Παραδόθηκε και συνελήφθη στη Μυτιλήνη ο ιδιοκτήτης της ΜΚΟ ERCI για διακίνηση μεταναστών

Παραδόθηκε και συνελήφθη στη Μυτιλήνη ο ιδιοκτήτης της ΜΚΟ ERCI για διακίνηση μεταναστών

Σε βάρος του Πάνου Μωραϊτη και σε τριάντα ακόμη στελέχη της οργάνωσης έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις

mko_main
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προσήλθε σήμερα, με τον δικηγόρο του, ο καταζητούμενος ιδιοκτήτης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI,  Πάνος Μωραϊτης, ο οποίος κατηγορείται -μαζί με 30 άλλα στελέχη της οργάνωσης- για βαριές κακουργηματικές πράξεις σχετιζόμενες με διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, μετέβη στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής και αμέσως μετά την εμφάνισή του στην Εισαγγελία συνελήφθη, αφού ενεργοποιήθηκε το σε βάρος του εκκρεμές ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας από την οποία ζήτησε και έλαβε προσθεσμία 48 ωρών  προκειμένου να απολογηθεί. Παραμένει κρατούμενος.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και έξι αλλοδαποί.


Ο «φάκελος ERCI»

Ο «φάκελος ERCI» αφορά την ομώνυμη μη κυβερνητική οργάνωση, 30 μέλη της οποίας έγιναν από ήρωες δουλέμποροι, σύμφωνα με την Αστυνομία. Η υπόθεση είναι για τις αρχές ασφαλείας ιδιαίτερα κομβική τόσο στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όσο και στα κυκλώματα διακινητών που δρουν στο βόρειο Αιγαίο.

Η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου στη Λέσβο, όταν σε ένα ασημί τζιπ Cherokee, το οποίο ανήκει σε μια εταιρεία σεκιούριτι πλοίων και είχε παραχωρηθεί στη ΜΚΟ ERCI, διαπιστώθηκε ότι κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες στρατιωτικού τύπου με εθνόσημο και τον αριθμό 243618. Στο τζιπ επιβαίνει η 23χρονη κολυμβήτρια από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι και ο 24χρονος Γερμανός Σον Λινχ Μπίντερ. Πάνω τους βρέθηκε ένας ασύρματος ναυτικού τύπου που άκουγε τις συνομιλίες του Λιμενικού, μια διόπτρα νυκτός και κινητά τηλέφωνα. Μετά από εισαγγελική παραγγελία ξεκίνησε μια έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες με τη σύλληψη πέντε ατόμων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης άλλων 25 - όλοι τους μέλη της Emergency Response Center International (ERCI).

Κλείσιμο
Ο ιδρυτής και διαχειριστής της ΜΚΟ, κατά τις Αρχές θεωρείται καταζητούμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης Πάνος Μωραΐτης μίλησε στο «ΘΕΜΑ»: «Προκαλώ οποιονδήποτε να βγει και να πει ότι γνωρίζει το παραμικρό ή έχει ακούσει για κάποια παράνομη δραστηριότητα δική μου ή του οργανισμού», αναφέρει, και δηλώνει έτοιμος όταν χρειαστεί να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα. Ουσιαστικά οι ελληνικές αρχές ασφαλείας κατηγορούν τα 30 μέλη της ERCI ότι ήταν σε επαφή με κυκλώματα δουλεμπόρων στην Τουρκία και διευκόλυναν με τις πληροφορίες που παρείχαν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη Λέσβο και τη Σάμο.

Στη φυλακή η κολυμβήτρια-σύμβολο

H Σάρα Μαρντίνι και η μικρότερη αδελφή της συγκλόνισαν το 2016 όλη την Ευρώπη και έγιναν σύμβολο για την ανθρωπιά και τον αγώνα τους... Τα δύο κορίτσια όταν είδαν τη Δαμασκό να βομβαρδίζεται και τις ζωές τους να καταρρέουν έφυγαν από τη Συρία για την Ευρώπη. Μέσα από τους δρόμους της προσφυγιάς και τα υπόγεια κανάλια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων έφτασαν από τον Λίβανο στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Οταν όμως εκείνο τον Σεπτέμβριο του 2016 το φουσκωτό που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Λέσβο ακινητοποιήθηκε καθώς χάλασε η μηχανή, η Σάρα και η αδερφή της Τζούσρα βούτηξαν στα παγωμένα νερά και με ένα σχοινί έσερναν τη βάρκα κολυμπώντας προς τη Λέσβο. Μια κίνηση ανθρωπιάς που χάρισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους. Από την Ελλάδα πήραν τον δρόμο προς τα σύνορα με τα Σκόπια για να καταλήξουν στη Γερμανία.

Η Σάρα επέστρεψε πέρυσι στη Μυτιλήνη, όπου και συνελήφθη στο επίμαχο τζιπ τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν από λίγες ημέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στις Αρχές συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές. Οπως αναφέρεται στη σελίδα 78 της Εκθεσης Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης που παρέδωσε στον εισαγγελέα η Ασφάλεια: «Η υπήκοος Συρίας Sarah Mardini καθ’ όλο το διάστημα που αφορά την έρευνα προέβη σε σειρά ενεργειών που κατέτειναν στην εκπλήρωση του επιδιωκόμενου σκοπού της συγκρότησης και οι οποίες αναφέρονται στην ένταξή της στην εγκληματική οργάνωση, στη συμμετοχή της στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και σε κλειστή ομάδα επικοινωνίας που είχε δημιουργηθεί στο WhatsApp, μέσω της οποίας διακινούνταν πληροφορίες που αφορούσαν προσφυγικές ροές προερχόμενες από την Τουρκία, χωρίς να ενημερώνει από κοινού με τα άλλα μέλη της ERCI που συμμετείχαν στις ομάδες τις διαπιστευμένες αρχές του Λιμενικού, είτε για τον απόπλου λεμβών με παράτυπους μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, είτε για την κίνηση αυτών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και χωρίς να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν διαδικασίες είτε για την αποτροπή των προσφυγικών ροών από την τουρκική Ακτοφυλακή, είτε για την έναρξη της έρευνας και διάσωσης στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Επιπρόσθετα η παραπάνω, προς τον σκοπό προβολής του κατ’ επίφαση ανθρωπιστικού χαρακτήρα της δράσης της ΜΚΟ, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κατάγεται από τη Συρία, ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρόσφυγας αλλά και λόγω της φήμης που τη συνόδευε καθώς η περιπέτεια της είχε προβληθεί ευρύτερα στο παρελθόν από τα ΜΜΕ διεθνώς, έδρασε για λογαριασμό της ΜΚΟ ERCI με σκοπό την εισροή κατά το δυνατό μεγαλύτερων χρηματικών ποσών μέσω δωρεών και ωφελημάτων στη ΜΚΟ για τη συνέχιση της δράσης της». Η ίδια φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθά ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Ετσι δικαιολόγησε και τις δεκάδες συνομιλίες και μηνύματα που βρήκαν οι Αρχές στο κλειστό γκρουπ του WhatsApp, κατά τα οποία φέρεται να έδινε οδηγίες και να συγκέντρωνε πληροφορίες για το πού κινούνται οι ελληνικές και τουρκικές αρχές, αλλά και βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο συνήγορος της κολυμβήτριας και του 24χρονου Γερμανού Χαράλαμπος Πέτσικος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει: «Οσο προχωράει η ανάκριση, τα τεκμήρια τα οποία έχουμε εισφέρει θα αποδείξουν την αθωότητά τους. Θα σας πω δε, πολύ χαρακτηριστικά ότι κατηγορούνται και φέρονται να έχουν διαπράξει αδικήματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στη Λέσβο κατά χρόνους που αποδεδειγμένα από δημόσια έγγραφα που έχουμε φέρει από το εξωτερικό προκύπτει ότι δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο».

Τι λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καταζητούμενος

Στην κορυφή της πυραμίδας της ΜΚΟ που κατηγορείται ότι δρούσε ως εγκληματική οργάνωση βρίσκεται το όνομα του Πάνου Μωραΐτη. Ενός 39χρονου Πειραιώτη, γνωστού στον χώρο της ναυτιλίας, ιδιοκτήτη της εταιρείας Aspida η οποία έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε πλοία σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν από πειρατές. Μάλιστα το 2016 είχε βραβευτεί από την αμερικάνικη πρεσβεία και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για τη δημιουργία της ΜΚΟ ERCI, ενώ το 2017 βραβεύτηκε και στη χώρα μας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Σύμφωνα με την Εκθεση Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης της Αστυνομίας: «Ο Μωραΐτης Παναγιώτης και η σύζυγός του προέβησαν καθ’ όλο το διάστημα που αφορά την έρευνα σε σειρά ενεργειών που κατέτειναν στην εκπλήρωση του επιδιωκόμενου σκοπού της συγκρότησης και οι οποίες στο ότι από κοινού ίδρυσαν και διηύθυναν τη ΜΚΟ ERCI, ενέταξαν φυσικά πρόσωπα με διαφόρους ρόλους, που όπως προέκυψε από τη διεξαχθείσα έρευνα, τα μέλη αυτά από κοινού και υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής δράσης που κάλυπτε την εν λόγω ΜΚΟ, προέβησαν σε συστηματική παράνομη δραστηριότητα και συγκεκριμένα στη με παράνομο τρόπο απόκτηση και διαχείριση εμπιστευτικού περιεχομένου πληροφοριών και στοιχείων που σχετίζονται με τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, τις οποίες χρησιμοποίησαν προς όφελός τους, χωρίς να ενημερώσουν προς τούτο τις αρμόδιες αρχές ως όφειλαν, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και ιδίως στη Λέσβο. Παρείχαν για την παράνομη δραστηριότητα μέσα (πλωτά, αυτοκίνητα, ασυρμάτους, διόπτρες, κινητά) και νομιμοποίησαν έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα».

Ο Πάνος Μωραΐτης μίλησε στο «ΘΕΜΑ» για όλα όσα αναφέρονται στη δικογραφία και αφορούν τον ίδιο: «Ιδρυσα την ERCI από ανθρώπινη ανάγκη για προσφορά τόσο στο δράμα συνανθρώπων μου όσο και στη χώρα μου. Είχα τη δυνατότητα να το πράξω και κυρίως τη διάθεση. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να βγει και να πει ότι γνωρίζει το παραμικρό ή έχει ακούσει για κάποια παράνομη δραστηριότητα δική μου ή του οργανισμού», λέει και δίνει τη δική του εκδοχή για το ποιοι και γιατί τον έμπλεξαν: «Φοβάμαι πως η κακή δημοσιότητα που “απολαμβάνουν” παρόμοιοι οργανισμοί έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα. Εξάλλου η ασφάλεια συγκέντρωσε το δήθεν επιβαρυντικό υλικό».

Για το τι είναι τελικά η συγκεκριμένη ΜΚΟ, ο κ. Μωραΐτης υποστηρίζει πως «η ERCI συνέβαλε σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα περίοδο να μη θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες έχοντας βοηθήσει τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους, πάντα στενά συνεργαζόμενη με τις ελληνικές αρχές». Τέλος απαντά και στην ερώτηση αν είναι καταζητούμενος: «Δεν μου έχει επιδοθεί καμία κλήση για τη διενεργηθείσα ανάκριση ακόμα, ούτε γνωρίζω αν έχει εκδοθεί ένταλμα. Στις αμέσως προσεχείς μέρες όμως θα ζητήσω από τις ανακριτικές αρχές να προσέλθω και να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις. Είμαι απόλυτα στη διάθεση των δικαστικών αρχών και εμπιστεύομαι τη λογική και την ευθυκρισία τους».

Από την πλευρά του, ο συνήγορός του Βασίλειος Σπύρου τονίζει: «Η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς αποτελεί το τέλος της λογικής και της ελπίδας αυτής της χώρας. Εγινε μεγάλη προσπάθεια από τις Αρχές να συνδεθούν τυχαία περιστατικά, τα οποία στοιχειοθετούν αδικήματα που δεν συνάδουν τόσο με το έργο που προσέφερε ο οργανισμός, όσο και με το ποιόν των εθελοντών αλλά και του ίδιου του ιδρυτή της εταιρείας ο οποίος έχει διαπομπευθεί δίχως καν να έχει ακουστεί προηγουμένως. Εδραία μου πεποίθηση είναι ότι οι κατηγορίες θα καταρρεύσουν και η αλήθεια θα λάμψει, όμως ελπίζω πως αυτό θα συμβεί στον προσήκοντα χρόνο και όχι αφού καταστραφούν υπολήψεις και προσωπικότητες».


the1
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης βράβευσε πέρυσι τον Πάνο Μωραΐτη για τη δημιουργία και τις υπηρεσίες της ΜΚΟ ERCI
the2
Ο 39χρονος καταζητούμενος, γνωστός στον χώρο της ναυτιλίας, έβγαλε selfie το 2016 στο δείπνο που παρέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα
the3
the4
H Σάρα Μαρντίνι, κολυμβήτρια-σύμβολο, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018 στη Λέσβο μέσα στο ασημένιο τζιπ (δεξιά) με τις κρυμμένες στρατιωτικές πινακίδες και τον ναυτικό ασύρματο που άκουγε τις συνομιλίες του Λιμενικού, ανοίγοντας την περίεργη υπόθεση ERCI - Η νεαρή Σύρια φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθά ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης