Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών που δρούσε μέσω ΜΚΟ

mksss

Εμπλοκή 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης

Μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια, έναντι αδράς αμοιβής, ήταν 30 μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρούσε στην Μυτιλήνη από το 2015.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από τη υποδιεύθυνση ασφάλειας του νησιού, με τις αρχές να φτάνουν στα ίχνη τους, μετά την σύλληψη δυο μελών της εγκληματικής ομάδας, που εντοπίστηκαν να οδηγούν τον Φεβρουάριο του 2018, τζιπ που παρέπεμπε σε στρατιωτικό όχημα, στο οποίο κάτω από τις κανονικές πινακίδες εντοπίστηκαν πλαστές πινακίδες του ελληνικού στρατού. Το όχημα είχε χακί χρώμα, ενώ διέθετε και σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Τότε είχαν συλληφθεί ένας 24χρονος Γερμανός και μια 23χρονη από τη Συρία. Με αφορμή την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε κλειστές -κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία,εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές. Ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών από τη Frontex και το λιμενικό σώμα, καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως διόπτρες.

Οι πληροφορίες αφορούσαν, κυρίως: τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος), τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).

Για τις πληροφορίες αυτές δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν, λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης. Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

Από το συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ' επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβος και Σάμος, σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις,από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ (78)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι αυτοί που δημιούργησαν το προσφυγικό, κι αυτοί που το υπέθαλψαν, ότι είναι δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ό μας δ ι κ α ί ω μ α να μην συναινούμε ούτε στην μετατροπή της πατρίδας μας σε αποθήκη ψυχών, ούτε στην περαιτέρω επιβάρυνσή μας με χιλιάδες εξαθλιωμένους, όταν η χώρα και ο λαός της ήδη βρίσκονται σε παρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ! Είναι αναγκαία συνθήκη η ευημερία μιας χώρας για να δεχθεί τόσους πολλούς εξαθλιωμένους ! Γράφεται ρητώς και ξεκάθαρα στη συνθήκη της Λωζάνης . Ακόμη και όμορη χώρα μπορεί να αρνηθεί πρόσφυγες όχι μετανάστες απλά , αν υπάρχει εθνικής σημασίας πρόβλημα. Εμείς είμαστε με ένα πόδι στον τάφο και προσπαθούμε να επιβιώσουμε κι έχουμε και τους λαθρο να καίνε χωριά? Επιτρέπουμε στον κάθε μαλακοπίτουρα, πληρωμένο ή ηλίθιο να αποκαλεί τους Έλληνες ξενοφοβικούς!!! και ακροδεξιούς επειδή δυσανασχετεί με αυτην την φριχτή κατάσταση? Αφήνουμε τον κάθε νεατερντάλιο να μας υπενθυμίζει και καλά ότι κι οι Έλληνες ήταν πρόσφυγες κι οι Έλληνες πήγαν μετανάστες.. και δεν βγαίνει ένας πολιτικός , απ αυτούς που ζητούν την ψήφο, να τους θυμίσει ότι οι Έλληνες πρόσφυγες ήρθαν στην ΕΛΛΑΔΑ! δεν πήγαν στην Αυστρία και καίγανε σαλέ για να πάρουν άσυλο! Και μετανάστες στην Γερμανία πήγαν με πρόσκληση, και μόνον κατόπιν εξονυχιστικού έλεγχου πήραν άδεια παραμονής, πακέτο με δουλειά και σπίτι! κι οι χώρες που πάει ο μετανάστης Ε Υ Η Μ ΕΡ Ο Υ Ν δεν ψωφολιμάνε! Οι χώρες που πάει ο μετανάστης δεν πάει να τις κάψει, να κλέψει και να βιάσει πάει για να καλυτερέψει την ζωή του! Αυτό έκαναν οι έλληνες μετανάστες! Είναι αλητεία να ισοπεδώνετε τα πάντα για να βγάλετε τους Έλληνες φασίστες και ξενοφοβικούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Έλα ρε Μπίζνα Καλά Οργάνωμένη (και σε αριστερό μανδρί ενορχηστρωμένη). Είναι το ηθικόν πλεονέκτημα βλέπεις...

Πανδώρα

Καλά έκανε ο Πούτιν και έδιωξε όλες τις ΜΚΟ από τη Ρωσία . Οι δικοί μας, και η Ευρώπη κοιμούνται.

.....

Άντε... δεν το πιστεύω.

κοκος

αλητες συριζαιοι βρωμιαρηδες καταστρεψατε την Λεσβο γουρουνια...

Προβατο

Τιποτα δεν εξαρθρωθηκε. Ο τσιπρας κυκλοφορει ακομα ελευθερος..

Σε διατεταγμένη υπηρεσια

Τα πρακτορακια

απορια

κουλη πανε καλα οι μπιζνες της οικογενειας με τις ΜΚΟ;;;...μαζευεις χρημα;;;;

Αντε και εις ανωτερα

Συκοφαντιες . Εμεις τα ξερουμε απο χρονια,τωρα πηραν χαμπαρι και οι αρχες.ουτε να γελασω δεν μπορω ,παναθεμα τους ο απολυτος σουρρεαλισμος

ΑΣΠ

"Αμοιβομενοι Συνοδοι Προσφυγων". ΑΕ. Μιλαμε για καταπληκτικη μπιζνα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης