Αλλάζουν όλα για τα κινητά: Ελεύθερη η διακοπή συμβολαίου

Νέοι κανόνες ισχύουν για την κινητή τηλεφωνία - Απαγορεύεται πλέον η επιβολή τέλους διακοπής συμβολαίου - Υποχρεωτικά χωρίς χρέωση οι κλήσεις στην υπηρεσία βλαβών του δικτύου - Νέοι κανόνες για μεγαλύτερη διαφάνεια στους όρους των συνδέσεων

Σε ισχύ βρίσκονται πλέον νέοι κανόνες για την κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο Κανονισμός  καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο. Ετσι πλέον, ανάμεσα σε άλλα, απαγορεύεται η επιβολή τέλους διακοπής ή ανανέωσης σύμβασης, οι εταιρείες υποχρεούνται σε μεγαλύτερη διαφάνεια στους όρους της σύμβασης, ενώ πλέον υποχρεωτικά οι συνδρομητές θα πρέπει να ενημερώνονται για την υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης. 


Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλονται και έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από χθες, συνοψίζονται στα ακόλουθα θέματα:

Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους συμβατικούς όρους: Στην πρώτη σελίδα της σύμβασης πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια, η ημερομηνία υπογραφής, η τελική τιμή χρέωσης του παγίου και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, το ύψος τυχόν επιδότησης και η απόσβεσή της, καθώς και τυχόν τέλος για διακοπή/καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Επίσης, πρέπει να παρέχονται στον συνδρομητή δυνατότητες, όπως η άμεση ενεργοποίηση της σύνδεσης, ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρέωσης για την ενεργοποίηση φραγής εξερχομένων, η εξαίρεση του αριθμού από τηλεφωνικούς καταλόγους.

Μεγαλύτερη προθεσμία για καταγγελία σύμβασης: Αυξάνεται η προθεσμία για την καταγγελία σύμβασης ορισμένου/αορίστου χρόνου αζημίως, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης των συμβατικών όρων ή των τιμολογίων από τον πάροχο.

Ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας: Ο συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται υποχρεωτικά, όταν υπερβαίνει το 80% των λεπτών ομιλίας/SMS/MB του προγράμματός ή πακέτου προπληρωμένων υπηρεσιών. Ειδικά, για τα MB ενημερώνεται επίσης, υποχρεωτικά, και όταν καταναλώσει το 100% του όγκου.
Αυτόματη πίστωση λογαριασμού για βλάβες: Εφόσον η βλάβη υπερβαίνει τις δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα δήλωσής της, πρέπει να πιστώνεται αυτόματα και εντός τετραμήνου στον λογαριασμό του συνδρομητή, το τμήμα του παγίου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δωρεάν γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών από οποιοδήποτε δίκτυο: Σε περίπτωση βλάβης, ο συνδρομητής μπορεί να καλεί, χωρίς χρέωση, από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τη γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών που διαθέτει ο πάροχος.

Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο υποβολής καταγγελίας σύμβασης: Ο συνδρομητής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, είτε στα καταστήματα του παρόχου, είτε με αποστολή επιστολής/τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παροχή υπηρεσιών πρέπει να διακόπτεται εντός δύο εργάσιμων ημερών για την κινητή τηλεφωνία και οχτώ για τη σταθερή (εκτός εάν ο καταναλωτής έχει ζητήσει συγκεκριμένη ημερομηνία).

Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Επίσης, απαγορεύεται να επιβάλει τέλος ανανέωσης για νέα σύμβασης ορισμένου χρόνου σε υφιστάμενο συνδρομητή με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο ρυθμίσεων, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2017, με την έκδοση του Κανονισμού, περιλαμβάνει τα εξής:

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Ο πάροχος δεν έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών.

Αποστολή λογαριασμών: Σε όλες τις νέες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανανεώσεων υφιστάμενων συμβάσεων, ο συνδρομητής επιλέγει εξαρχής εάν επιθυμεί να λαμβάνει τον λογαριασμό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που ο συνδρομητής δεν επιλέξει και, εφόσον η σύνδεσή του περιλαμβάνει υπηρεσίες Διαδικτύου, ο λογαριασμός αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή έντυπα κατ’ επιλογή του παρόχου. Ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή τον τρόπο αποστολής του λογαριασμού.
Το επόμενο και τελικό στάδιο ρυθμίσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Δείτε βίντεο: Αλλάζουν όλα για τα κινητά: Ελεύθερη η διακοπή συμβολαίου
Αλλάζουν όλα για τα κινητά: Ελεύθερη η διακοπή συμβολαίου


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

Βασίλης

Καμιά εταιρία δεν κάνει συμβόλαια αορίστου χρόνου. Άρα όοοοολα αυτα που μας λέει η ΕΕΤΤ απλά δεν μας αφορούν. Εντάξει ευκαιρία για μεγάλα γράμματα.

Ανδρεας Διομηδης

Ήμουν συνδρομητής στην WIND επί 10ετια τον Νοέμβριο του 1918 η WIND μου πρότεινε να μου δώσει στο ίντερνετ 100σταρα ταχύτητα δωρεάν,συμφώνησα και να με επαναφέρουν στην 50νταρα ταχύτητα,το δράμα αρχίζει τώρα,από την επόμενη διακόπτετε το σταθερό τηλέφωνο για έναν μήνα, παρ'ολες τις κλίσεις παραπόνων που έκανα δεν βρήκα ανταπόκριση, κι έτσι έφυγα και πηγα στην COSMOTE. Ύστερα από ένα χρόνο ερχετε η WIND και μου ζητάει να πληρώσω το σπάσιμο των συμβολαίων 360 e εγώ φυσικά δεν τα αναγνωρίζω. Φυσικά εγώ κατά την διάρκεια της 10ετιας πλήρωνα τους λογαριασμούς πριν τις λήξεις τους

Nai kala...

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ειναι το κρατος που χωρις κοπο και ρισκο, δημευει 24% των εισπραξεων μιας εταιριας και το ονομαζει "ΦΠΑ" και βαζει επιπλεον φόρο ως "φορο κινητης τηλεφωνιας". Αν παρολα και μετα τις εργοδοτικες εισφορες, τελη επιηδευματος κλπ καποια εταιρια εχει κερδος (κατι που εισοδυναμει με εγλημα στη Σοβιετια που ζουμε) τους χτυπαει με φορο εως και 45%. Και βλεπεις παρασιτικους οργανισμους που δεν προσφερουν ΤΙΠΟΤΑ σε αυτη τη χωρα να παιρνουν άκοπα επιδοματα και να την περνούν...λάδι και τρελαινεσαι!!

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΧΡΟΝΟ ΠΗΓΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΕΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ 160 ΕΥΡΩ ....ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΤΟ ΡΟΥΤΕΡ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ Η ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ .ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΟΣΜΟΤΕ ΓΙΑ ΔΙΕΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΠΑΓΙΟ 21 ΕΥΡΩ ΠΟΥ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ .ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ....ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΟΡΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ....ΚΙ ΑΥΤΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΛΗΘΗ .ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ...ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ .

Δημητρης

Αν διαβάσεις το άρθρο, αναφέρει οτι καταργείται όποιο πρόστιμο θα μπορούσε να επιβληθεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και καρτοκινητής. Η δική σου σύμβαση είναι διετής, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου αυτόματα μετά την λήξη της. Κι εγώ για τον ίδιο λόγο χάρηκα και μετά απο ψάξιμο διαπίστωσα οτι αυτό δεν ισχύει. Οι εταιρείες βέβαια που τηλεφωνούν και δίνουν προσφορές, ισχυρίζονται οτι εχουν καταργηθεί ολα τα πρόστιμα, κάτι που είναι σκόπιμα παραπλανητικό, και μεγάλη προσοχή μην την πατήσετε. Αν αναφερθεί κάτι τέτοιο, ζητήστε να σας στείλουν εγγραφη και ενυπόγραφη βεβαίωση από την εταιρεία που σας κάνει την προσφορά, οτι αν και εφόσον υπάρξει πρόστιμο λόγω διακοπής, θα αναλάβουν την πληρωμή του στο ακέραιο. ... και αν δε σας κλείσουν το τηλέφωνο στα μούτρα και δεχτούν, ειδοποιήστε κι εμένα.

τραβαγε χρονια

καιρος ηταν να μπει μια ταξη στο μπαχαλο των εταιριων κινητής..

επιτελους

Αρχιζουν καπως να βαζουν μια ταξη στα συμβολαια και στις αυθαιρετες χρεωσεις των εταιριων που πληρώναμε χρονια..ο δρόμος ειναι μακρυς ακομη καθως διαφημίζουν αλλα και δινουν αλλα ειδικα στις ταχυτητες τπυ ιντερνετ και στη καλυψη

Μάνος

Για συνδρομητική τηλεόραση ισχύει το τέλος η ρήτρα διακοπής συμβολαίου ;

Χωσε

Πες τα. Εχω παγιο 30 ευρω και τα υπολοιπα 15 ειναι φοροι και τελη κινητης μετα τι να σου κανει ο πσροχος

Βγες απ’τη σπηλια

Αμα δε σαρεσει στελνε σηματα καπνου γιδι. Το οτι μας εχει πλακωσει το κρατος στους φορους και στα τελη κινητης ουτε που το πηρες χαμπαρι

Καρτοτηλεφωνιους

Έχει κάτι μαγαζάκια από Πακι αλλά και από Κινέζους που πουλάνε καρτοκινητα για τους ίδιους και για φθηνότερες κλήσεις από την χώρα μας στις χώρες Ευρώπης/Βαλκανίων και Ασίας τα οποία είναι μια χαρά από ξένες εταιρείες και έχεις και προστασία από τα spam και marketing μηνύματα και κλήσεις αφού στην ουσία είναι ξένη εταιρεία εκτός χώρας. Μακριά από τα καρτέλ των πανάκριβων!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης