλολογίας σε Παρίσι και Γενεύη, βρήκε τον άντρα της ζωής της στο πρόσωπο του Ντόρη Μαργέλλου, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, την Ηλιοδώρα. Στο συγκεκριμένο σπίτι δέχονταν πολλές φορές -στις παλιές καλές εποχές αλλά και μετά- τον Γιώργο και την Αντα Παπανδρέου, τον Αντρίκο και τη Μαριάνθη Παπανδρέου καθώς και τον Νίκο Παπανδρέου με τη σύζυγό του Αλεξία.

Επίσης, δεν έλειπαν τα δείπνα με ισχυρούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικούς αλλά και ανθρώπους από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Οι σχέσεις, πάντως, του κ. Μαργέλλου με το βαθύ ΠΑΣΟΚ ήταν γνωστές στους μυημένους από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ασχολήθηκε με τα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Είχε άλλωστε τις καλύτερες συστάσεις από τα μαθητικά του χρόνια, όταν γνωρίστηκε και έγινε σχεδόν αμέσως κολλητός στο Κολλέγιο Αθηνών με τον Γιώργο Παπαν­δρέου. Είναι και οι δύο απόφοιτοι της τάξης του ’71 και μέχρι σήμερα παραμένουν πολύ στενοί φίλοι τόσο ώστε όταν η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Μαργαρίτα πήγε για σπουδές στο Λονδίνο φέρεται να έμεινε στο σπίτι του κ. Μαργέλλου. Οι δύο φίλοι απαθανατίστηκαν χωρίς να το επιθυμούν πριν από λίγα χρόνια να δειπνούν στο «Zuma» του Λονδίνου ενώ, όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές, ο Μαργέλλος φιλοξένησε τον πρώην πρωθυπουργό και στην εκπληκτική κατοικία που διατηρεί στη νότια Γαλλία. Η τωρινή επαγγελματική του δραστηριότητα έχει να κάνει με την επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του IJ Partners, την οποία ίδρυσε το 2009 με έδρα τη Γενεύη. Το πριν στην επαγγελματική του διαδρομή είναι μια επίσης ενδιαφέρουσα ιστορία...



Κλείσιμο
villa1
Εξωτερική άποψη της περίφημης «λευκής έπαυλης» του Κολωνακίου
villa2
Η θέα στην Ακρόπολη είναι απρόσκοπτη
Η Ουκρανία, το καλαμπόκι και το «48» της καρδιάς του

Προσπαθώντας να σκιαγραφήσει κάποιος το βιογραφικό του Ντόρη Μαργέλλου απλώς δεν θα το βρει πουθενά - απτό δείγμα της μυστικοπάθειας που τον διακρίνει. Ακόμη και αυτοί που διατείνονται ότι τον ξέρουν καλά, λίγα γνωρίζουν για τις εκτεταμένες business στην Ουκρανία με σιτηρά παντός είδους, εν αντιθέσει με το περίφημο σκάνδαλο του καλαμποκιού το 1989, τότε που κάποιοι βάφτισαν «ελληνικό» καλαμπόκι από τη Γιουγκοσλαβία ώστε να εισπράττουν επιτήδειοι τις επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από την ΕΟΚ. Το όνομα του Μαργέλλου ενεπλάκη, αλλά αθωώθηκε με βούλευμα και συνέχισε απτόητος τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, κυκλοφορώντας ταυτόχρονα με άνεση στους επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους.

Ζώντας κατά περιόδους σε Λονδίνο, Παρίσι και Κυανή Ακτή, ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη και σε χώρες όπως η εξωτική Κόστα Ρίκα, ο Μαργέλλος είναι σίγουρα ένας κοσμοπολίτης με πλούσιες εμπειρίες. Λάτρης του καλού φαγητού, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δοκίμασε από τους πρώτους τη μοριακή κουζίνα του Φεράν Αντριά στο «elBulli», όπου για να κλείσεις τραπέζι έπρεπε να περιμένεις μήνες! Η γνωριμία του με τον νεαρό τότε σεφ Χριστόφορο Πέσκια, το 2002, όταν ο δεύτερος δούλευε στο «Balthazar», θα αποδειχθεί η αρχή για ένα ρεστοράν που δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Θα τους γνωρίσει η Μαρία Χαραμή, η Ελληνίδα ντίβα της γαστρονομίας, και ο Μαργέλλος του εξηγεί την επιθυμία του για ένα εστιατόριο τελείως διαφορετικό από τα υπάρχοντα.

Τους επόμενους μήνες ο Πέσκιας θα μαγειρέψει πολλές φορές για τον επιχειρηματία στην κατοικία του Κολωνακίου και στο σπίτι της Χαραμή, ενώ θα συζητήσει πολύ μαζί του περί γαστρονομίας. Ο Μαργέλλος είναι ήδη φίλος με τον μυθικό σεφ Ζοέλ Ρομπισόν, ξέρει τον Φεράν Αντριά και στέλνει τον Πέσκια έναν χρόνο πρώτα στην Ισπανία και μετά στη Γαλλία.Του λέει απλά: «Οταν θα επιστρέψεις, θα είναι όλα έτοιμα» και, όταν γυρνάει, το «48» ετοιμάζεται πυρετωδώς στην Αρματωλών & Κλεφτών, μια ανάσα από το γήπεδο του ΠΑΟ στη Λεωφόρο.

Είναι Χριστούγεννα του 2002 και για τους επόμενους εννιά μήνες ο Πέσκιας μαγειρεύει και ο Μαργέλλος δοκιμάζει και κάνει παρατηρήσεις που θα έκανε μόνο ένας σεφ. Με διακόσμηση και αισθητική που παρέπεμπε σε βραβευμένα εστιατόρια -το διαφανές φωτισμένο πάτωμα σου έδινε την αίσθηση ότι αιωρείσαι- το «48» ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου του 2003 και γίνεται αμέσως το απόλυτο must. Επιχειρηματίες, πολιτικοί, εφοπλιστές, εκδότες και σύσσωμη η υψηλή κοινωνία δίνουν μάχη για ένα τραπέζι, ενώ απλοί άνθρωποι κλείνουν για να φάνε μετά από τρεις μήνες! Οι τιμές είναι πολύ υψηλές και πολλοί ξαφνιάζονται από το σούσι ντομάτας του Πέσκια, ενώ η λίστα κρασιών αριθμεί πάνω από 500 ετικέτες και το κρέας έρχεται από το εξωτερικό. Οι φιάλες έρχονται από την προσωπική όσο και τεράστια κάβα του Μαργέλλου στο Παρίσι, ενώ αξέχαστη έμεινε η βραδιά όπου μαγείρεψε στο «48» ο Ζοέλ Ρομπισόν. Ηταν ένα φιλανθρωπικό δείπνο -τα έσοδα πήγαν στο Κολλέγιο Αθηνών- για το οποίο έκαστος καλεσμένος πλήρωσε 500 ευρώ για να απολαύσει ένα εκπληκτικό μενού από τον διάσημο Γάλλο σεφ. Ελάχιστοι ήξεραν τότε ότι ο Μαργέλλος είχε συνεταιριστεί με τον Ρομπισόν ανοίγοντας εστιατόρια σε διάφορες πόλεις, ακόμη και στο Κίεβο.

Το 2007, το περιοδικό «Monocle», η βίβλος του σημερινού lifestyle, που είχε εκδώσει τα πρώτα του τεύχη, φωτογραφίζει τον Ντόρη Μαργέλλο σε ένα αφιέρωμα για το «48», ένα εστιατόριο που έκλεισε το 2008 έχοντας ανοίξει τον δρόμο σε πολλούς επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης για να τολμήσουν με γνώμονα την ελληνική κουζίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης