Καθηγητής Συνολάκης: Το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 45 λεπτά

Καθηγητής Συνολάκης: Το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 45 λεπτά

«Αν υπήρχε εντολή εκκένωσης θα χρειαζόταν ένας χρόνος από 30 έως 45 λεπτά» για να εκκενωθεί το Μάτι είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών

matiii_arthroos11
Το πολύ 45 λεπτά θα χρειάζονταν για να εκκενωθεί το Μάτι σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος με τους συνεργάτες του χρησιμοποίησε μοντέλα προκειμένου να μελετήσει τους χρόνους απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές που έγιναν στάχτη στις 23 Ιουλίου με τραγικό απολογισμό 99 νεκρούς.

«Αν χρειαζόταν μόνο το Μάτι να εκκενωθεί ο χρόνος τον υπολογίζουμε σε 30 με 45 λεπτά, αν υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

«Το Μάτι ήταν σχετικά εύκολη περιοχή να εκκενωθεί γιατί είναι μικρή περιοχή και έχει θάλασσα» πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε με τους συνεργάτες του στην επιτροπή που συστήθηκε με πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, «οι άνθρωποι άργησαν πάρα πολύ να ξεκινήσουν να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί είχαν την αίσθηση ότι δεν θα περνούσαν οι φλόγες τη Μαραθώνος. Ξεκίνησαν να φεύγουν ότι η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν δίπλα τους γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση».

Ερωτηθείς αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης για την έλλειψη ρυμοτομίας και την ύπαρξη αυθαιρέτων, ο κ. Συνολάκης απάντησε ότι «μπορεί να ισχύει το ζήτημα της ρυμοτομίας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Όταν έχει έχεις ένα τέτοιο φαινόμενο ενημερώνεις τους ανθρώπους. Πάρα πολλοί ντόπιοι γνώριζαν τα μονοπάτια. Αν αυτό το πράγμα (σ.σ. η εκκένωση) είχε ξεκινήσει έστω και μισή ώρα πριν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα γιατί θα υπήρχε ορατότητα».

«Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Συνολάκης επισημαίνοντας ότι και 4 ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς υπήρχε πρόβλεψη για ύπαρξη δυτικών ανέμων έντασης επτά μποφόρ. «Οι δυτικοί άνεμοι είναι πολύ ζεστοί. Γνώριζαν ότι είχαν πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτοί οι άνεμοι (σ.σ. οι δυτικοί) καλούνται "άνεμοι του διαβόλου"» πρόσθεσε ο καθηγητής Συνολάκης.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την εκκένωση του Νέου Βουτζά ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι με βάση το ιαπωνικό μοντέλο προσομοίωσης «αν κάποιος ξεκινούσε να περπατάει από την άκρη της συνοικίας μέχρι την άκρη της Μαραθώνος θα του έπαιρνε 56,7 λεπτά. Το αμερικανικό μοντέλο μας έδειξε ότι με ρυθμό 4,3 χλμ/ώρα ο χρόνος εκκένωσης γίνεται 63 λεπτά. Αν πήγαινε με το ρυθμό βαδίσματος ενός ηλικιωμένου, δηλαδή 3χλμ/ώρα, θα χρειαζόταν 83 λεπτά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης