Βίντεο: Με συρτάκι και νησιώτικα τα εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» στην Οδησσό

Βίντεο: Με συρτάκι και νησιώτικα τα εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» στην Οδησσό

Πρόκειται για ένα πολυθεματικό πάρκο, έκτασης 34.000 τμ, με ανοιχτό μουσείο και ακριβή αντίγραφα σπουδαίων ελληνικών αγαλματων, εναν μεγάλο χώρο με παιδική χαρά για την απασχόληση των παιδιών και φυσικα τον χώρο πρασίνου με πλακόστρωτους δρομους και παγκάκια όπου θα προσφέρεται για περπάτημα και χαλάρωση

elliniko_parko_odisso_arthro
Μια μεγάλη ελληνική γιορτή πραγματοποιήθηκε δίπλα απο τον ιστορικό λιμένα της Οδησσού και τις σκάλες Ποτέμκιν, οπου εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακης, το «Πάρκο των Ελλήνων», που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης αλλα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή της ελληνικής κοινότητας στην ουκρανική πολη.
Εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» στην Οδησσό

Σε μια λαμπρή τελετή, με ζωντανό το ελληνικό στοιχείο οπου νέα παιδιά χόρεψαν τα «Παιδιά του Πειραιά» και νησιώτικα, ο Δημαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχανοφ μαζι με τον γνωστό Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, κ. Παντελη Μπουμπουρα, οραματιστή και χρηματοδοτη του πάρκου, έκοψαν την κορδέλα και το παρέδωσαν στους πολίτες της Οδησσού.
Παραδοσιακοί χοροί στα εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» στην Οδησσό

Κλείσιμο
Παραδοσιακοί χοροί στα εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» στην Οδησσό (2)

Πρόκειται για ενα πολυθεματικό πάρκο, εκτασης 34.000 τμ, με ανοιχτό μουσείο και ακριβή αντίγραφα σπουδαίων ελληνικών αγαλματων, εναν μεγάλο χώρο με παιδική χαρά για την απασχόληση των παιδιών και φυσικα τον χώρο πρασίνου με πλακόστρωτους δρομους και παγκάκια όπου θα προσφέρεται για περπάτημα και χαλάρωση. Στο κέντρο του Πάρκου εξέχουσα θέση κατέχει ένα συντριβάνι που αναβλύζει μέσα από ένα άγαλμα το οποίο απεικονίζει τον Αδάμ και την Εύα σε ένα ενωμένο κεφάλι, πανω στο οποίο φυτρώνει ο κορμός ενός δέντρου, δημιουργία του διάσημου Ουκρανού γλύπτη Μιχαήλ Ρέβα με την ονομασία «The beginning of begins».
Ο προυπολογισμος κατασκευης του εχει φτάσει τα τεσσερα εκατομμύρια ευρώ και προς το παρόν, στο πάρκο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τον τοποθέτηση αποστράγγισης, άρδευσης και φωτισμού.
elliniko_parko_odisso_mesa
elliniko_parko_odisso_mesa2
Η ιδέα για την κατασκευή του πάρκου, δημιουργήθηκε όταν πριν απο μερικά χρονια όταν ο Δήμος Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να κάνει δωρεά ένα τουρκικό πάρκο στην Οδησσό. Τότε ο φιλελληνας κ. Μπουμπουρας, προεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης «Ίδρυμα Μπουμπουρα» με την πλούσια φιλανθρωπική δράση, σκεφτηκε οτι δεν μπορει στην πόλη οπου ξεκίνησε η «Φιλική Εταιρεία» και διατηρεί ισχυρούς «δεσμούς» με την Ελλάδα, να υπάρχει Τούρκικο Πάρκο και να μην υπάρχει Ελληνικό. Εκανε επίσημη πρόταση στον Δήμαρχο Οδησσού, ο οποίος την αποδέχτηκε και έδωσε άδεια για να κατασκευαστεί.

Η γιορτή ηταν διπλή στην Οδησσο καθωσ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν ανήμερα του εορτασμού για τα 224 χρονια απο την ίδρυση της πόλης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δημαρχος Πειραια Γιάννης Μώραλης, ο Παναγιωτης Φασουλας αλλα και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς εδω και 25 χρονια, η Οδησσός εχει αδελφοποιηθεί με την πολη του Πειραιά. Το παρών έδωσαν επισης ο βουλευτης της Δημοκρατικης Συμπαραταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
elliniko_parko_odisso_mesa3
elliniko_parko_odisso_mesa4
elliniko_parko_odisso_mesa5
elliniko_parko_odisso_mesa6
«Νιώθω περήφανος γιατι κυματίζει η γαλανόλευκη»

«Ευχαριστω τον Θεό που πριν απο 21 χρονια με έστειλε στην Ουκρανία, σε μια πολη γεμάτη Ελληνες, γιατι αν δεν υπήρχε η Οδησσος δεν ξέραμε ποτέ θα ελευθερωνόμασταν. Σε λιγο καιρό θα ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του πάρκου και τότε θα ρωτησω τον Δήμαρχο για το επόμενο!» ανέφερε ο κ. Παντελης Μπούμπουρας. Ο Δημαρχος Οδησσού στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του κ. Μπουμπουρα που με αυτά τα πολύτιμα δώρα αναδεικνύει συνεχώς την αγάπη του για τις δυο χώρες.

Ο Δημαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης τόνισε πως η κατασκευή του ελληνικού πάρκου ενισχύει τις σχέσεις των δυο κρατών, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην στενή σχέση των Οδησσου-Πειραιά μετα την αδελφοποίηση. Απο την μεριά του ο κ. Βασίλης Μπουμπουρας, τεχνικός διευθυντής του κατασκευαστικου ομίλου “Gefest” ανέφερε πως «Νιώθω περήφανος γιατι εδω κυματίζει μια τεράστια ελληνική σημαία, νιώθω επισης ανακούφιση γιατι τα χρονοδιαγράμματα ηταν δύσκολα, δουλέψαμε σκληρά αλλα αυτο που μας ευχαριστεί ειναι τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν σήμερα όχι μόνο απο τους πολιτικούς αλλα απο τους απλούς πολίτες της Οδησσού». Ο κ. Σπύρος Μπούμπουρας τόνισε πως «το πάρκο ειναι πλέον το μόνιμο στίγμα της Ελλάδας στην Οδησσο. Στα 100 μέτρα απο την ελληνική πλατεία ελπίζουμε να γίνει σύμβολο για την πολη».
elliniko_parko_odisso_mesa7
elliniko_parko_odisso_mesa8
elliniko_parko_odisso_mesa9

Το Ελληνικό πάρκο είναι μια δωρεά της Κοινοφελούς Οργάνωσης «Ιδρυμα Μπουμπουρα» για την πόλη της Οδησσού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης