Εκρηκτική η κατάσταση στο hotspot της Μόρια - Αποχή των υπαλλήλων, 8.500 μετανάστες σε χώρο για 3.500

hotspot_moria_arthro

Ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου

Λόγια του... αέρα αποδείχθηκαν οι εξαγγελίες των υπευθύνων της κυβέρνησης σχετικά με την αποσυμφόρηση του hotspot στη Λέσβο, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί υπερβαίνει τους 8.500, ενώ οι εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές για μόλις 3.500 άτομα. Οι υπάλληλοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, καθώς έκριναν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, καταγγέλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο hotspot, τονίζοντας πως σε έναν χώρο για 3.500 μετανάστες, διαμένουν σχεδόν 8.500 άτομα.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπάλληλοι, θα απέχουν από την υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο και θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου:

«Το Δ.Σ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ είναι αναγκασμένο να επανέλθει στο θέμα τόσο των συνθηκών που επικρατούν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά όσο και στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους.

Το Δ.Σ. συνήλθε σήμερα εκτάκτως σε συνεδρίαση και ΟΜΟΦΩΝΑ στηρίζει τις αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Εργαζομένων ΚΥΤ Λέσβου έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το οποίο και σας παραθέτουμε :

Μόρια, 6/9/2018

Αρ. Πρωτ.:5

Δελτίο Τύπου

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου στη Γενική Συνέλευσή της, σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΥΤ Λέσβου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10/09/2018 από τις 09:00 ως τις 12:00 με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου αισθάνονται την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την πολύ άσχημη έως εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΚΥΤ όσον αφορά τόσο τις συνθήκες εργασίας μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Η βασική αιτία είναι ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αγγίζει τις 8.500 ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο τις 3.500! Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και από το 18.1/9549 έγγραφο της διοίκησης της 27ης Ιουλίου 2018 με το οποίο ζητείται να αποτυπωθούν οι 3.100 κουκέτες διαμονής. Για να έχουμε ένα μέτρο της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή η πυκνότητα του φιλοξενούμενου πληθυσμού είναι πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο!

Το γεγονός αυτό πιέζει ασφυκτικά και οδηγεί στα όρια της κατάρρευσης όλες τις υποδομές φιλοξενίας:

Σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των φιλοξενουμένων, το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδυναμωθεί και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τα ραντεβού για την ιατρική καταγραφή των εξυπηρετούμενων φτάνουν ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει οξυνθεί, τα λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του Camp. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι στο camp ζουν πάνω στα λύματα, οι εργαζόμενοι στα γραφεία εισέρχονται στο χώρο εργασίας πατώντας μέσα σε αυτά, οι δε εργαζόμενοι στην είσοδο υπομένουν τη δυσοσμία των λυμάτων καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο διοικητής του Camp διατείνεται ότι έχει κάνει εδώ και καιρό όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί τεχνικό έργο αποχέτευσης, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη ολιγωρία ως προς την εκτέλεση του έργου; Γιατί να σπαταλούνται τόσα χρήματα σε εταιρείες εκκένωσης βόθρων, αφού η απόσβεση του απαιτούμενου έργου προβλέπεται ότι θα είναι ταχύτατη; Σε τι εξυπηρετεί να αναγκάζονται οι φιλοξενούμενοι να ζουν και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε τέτοιες τραγικές συνθήκες;
Στις συνθήκες αυτές, ο κίνδυνος κάθε είδους επιδημιών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην επικράτεια της χώρας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.Τι ενέργειες έχει κάνει η υπηρεσία για να προφυλάξει τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ Λέσβου από μια τέτοια απειλή; Έχει προβλεφθεί να γίνει κάποιος ειδικός ψεκασμός; Πότε θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία, όταν ξεσπάσει κάποια επιδημία; Οι καθησυχαστικές κορόνες των ιθυνόντων είναι σε πλήρη αντίθεση με την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Πέρα από τα ζητήματα υγείας, είναι προφανές ότι με τέτοια πυκνότητα πληθυσμού φιλοξενουμένων έχουν φτάσει στα όριά τους (αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει) όλες οι υποδομές: σίτιση, καθαριότητα κ.λπ.
Η κατάσταση αυτή έχει τις εξής βασικές συνέπειες:

Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε άθλιες συνθήκες: υγιεινής, ασφάλειας, διαρκούς και έντονου ψυχικού στρες.
Οι συνθήκες ζωής των φιλοξενουμένων είναι τραγικές, απαράδεκτες και προσβλητικές για ευρωπαϊκή χώρα. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί πλέον να αποκρυφτεί και είναι αναπόφευκτο να γίνεται αντικείμενο δημοσιευμάτων που προκαλούν σοκ στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη (ανεξάρτητα αν σε αυτά υπάρχουν στοιχεία διόγκωσης ή ανακρίβειες).
Έχοντας ήδη οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών προσώπων και ενός μακρού και επικίνδυνου ταξιδιού, και αντιμετωπίζοντας επιπλέον τέτοιες τραγικές συνθήκες φιλοξενίας στο Camp, οι φιλοξενούμενοι γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές. Αρκετές φορές έχουν στραφεί απειλητικά ενάντια στους υπαλλήλους του Camp (για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν βρει τα αυτοκίνητά τους βανδαλισμένα). Η αστυνομική δύναμη (που αριθμητικά είναι η ίδια με την εποχή που το ΚΥΤ Λέσβου φιλοξενούσε μόνο 2.500)δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένωνκαι των φιλοξενούμενων, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε διαχειρίσιμο όριο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Ως εργαζόμενοι, αλλά και με βάση την κοινή λογική, θεωρούμε ότι η λύση είναι η δραστική μείωση του πληθυσμού των φιλοξενούμενων κι όχι η αύξηση του αριθμού της αστυνομικής δύναμης, αλλά σε κάθε περίπτωση, καθώς η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, δεν μπορεί να μη γίνεται τίποτε από τα δύο. Αλήθεια, μπορεί να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια των επισκεπτών (δημοσιογράφων, αντιπροσωπειών ξένων χωρών κ.τ.λ.)που κατά καιρούς ζητούν άδεια εισόδου στο ΚΥΤ;Γιατί δεν γίνεται επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του σχεδιασμού που έχει κάνει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση αποσπασμένων αστυνομικών στα ανά την επικράτεια ΚΥΤ, ώστε να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του ΚΥΤ Λέσβου που είναι αριθμητικά ίδια ή και μικρότερη από άλλα ΚΥΤ που εξυπηρετούνλιγότερους φιλοξενουμένους;
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, γνωστοποιούμε και προειδοποιούμε ότι:

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας.
Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί σαφώς κινδύνους -και μάλιστα άμεσους- κάθε λογής «εκρήξεων»: από επιδημίες, νέους θανάτους σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονίες, εξεγέρσεις ή και ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές των φιλοξενουμένων καθώς αυτοί πιέζονται πέρα από τα όρια των αντοχών τους.
Η λύση είναι μόνο μία: η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, που, όπως λέει και ο τίτλος του, είναι καμπ υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού ήδη τριπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του καμπ. Η ευθύνη μας απέναντι τόσο στους φιλοξενούμενους στο καμπ όσο και απέναντι στο Δημόσιο, αλλά και η εργασιακή και κοινωνική μας ευαισθησία, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου διεκδικεί:

Την άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση του ΚΥΤ και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των φιλοξενούμενων
Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου καλεί:

Όλες τις Περιφερειακές Επιτροπές του Συλλόγου μας να πάρουν ανάλογες αποφάσεις με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας για την επίλυση των δίκαιων διεκδικήσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει σοβαρά υπ’ όψη τα όσα καταγγέλλει και έχει καταθέσει αρμοδίως ο Σύλλογος των εργαζομένων και να λάβει όλα τα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά για να προστατέψει την υγιεινή και ασφάλεια των προσφύγων και των εργαζομένων».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Ηλίας

Πέριξ του κέντρου της Αθήνας δεν βλέπεις Έλληνα πλέον ....μπανανία .

Παναγιωτης

Καλα κανενας απο τους λαθρομεταναστες δεν αποφασισαν τοσο καιρο να γυρισουν στην πατριδα τους; Καποτε ειχα δει ενα αγγλικο ντοκυμανταιρ οπου ο δημοσιογραφος βρηκε κατι Ινδους να κοιμουνται κατω απο μια γεφυρα. Οι Ινδοι ειχαν ερθει με ονειρα να βγαλουν πολλα χρηματα οπως κατι γνωστοι τους που ειχαν παει πριν απο αυτους. Ομως αυτοι δεν σταθηκαν τυχεροι και ηθελαν να γυρισουν πισω. Ο δημοσιογραφος πηγε στην Ινδια και βρηκε τους συγγενεις των οι οποιοι επισης ειχαν πουλησει την περιουσια τους και ετοιμαζονταν να πανε στην Αγγλια με καθε τροπο. Οταν ο δημοσιογραφος τους εδειξε που κοιμοντουσαν στην Αγγλια οι φιλοι τους, τρελλαθηκαν. Αρχισαν να αναθεωρουν τα σχεδια τους και σειλαν χρηματα να επιστρεψουν οι συγγενεις τους.

phaethon73

Απελασεις.Απλο και δοκιμασμενο.

Μάκης

Εμφανές το κενό που άφησε η αποχώρηση του Μπαλάφα.

Αντώνης - Παλλήνη

Έλαωρε συ πρόεδρα, την έχεις τη λύση: Στείλε τους στο Nammos που έχει και ναργιλέδες φουλ να κάνουν γούστο οι επενδυτάς!

Tsou

Οποίοι έρχονται ...πίσω στην Τουρκία.....οποίοι δεν θέλουν πίσω στη χώρα τους ..... Πάρτε δρόμο ... οσοι είναι νόμιμοι να εισέλθουν αφού όντως εξακριβωθεί λευκό ποινικό μητρώο.... Είπαμε ...φιλόξενοι αλλά όχι και μακακες

X

Να τους στείλουν στην Κρήτη σε αυτούς τους μα--κες που υποδέχτηκαν τον Τσίπρα και φώναζαν κράτα πρόεδρε βάστα γερά.

Νίκη

Καλή ιδέα.

Σιγα

Απλό ειναι,πετάξτε 5000 λαθρομρταναστες και ολες τις ΜΚΟ στην θάλασσα και το πρόβλημα....πάει!!!

Χοτσπότ σε όλη τη Λέσβο εδώ και τώρα!

Αποσυμφόρηση της Μόριας ΤΩΡΑ! Δημιουργία νέων υπερσύγχρονων δομών σε ΟΛΗ την υπόλοιπη Λέσβο εδώ και ΤΩΡΑ. Το νησί είναι 1600 τ.χιλ, είναι τεράστιο δηλαδή και υπάρχουν περιοχές που δεν έχει καταυλισμούς ακόμη. Οι ροές κάθε μέρα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον για 100000 ακόμα χρόνια. Τι περιμένει η κυβέρνηση δηλαδή; Και αν κάποτε κοντεύει να βουλιάξει το νησί, η Ελλάδα είναι 132 χιλιάδες τ.χιλ (βγάλτε σε λίγο τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησία και τη Θράκη βέβαια!). Υπάρχει χώρος για όλο το πλανήτη!

Έτσι φατους στην μάπα.

Στην Αθήνα από κατω Πατήσια, μέχρι Πετράλωνα ειναι τίγκα.

Συριζοκαταστάσεις

Τους λαθρο τους έφερε η τασία και τους υπαλλήλους που προσέλαβε ο σύριζα για ορνινάτζες του είναι όλοι αριστερόστροφοι. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rdgrdrdw

Ήταν 88 ετών - Νοσηλεύοταν το τελευταίο διάστημα με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο - Ποιος ήταν ο μεγάλος άντρας της σπουδαίας οικογένειας του Παναθηναϊκού

13