New York Times: Το ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κινδυνεύει με κατάρρευση

prigkipos

«Κάθε φορά που βρέχει, ένα κομμάτι από το κτίριο καταρρέει», λέει ο φύλακας – Το οικοδόμημα, 120 ετών, κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση αν δεν επισκευαστεί

«Κάθε πρωί, ο Έρολ Μπαιτάς ελέγχει για περισσότερες ζημιές στο επιβλητικό αλλά εγκαταλελειμμένο ξύλινο κτίριο σε ένα νησί έξω από την Κωνσταντινούπολη που για δεκαετίες στέγαζε ορφανά από την μειονοτική ελληνική κοινότητα».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το ρεπορτάζ που δημοσιεύουν οι New York Times για το ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο, που όπως περιγράφουν «μέρη της οροφής είναι σπασμένα, δεν υπάρχουν ξύλινα πλαίσια και οι σόμπες έχουν σκουριές».

Το 120 ετών κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. «Κάθε μέρα, ένα κομμάτι πέφτει, λέει ο Μπαιτάς, προσθέτοντας ότι «όταν βρέχει, μπαίνω μέσα να δω το μέγεθος της καταστροφής. Τα νερά πέφτουν σχεδόν από παντού και με πονάει. Τα αποκαλώ τα “δάκρυα του κτιρίου”. Γίνομαι συναισθηματικός επειδή είναι το σπίτι μου και πριν από μένα, ήταν το σπίτι για εκατοντάδες παιδιά», εξηγεί ο φύλακας.

Το κτίριο, έξι ορόφων, είχε κατασκευαστεί το 1899. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ξενοδοχείο και καζίνο, την περίοδο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’. Αργότερα αγοράστηκε από τη σύζυγο Έλληνα τραπεζίτη, η οποία το δώρισε στο Πατριαρχείο και χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο.

Λειτούργησε ως ορφανοτροφείο από το 1903 έως το 1964


Το ορφανοτροφείο φιλοξένησε 5.800 παιδιά της ελληνικής μειονότητας από το 1903 ως το 1964, οπότε αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της ελληνο-τουρκικής πολιτικής κρίσης για την Κύπρο.

Το κτίριο κατασχέθηκε το 1997 από το τουρκικό κράτος, αλλά το 2010 επανήλθε στην κυριότητα του Πατριαρχείου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Φέτος, η Europa Nostra, οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριέλαβε το ορφανοτροφείο στην κατάσταση με τα επτά πολιτιστικά μνημεία που κινδυνεύουν με άμεση καταστροφή. Ωστόσο η μοίρα του παραμένει άγνωστη.

Το Πατριαρχείο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να το μετατρέψει σε ινστιτούτο για το περιβάλλον. Ομάδα ειδικών από την Europa Nostra και το European Investment Bank Institute, αναμένεται να προετοιμάσουν μια έκθεση για το τι χρειάζεται να γίνει για τη σωτηρία του κτιρίου. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Μπαϊτάς ανησυχεί ότι το κτίριο, που είχε υποστεί και μια πυρκαγιά του 1980, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμα. «Το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί για χρόνια αλλά πρόσφατα η επιδείνωση έχει επιταχυνθεί. Αν δεν γίνει κάτι δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα», αναφέρει.


nytimes_prigkipos

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Και εμάς τι μας ...νοιάζει???

Η Πρίγκηπος μαζι με όλα τα πριγκηπονήσια ανήκει στην Τουρκία κάτι χροοοόνια(!) τώρα...Εμείς με τον χαρατσοΕΝΦΙΑ που μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε οι "Έλληνες" κυβερνήτες είναι άγνωστον άν θα κρατήσουμε τα σπίτια μας εντός της...Ελλάδας!!!!

Καληνύχτα

ε, όχι κι έτσι! Αμα ο ορίζοντας της ζωής μας κλείνει στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τότε έχουμε τελειώσει, τότε θα χάσουμε και το σπίτι μας το ίδιο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

snow_ar

Για «μια από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας 10ετίας» αν επαληθευτούν τα προγνωστικά στοιχειά μιλά ο Γιάννης Καλλιάνος - Προσοχή στις μετακινήσεις το Σάββατο, λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

errikos_ntynan_arthro

Τα στοιχεία για την κίνηση ασθενών και τα έσοδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ενδεικτικά: οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 20% και τα έσοδα κατά 23%. Η αυξητική πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και στο δεύτερο μισό του έτους, αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό (19%)