Παραδοχή Βίτσα: Οριακή η κατάσταση με τους μετανάστες στη Λέσβο

vitsas

Από την 1η Μαΐου εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450 μετανάστες - Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού, σύμφωνα με τον υπουργό 

Με επιστολή του ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απαντά στην (από 28/8/2018) επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, με την οποία ζητείτο η άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους περισσότερους από 10.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί.

Η επιστολή του κ. Βίτσα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Σε αυτήν ο υπουργός τονίζει πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι «η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή». Αυτό, όμως, αναφέρει ο κ. Βίτσας οφείλεται στις μεγάλες ροές που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι.

Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Στην επιστολή του κ. Βίτσα αναφέρονται τα παρακάτω:

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34.

Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Όπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική - σύνορα - εντός Ε.Ε.)

Επιπλέον αυξήσαμε την αστυνόμευση εντός του Κ.Υ.Τ. και αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει). Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος. Αναφερόμενος στην επιστολή σας για άλλη μια φορά τονίζω πως ο προσανατολισμός μας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας ή στα σχέδιά μας η δημιουργία νέου Κ.Υ.Τ.

Κύριε δήμαρχε, θεωρώ πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω. Δεν θα δημιουργηθεί νέο Κ.Υ.Τ. στη Λέσβο.

Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

έλα μωρέ Βίτσα τώρα, πώς κάνεις έτσι;

Θα λιαστούνε και μετά θα εξαφανισθούν. Πώς κάνεις έτσι; Και μετά οι επόμενοι, και οι επόμενοι, και οι επόμενοι. Χωράει η Ελλάδα, νόου πρόμπλεμ. Εκατομμύρια ταξικά αδέλφια από Αφρική και Ασία ακόμα κι αν έρθουνε, μιά χαρά χωράνε. Όχι τίποτ' άλλο, μην μας πούνε και ξενοφοβικούς ρατσιστές, δεν ξέρω αν με εννοείς Βίτσα μου; Εμείς εδώ είμαστε διεθνιστές, ανοιχτόμυαλοι, αλληλέγγυοι και πολύ προχώ γενικώς. Πώς κάνεις έτσι τώρα, για μιά χούφτα ανθρώπους; Είπαμε, χωράνε εκατομμύρια ακόμα. Αφρικές, Ασίες, μέχρι και Τζαμάικες, όλοι εδώ να ρθούνε να λιαστούνε. Μην γινόμαστε ξενοφοβικοί ρατσιστές Βίτσα μου, έτσι; Άει γειά σου καμάρι μου.

rafail

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ..ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ .ΜΗΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ?

ΕΘΝΙΚΙ

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ...ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΕΛΘΕΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΕ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΙΑ ΠΡΟΣ ΧΑΡΑΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΚΙΩΝ .

ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ

ΩΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ....ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΔΙΟΤΙ ...ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ .ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ....ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ...ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ .ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΣΙΚΩΘΕΙ .

Το καταλάβατε?

"Εξαρτιωμαστε από τις ροές αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποσυμφόρησης" Δηλαδή έχεις βαρέλι δίχως πάτο. Μέχρι να το συνηθίσουμε και να πάψουμε να ασχολούμαστε. " Εξαρτιώμαστε", εν ολίγοις είμαστε εξαρτημένοι. Πολλές ερμηνείες σηκώνει αυτό. Κούλη, τι σκέφτεσαι να κάνεις για την απεξάρτηση αν και όταν έρθεις στην εξουσία?

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ --ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ--ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ...ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ . Ε...ΡΕ...ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ .

πανος

Βιτσα, θυμασαι τις παλιες καλες εποχες που ησασταν αντιπολιτευση και χαλουσατε τον κοσμο γιατι η Αμυγδαλεζα ειχε χαλασμενο aircondition? φυγετε χτες. ειστε αχρηστοι και επικινδυνοι

Καταλάβαμε.

Για να λέει ο Βίτσας είναι οριακή η κατάσταση καταλάβαμε ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση.

Q

Αν ηταν οριακη η κατασταση θα χαιροταν, δεν θα το εκανε θεμα. Αυτο ειναι που θελουν οι εθνομηδενιστες, να φτασουν την κατασταση στο μη περαιτερω... να γινουμε μειοψηφια στην χωρα μας. Το κανει θεμα γιατι εκτος του οτι πλησιαζουν οι εκλογες και δεν θελει δυσαρεστημενους τους Συριζονησιωτες του, θελει να ξεφορτωσει την σαβουρα στην ενδοχωρα ωστε να ερθουν με ταχυτερους ρυθμους οι επομενοι που θα αφησουν χρημα στις δουλεμπορικες ΜΚΟ. Τους ξεζουμισαν αυτους που εχουν με τον ανθρωπισμο τους, πρεπει να πανε στην χωματερη για να ερθουν και οι επομενοι. Γι'αυτο αλλωστε και διαμαρτυρονται ολοι αυτοι στα νησια. Δεν ειναι οτι τους κοπηκε η θολοκουλτουρα, απλα ειχαν καλομαθει με το ευκολο χρημα, ξεχρεωσαν τα δανεια τους πουλωντας φυκια για μεταξωτες κορδελες και τωρα που γλυκαθηκαν θελουν και συνεχεια. Η κατασταση εχει ξεφυγει στα αστικα κεντρα που μαζευουν τετοια σκουπιδια 30 χρονια τωρα... αλλα ποιος νοιαστηκε?

Νεοελληναριδιο φασιστερο

Μπα, δεν ειναι προσφυγες? Μα καλα, εμεις νομιζαμε τοσο καιρο...μα πως ειναι δυνατον?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

neos-kosos-1

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ήταν αυτό που έκανε τη 40χρονη να πετάξει το 4χρονο κορίτσι της στο κενό και στη συνέχεια να «βουτήξει» και η ίδια - «Μην το κάνεις. Θα σε βοηθήσω εγώ» την παρακάλεσε γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας - «Δεν βλέπεις καλά», της απάντησε και άφησε το παιδί στο κενό

katal09

Οι γονείς τονίζουν ότι οι μαθητές παραμένουν στον σχολικό χώρο πέραν της μίας ώρας από τη λήξη των μαθημάτων, ενώ στα «προβλήματα» προστέθηκε και αυτό της απροειδοποίητης αλλαγής της ώρας διέλευσης του λεωφορείου

thes_metro_main

Στον χώρο πρόκειται να μεταφερθεί τις επόμενες εβδομάδας ο πρώτος συρμός του μετρό από την Ιταλία και στη συνέχεια ορισμένοι ακόμη, με τους οποίους θα ξεκινήσουν δοκιμές αρχικά στον χώρο του αμαξοστασίου και στη συνέχεια και εκτός

dei

Από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10% - Τσεκούρι και στην έκπτωση προπληρωμής - Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «πανηγυρίζει» επειδή δεν έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος!

10
nkosmos0

Το ψυχολογικό - συναισθηματικό προφίλ της μάνας που πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι πριν αυτοκτονήσει προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι αρχές για να εξηγήσουν την αδιανόητη τραγωδία - Προβληματίζουν οι μαρτυρίες ότι ήταν ήρεμη πριν πέσει στο κενό και περιμένουν απαντήσεις από το άμεσο περιβάλλον της

4