LIVE

Κορωνοϊός

Τα 4 αμείλικτα ερωτήματα για τη φωτιά στο Μάτι της έκθεσης Συνολάκη: Πώς θα μπορούσε η εκκένωση να γίνει σε 57 λεπτά

sunolakis_arthro

Η φωτιά χρειάστηκε 1,5 ώρα για να φτάσει στη Μαραθώνος και το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί το αργότερο μέσα σε 83 λεπτά αν είχε υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση

Τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα που αποτυπώνουν την ολιγωρία, τις παραλείψεις και τα λάθη της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών που οδήγησε στη φωτιά στο Μάτι και τους 99 νεκρούς περιγράφει η έκθεση του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνου Συνολάκη.

- Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;

- Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

- Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως

- Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Την ίδια ώρα ακόμα περισσότερη οργή δημιουργεί το εύρημα της επιτροπής Συνολάκη, που συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ ελάχιστον μέσα σε 57 λεπτά και κατά μέγιστον 83 λεπτά αν είχε υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση.

Ακόμα και το μέγιστο του χρόνου να είχε χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες, αυτό θα ήταν αρκετό για να γλιτώσουν πάρα πολλοί καθώς κατά την επιτροπή του καθηγητή Συνολάκη οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου 1,5 ώρα μετά τη έναρξή της.

Ακολουθεί περίληψη της έρευνας για την πυρκαγιά στο Μάτι, όπως την παρουσίασε στην εκδήλωση της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου.

«Η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής της 23ης Ιουλίου ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η παρούσα μελέτη δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, αλλά να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δράσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδιασμού. Εξετάζεται πώς τα μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιάς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να επιταχύνουν τη λήψη ορθών αποφάσεων, και ακολούθως διερευνάται ο σχεδιασμός των κατάλληλων ενεργειών για την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού περιοχές υψηλού κινδύνου με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης.

Αρχικά, έγιναν προσομοιώσεις της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της εθνικής τραγωδίας με το πρόγραμμα FARSITE υπό διάφορα σενάρια μετεωρολογικών συνθηκών. Σενάρια δηλαδή που προφανώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν εξετασθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή ακόμη και να προϋπήρχαν ως πρότυπα μοντέλα για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της. Γεγονός που θα μπορούσε άλλωστε να προβλεφθεί και χωρίς τα μοντέλα προσομοίωσης. Και αυτό καθώς με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφώρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 km/h και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος αυτός απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο της εκδήλωσής της.

Η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιά για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής. Το μοντέλο (agent-based model Artisoc4.0) του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας που έλαβε υπόψιν του όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες της περιοχής, έδειξε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ ελάχιστον μέσα σε 57 λεπτά μετά από έγκαιρη ειδοποίηση. Επιπλέον, προσομοιώσεις με το μοντέλο NETLOGO του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Εικόνα 1) έδειξαν ότι η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές το αργότερο σε 83 λεπτά θα είχε επιτευχθεί, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς από την πυρκαγιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, χαρακτηριστική είναι η λανθασμένη εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της φωτιάς, όπως και η καθυστερημένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση της, καθώς οι περισσότεροι πυροσβεστικοί πόροι επιχειρούσαν στο ήδη υπάρχον μέτωπο στα Γεράνεια Όρη (Κινέτα).

Οι ισχυροί άνεμοι συνέδραμαν στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, η βοήθεια από εναέρια μέσα ήταν ελάχιστη. Ένα ελικόπτερο Ericksson S-64 επιχείρησε λίγες ρίψεις 45 λεπτά μετά την έναρξή της πυρκαγιάς και μόνον για 30 λεπτά, καθώς χρειάστηκε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό καυσίμων. Επίσης τα τρία CL-415 που εντάχθηκαν στις προσπάθειες έφτασαν στην περιοχή 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων και του καπνού οι ρίψεις τους αστόχησαν, και μετά σταμάτησαν να επιχειρούν. Όπως άλλωστε υπογραμμίσθηκε και αυτές οι ρίψεις θα ήταν αναποτελεσματικές, καθώς η φωτιά είχε ήδη περάσει σε μιάμιση ώρα από την εκδήλωσή της τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Επιπλέον, η έρευνά μας κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφικών περιστατικών και εκκένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο εν λόγω σχεδιασμός είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος. Ασαφές και προβληματικό είναι και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα. Καθίσταται συνεπώς αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο.

Επιβάλλεται επίσης η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών. Η αναβάθμιση του στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, η αυξημένη ετοιμότητα ή/και εναέρια επιτήρηση από πυροσβεστικά αεροσκάφη τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, η εγκατάσταση συστήματος με βιντεοκάμερες ασφαλείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

Απαραίτητος είναι όμως και ο σχεδιασμός ειδοποίησης των πολιτών, που υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου. Τρία μέτρα μπορούν να συμβάλλουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

- Πρώτον, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μεταδίδουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μηνύματα που προέρχονται από την πολιτική προστασία σε στιγμές κρίσης.

- Δεύτερον, η διαμόρφωση βιβλιοθήκης μηνυμάτων ανά περιοχή, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να στείλει ακόμη και εξειδικευμένες οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο να προφυλαχθούν.

- Τρίτον, η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό την επέκταση του συστήματος της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών με πολλαπλά μέσα (κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο κλπ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι χρήσιμη είναι και η αξιοποίηση των μοντέλων προσομοίωσης που χρησιμοποιούν πολλά κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά κρίσεις φυσικών φαινομένων. Και αυτό διότι τα μοντέλα αυτά βοηθούν τόσο στην πρόληψη, όσο κυρίως στην ετοιμότητα και την άμεση ανταπόκριση των δομών της Πολιτικής Προστασίας. Για παράδειγμα, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε πυρκαγιάς, οι προσομοιώσεις τόσο του φαινομένου, όσο και της διαδικασίας εκκένωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κριτηρίων αξιολόγησης καιρικών συνθηκών και κινδύνου πυρκαγιάς, στην κατάρτιση σχεδίων κινητοποίησης πόρων (επίγειων και εναέριων), και τη δημιουργία κριτηρίων λήψης απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. Ωστόσο, τα κριτήρια αυτά θα παραμείνουν θεωρητικά αν δεν ενταχθούν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, και αν δεν καταστούν υποχρεωτικές οι ασκήσεις ετοιμότητας και εκκενώσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας και το μοντέλο των ασκήσεων ετοιμότητας, καθώς στα σύγχρονα κράτη αυτές δεν έχουν, βέβαια, το χαρακτήρα των επετειακών γιορτών, αλλά σχεδιάζονται με τρόπο που οι δομές να δοκιμάζονται στα όρια τους και συχνά να αποτυγχάνουν, προκειμένου να αποκαλύπτονται οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και εκ των υστέρων να διορθώνονται.

Τα συμπεράσματα από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου και η αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δήλωσή του μετά την παρουσίαση της έκθεσης, αφού σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη θα λάβει υπ' όψιν της αυτό το «εξαιρετικά κρίσιμο υλικό», στη συνέχεια κάλεσε τους πάντες να δουν την παρουσίαση που έγινε ώστε να αντιληφθούν «την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από το πώς είναι οργανωμένο σήμερα το κράτος και πώς στην κυριολεξία πηγαίνουμε στην τύχη για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστροφές και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε επιτέλους με επαγγελματισμό, με σοβαροτητα να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας».


Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παρουσίαση της μελέτης της επιτροπής Συνολάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (35)

κα

Τριτοκοσμική αντιπολίτευση με κατά παραγγελία πορίσματα από το γραφείο πριν καν δημοσιευθούν τα επίσημα πορίσματα με ΟΛΑ τα διαθέσιμα στοιχεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση μια ανεπίσημη ολιγομελής ομάδα. Garbage in-garbage out που λένε στον προγραμματισμό Η/Υ. Τόσο έγκυρα πορίσματα όσο οι "αναλύσεις" των ειδικών τηλεοπτικών "μαϊντανών" που μας ανακοινώνουν τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος μερικές ώρες μετά το ατύχημα με εικασίες τη στιγμή σε όλον τον κόσμο τα επίσημα πορίσματα μπορεί να βγουν και μετά από ένα χρόνο! Υ.Γ.: Αλήθεια εκείνη η ωραία φωτογραφία με τον καθηγητή παρέα με τον εντολέα του, τον κ. Μητσοτάκη, δεν παίζει πια; Γιατί άραγε;

Kerk

Τι λέτε κύριε, τα επίσης πορίσματα τα είδαμε και τα ανακοίνωσε ο αγαπημένος σου κος Παππάς, με κάτι screenshots από google maps περί εμπρησμών, που καταρρίφθηκαν ως fake news. Από τη διαστημική υπηρεσία - διαμάντι που περηφανεύεται κάθε Έλλην. #orse

Έκθεση

Η έκθεση είναι εμπεριστατωμένη και χρησιμοποιεί διεθνή εργαλεία και μοντέλα. Αυτά όμως που περιγράφει γίνονται από οργανωμένες κοινωνίες και κράτη με έντονο το αίσθημα της ευθύνης, της υπευθυνότητας και της παιδείας που τους διέπει, όχι το κωλοχανείο που είμαστε εμείς. Και κάτι για αυτούς που λένε ότι δε λέει τίποτα για πολιτικές ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ. Ο άνθρωπος είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο, δεν είναι πολιτικός και δεν έχει αρμοδιότητα να ανακατευτεί με πολιτικά. Το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνάς του από τους πολιτικούς και ο πολιτικός κρότος που θα δημιουργηθεί είναι άλλων θέμα.

Γιατί

η μόνη πρεμούρα του παρακράτους της φασιστεράς ήταν να φυγαδεύσει τους 8 Τούρκους πραξικοματίας από τον Άγιο Ανδρέα εκτελώντας ως πιστά σκυλάκια τις εντολές του αφεντικού ΗΠΑ, καρφάκι δεν τους καίγεται για τους συνανθρώπους μας που βρήκαν φρικτό θάνατο.

Καρεκλα-ριστερα

Τόσοι νεκροί και ούτε μια παραίτηση....... Τέτοιοι καρεκλοκενταυροι δεν πέρασαν ποτέ ξανα

Το Μάτι μου

Θα μας τρελάνουν. Εδω σε ένα εμπορικό πλοίο με άριστο εκπαιδευμένο πλήρωμα 20 ατόμων κάνουν ασκήσεις εγκατάλειψης πλοίου σε περίπτωση πυρκαγιάς και ο χρόνος είναι καμιά φορά 15 λεπτά!!!! Με έστω χίλια άτομα ανεκπαίδευτα και χωρίς σχέδιο εγκατάλειψης χωρίς δρόμους διαφυγής φαντάζεστε το μπάχαλο που θα γίνονταν. Μάλλον θα είχαμε περισσότερους νεκρούς

???

.....γιατι η γιαγιά μου δεν ειχε πα@@ρια για να την ελεγα παππού?

!!!...

...ΑΧ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΤΈΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΌΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ...ΊΔΙΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΟΙ ΗΛΊΘΙΟΙ...ΤΗΝ ΏΡΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΆΣ ΜΠΟΡΕΊ ΆΛΛΟΣ ΝΑ ΚΟΙΜΆΤΑΙ, ΆΛΛΟΣ ΝΑ ΜΑΜΕΙ, ΆΛΛΟΣ ΝΑ ΈΧΕΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ...ΚΑΙ ΠΆΝΩ ΑΠΌ ΌΛΑ ΟΙ ΝΕΟΈΛΛΗΝΕΣ ΈΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΥΣΑΝΕΞΊΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ...ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΧΡΌΝΟ ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΌΡΦΩΣΗ ΈΧΕΙ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΌ, ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΌ Ή (ΕΔΏ ΓΕΛΆΜΕ...) ΜΕ ΤΟΝ ΙΆΠΩΝΑ !!!...

Απ οτι διάβασα ο κρατικός μηχανισμός

έκανε λάθος εκτίμηση. Είπανε οι αρμόδιοι οτι δεν υπάρχει ανάγκη εκκένωσης επειδή ο άνεμος ποτέ δεν πάει δυτικά και προς το μάτι. .....Τώρα η νουδουλα κάνει αντιπολίτευση επι πτωμάτων. .......Νομίζω να αποδοθούν ευθύνες να γίνει καλύτερος ο κρατικός φορέας να ανοίξουν τα συρματοπλέγματα οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσεων χωραφιών και σεβασμός στους νεκρούς. Είμαι ηλικιωμένος και βλέπω νέους ανθρώπους όπως τη κοπελιά που πέθανε χθές μόλις 26 χρονώ και κλαίει η ψυχή μου, Σεβασμός στους νεκρούς ρε νέα δημοκρατία.

Για σένα δεν έγινε τίποτα

Όπου είναι συρματοπλέγματα πρέπει να καίγεται ο κόσμος, για σένα το πρόβλημα μόνο πολιτικό είναι, Κρίμα και είσαι και ηλικιωμένος.

Ταρταμπούκας Χαρίλαος - Αφροδισιολόγος

Πριν από λίγο αφού τελείωσα το πρωινό τρέξιμο και το καθιερωμένο ξύρισμα αποφάσισα να κάτσω μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου και να απολαύσω τα δημητριακά μου παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο ....με θλίψη παρατήρησα το συχνό φαινόμενα το οποίο τήνει να γίνει ρουτίνα , με τους αμόρφωτους , αγράμματους , τεμπέληδες που αραδιάζουν ένα σωρό ανοησίες προσπαθώντας να καλύψουν τις ακάλυπτες ανασφάλειες τους , μέσα από ένα ρεσιτάλ ξερολίασης .....τραγικές φιγούρες δίπλα τους κάποιοι φυσιολογικοί άνθρωποι που προσπαθούν να τους εξηγήσουν ότι 1 + 1 = 2 αλλά οι ίδιοι να αρνούνται πεισματικά να καταλάβουν έστω και τα αυτονόητα προσβάλλοντας την νοημοσύνη και την αισθητική μας ....

Kostas E.

...στα χαρτιά αποδείξαμε ότι οι Αμερικανοί θα εκενωναν την περιοχή σε 57 λεπτά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης