Τα προβλήματα του δικηγορικού σώματος έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή στον Καλογήρου

Τα προβλήματα του δικηγορικού σώματος έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή στον Καλογήρου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής, αναγνώρισε ότι ανακύπτουν ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν μετά από θεσμικό διάλογο

4578855
Τα προβλήματα της καθημερινότητας που αναζητούν άμεση λύση αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο τέθηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου κατά παρουσία του στην συνεδρίαση της Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης στην συνεδρίασή της «σηματοδοτεί την συναντίληψη για την εκατέρωθεν απαιτούμενη συνεργασία και τον σεβασμό των μερών στο πλαίσιο της επίτευξης του θεσμικού τους ρόλου».

Στον υπουργό Δικαιοσύνης τέθηκαν, από τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσό και τα μέλη της συντονιστικής, ζητήματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη και στο δικηγορικό σώμα.

Αναλυτικότερα, τέθηκαν:

1) Η αναγκαία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης μετά την έκδοση της αρ. 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Κλείσιμο
2) Τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την παροχή Νομικής Βοήθειας και ιδίως η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αμοιβών.

3) Η προώθηση θεσμικών μεταβολών για την ενθάρρυνση της διαιτησίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους στο πλαίσιο της προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.

4) Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice), σε όλο το εύρος των διαδικαστικών ενεργειών στην Πολιτική και Διοικητική Δίκη με έμφαση στην ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικογράφων (συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων και των σχετικών) και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων με προσωποποιημένη πληροφόρηση των δικηγόρων.

5) Οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

6) Η τροποποίηση του άρθρου 340 παρ. 1 του ΚΠΔ, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των ποινικών δικών χωρίς την παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης που απάδει στην Συνταγματική και Διεθνή δικαιοταξία.

7) Η πρόβλεψη:

α) ενιαίου γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην τακτική διαδικασία για παράσταση και προτάσεις

β) γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην περίπτωση πρόσθετων λόγων αναίρεσης στην ποινική δίκη.

8) Η επιβαλλόμενη αύξηση του ύψους των αμοιβών των δικηγόρων του Δημοσίου, που σήμερα προβλέπονται σε ύψος υπολειπόμενο των ελαχίστων ποσών του παραρτήματος Ι του Κώδικα Δικηγόρων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής, αναγνώρισε ότι ανακύπτουν ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν μετά από θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επιφυλάχθηκε να μελετήσει όλες τις προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και να πάρει θέση επ’ αυτών.

Τέλος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «το δικηγορικό σώμα εκφράζει την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Καλογήρου στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής και προσβλέπει σε διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία αλλά πρωτίστως στην άμεση επίλυση των χρονιζόντων κρισίμων και σπουδαίων προβλημάτων του κλάδου αλλά και της απονομής Δικαιοσύνης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης