Στα φαρμακεία Θεσσαλονίκης τα εμβόλια της εποχικής γρίπης

Στα φαρμακεία Θεσσαλονίκης τα εμβόλια της εποχικής γρίπης

Η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο φτάνει τις 125.000 αντιγριπικά - Αναμένεται και μία συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων

emvolio
Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο 2018-2019 μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης φτάνει τις 125.000 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και μία συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων.

Στη φετινή παραγγελία περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Οι ποσότητες είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (115.000), ενώ επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός ήδη έχει αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. 

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβόλια και οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες –κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2018-2019) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,73 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Κλείσιμο
Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως. 

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία. 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, προχωρεί τις επόμενες ημέρες σε ραδιοφωνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης