Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Όταν έπαιρνα το βραβείο, σκεφτόμουν την τραγωδία με τις φωτιές στην Αττική

daskalakis

«Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για να μειωθεί η "διαρροή εγκεφάλων" », δηλώνει  ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς - Συγχαρητήρια από Προκόπη Παυλόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη 

Όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν ακόμη μαθητής ή φοιτητής στην Αθήνα, δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα κατακτούσε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή μαθηματικά βραβεία. Και τώρα που το βραβείο Nevanlinna είναι πλέον δικό του, το μυαλό του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, στρέφεται στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο 37χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ρίο της Βραζιλίας, όπου την Πέμπτη τού απονεμήθηκε το βραβείο μαθηματικών «Rolf Nevanlinna 2018», στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών, «το Nevanlinna είναι από τα βραβεία για τα οποία μαθαίνεις όταν είσαι μικρός, ύστερα κοιτάς τη λίστα με τους βραβευθέντες και αποφασίζεις ότι οι πιθανότητες να το λάβεις ποτέ, είναι μηδαμινές. Όταν έμαθα ότι το έργο μου αναγνωρίστηκε με αυτήν την τεράστια διάκριση, αισθάνθηκα μεγάλη τιμή και χαρά. Ύστερα σκέφτηκα όλους τους ανθρώπους ,χωρίς τους οποίους δεν θα είχα φτάσει ως εδώ: τους γονείς και τον αδερφό μου, τη γιαγιά μου, την κοπέλα μου, τους φίλους, τους δασκάλους και τους μαθητές μου».

«Μετά», πρόσθεσε, «ήρθε στο μυαλό μου η Ελλάδα που η συνεισφορά της τόσο στα μαθηματικά όσο και την ευρύτερη ανθρώπινη σκέψη ήταν έμπνευση σε όλη μου τη ζωή. Τέλος, θυμήθηκα την πρόσφατη τραγωδία με τις φωτιές της Αττικής και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Όλες αυτές οι σκέψεις συνυπήρχαν στο μυαλό μου, όταν ανέβηκα στη σκηνή για να λάβω το βραβείο και μου έφεραν μεγάλη συγκίνηση».

«Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω στην ελληνική σκέψη. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για να μειωθεί η "διαρροή εγκεφάλων" και οι νέοι μας να μπορούν να δημιουργούν μέσα στην Ελλάδα χωρίς περισπασμούς» προσέθεσε.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Κ. Δασκαλάκη στρέφονται κυρίως στα υπολογιστικά θεμέλια της Θεωρίας Παιγνίων, σε υπολογιστικά προβλήματα στο σχεδιασμό αγορών, στη θεωρία πιθανοτήτων και στη στατιστική σε υψηλές διαστάσεις, καθώς και τα μαθηματικά και υπολογιστικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τα διδακτικά καθήκοντά του, είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστήμης και των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-CSAIL) του ΜΙΤ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζει τελευταία στο «πάντρεμα» των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης με την οικονομία.

Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια (μαζί με το βραβείο Fields) σε έναν επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών.

Στο σχετικό σκεπτικό της βράβευσης του Κ. Δασκαλάκη, η Διεθνής Μαθηματική Ένωση αναφέρει ότι το έργο του «έχει μεταμορφώσει την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα των θεμελιωδών προβλημάτων στις αγορές, στις δημοπρασίες, στις καταστάσεις ισορροπίας και σε άλλες οικονομικές δομές».

«Ο Κωστής συνδυάζει την εντυπωσιακή τεχνική δεξιoτεχνία με το σπάνιο χάρισμα να εργάζεται πάνω σε προβλήματα που είναι τόσο θεμελιώδη όσο και πολύπλοκα. Είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι, που μάθαμε για την πανάξια αναγνώριση του συναδέλφου μας» δήλωσε η Ντανιέλα Ρας, διευθύντρια του Εργαστηρίου CSAIL του ΜΙΤ.

Ο Κ. Δασκαλάκης, παιδί δύο κρητικής καταγωγής εκπαιδευτικών, είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, όπου εμπνεύσθηκε από το έργο ενός άλλου διακεκριμένου Έλληνα της διασποράς, του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου. Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).

Πριν το Nevanlinna, είχε κατακτήσει διάφορα άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «2007 Microsoft Graduate Research Fellowship», «2008 ACM Doctoral Dissertation Award», «Game Theory and Computer Science (Kalai) Prize», «2010 Sloan Fellowship in Computer Science», «2011 SIAM Outstanding Paper Prize», «2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching», «2012 Microsoft Research Faculty Fellowship», «2015 Vatican Giuseppe Sciacca Foundation Research and Development Award» και «2018 Google Faculty Research Award».

Τον Έλληνα επιστήμονα συνεχάρησαν χθες με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον 37χρονο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για την επιτυχία του να κερδίσει το φετινό βραβείο μαθηματικών Rolf Nevanlinna.

«Είμαστε υπερήφανοι για σένα» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης: Μεγάλη τιμή για την Ελλάδα

«Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα η βράβευση του #KonstantinosDaskalakis με το Rolf Nevanlinna Prize 2018. Είναι χρέος μας να δουλέψουμε σκληρά ώστε οι νέοι επιστήμονες να έχουν την ευκαιρία να λάμψουν και στην πατρίδα », έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter o πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Who is who

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.

Η Ισορροπία Nash εισήχθη από τον Τζων Φορμπς Νας το 1951, ο οποίος χρησιμοποιώντας το τοπολογικό θεώρημα του Βrower (1912) για τις υπερ-σφαίρες και το λήμμα του Sperner, απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες.

Με απλά λόγια ο Νας, στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όμως, απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία.

Γι’ αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.

Επίσης, έχει λάβει τα εξής βραβεία:

2013 Best Paper and Best Student Paper Award in the 14th Conference on Electronic Commerce
2012 Microsoft Research Faculty Fellowship
2011 X-Window Consortium Chair
2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching
2011 SIAM Outstanding Paper Prize
2010 Sloan Research Fellowship in Computer Science
2008 Game Theory and Computer Science Prize, awarded by the Game Theory Society
2007 Microsoft Research Ph.D. Fellowship
2006 Best Student Paper award at the ACM Conference on Electronic Commerce

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Έ, εντάξει!

Αφού τον συνεχάρησαν και οι Τιτάνες της επιστήμης και της διανόησης Πάκης και Κυριάκος...

mm

Για να μη χρειάζεται να φεύγουν θα χρειάζεται να υπάρχει ΜΙΤ ή κατι συγκρίσιμο ή σοβαρό με Δυτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, και όχι ανδρο βολεμένων καθηγητών και φοιτητών.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ.ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ.

X

Συγχαρητήρια από τον ΠτΔ και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Ο πρωθυπουργός? Τίποτα?Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί?Ο γλιτσας ποτάμι όπου φυσάει ο άνεμος Θοδωράκης που θέλει ανάπτυξη και ρηξη με τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες? Τίποτα κι αυτός?Όλοι εσείς που λέτε για τα δίδακτρα οι περισσότεροι ψηφίζετε κόμματα που είναι κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.Δεν δικαιουστε να μιλάτε γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε ιδιωτικά πανεπιστήμια και να μην επιβαρύνονται οι Έλληνες με φόρους για τα πανεπιστήμια.Πλην της ΝΔ όλα τα άλλα κόμματα ήταν κατά.Όσες φορές προσπάθησε η ΝΔ να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια προσέκρουσε στον τοίχο των #προοδευτικών δυνάμεων#.Προοδευτικοί βουλωστε το.Τουμπεκί ψιλοκομμενο.Εσεις φταίτε για όλα.

LAMOGIA

LAMOGIA TOY LAMOGISTAN τα βελεπεται?? αυτος ειναι ο ΕΛληνας οταν καταφερνει να ξεφυγει απο το λαμογισταν!!! αχρηστοι ολοι εκει!! Χωρις την ομογενεια ειμαστε σκουπδια!!!!

Ειμαι Ελληνας δεν ειμαι Ελλαδιτης.

Σιγα να μην συγκινηθούν τα λαμογια. Φραπεδουρα, εξυπναδες, παχια λογια, τα ξερουν ολα, τους φταινε οι αλλοι, ειναι υπερηφανοι και ζουνε στο καλυτερο οικοπεδο του πλανητη. Καμμια σχεσει με εμας τους ομογενεις. ΚΑΜΜΙΑ. Αχρηστα λαμογια.

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΑΞΙΟΣ!!!

Μάρκος

Στο μυαλό μου τριγυρνά μια σκέψη, πώς η Ελλάδα θα «γιατρευτεί». 1) Ανάλογα με τα ένσημα, να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα 50 τώρα, και να αναλάβουν νεώτεροι με « βαριά χαρτιά», αν έμαθαν κάτι υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. 2) Να συνταξιοδοτηθούν οι άνεργοι που δεν βρήκαν εργασία μέσα σε δύο χρόνια, οι περισσότεροι έγιναν φραπεδιάρηδες στα δύο χρόνια, δεν κατηγορώ, άλλοι είναι-έγιναν τεμπέληδες. Ανάλογα με τα ένσημα. Έτσι θα εξαλειφτεί το χαρτομάνι, συνεπώς λιγότεροι υπάλληλοι, δεν θα χρειάζεται να κάνουν φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία θα είναι συνεχώς τα ίδια σε μια Data Bank, παρά μόνο για άλλα εισοδήματα κλπ κλπ. Θα αναλάβουν νέοι γεμάτοι ambitions και γνώσεις με τις διάφορες τεχνολογίες του σήμερα, όχι του χθές. Θα μειωθεί η ανεργία και οι νέοι θα προσφέρουν περισσότερα οπότε θα καλύπτουν τις συντάξεις. Αυτά τα μεγάλα μυαλά θα μείνουν στην Ελλάδα, έτσι η χώρα μας δεν θα αιμορραγεί. Έχει ουρά η σκέψη μου, να μην πέσω σε μπλα-μπλα.

exete

σχόλια θαυμασμού για κάποιον που δεν γνωριζετε καν γιατι εχει βραβευτει. Δεν μπορειτε να καταλαβετε ουτε μια σελιδα απ αυτα που δημοσιευει. Αλλα για να τον βραβευουν τυποι σημαντικοι θα ειναι κι αυτο σημαντικος κ.ο.κ. Μετα λογιζεστε για κατι παραπάνω απο οποιονδηποτε άλλο πιστό. Δε λεω να γινουμε ολοι ειδικοι αλλα τουλαχιστον συνειδητοποιημένοι. Ειμαστε προβατα.

σακης

το πρόβλημα όμως δεν είναι τα πρόβατα αλλά οι λύκοι, τα λιοντάρια και οι ύαινες

Evangelos Theodorou

Αυτή είναι η Ελλάδα. Ο Τόπος, ο Τρόπος, η Σκέψη. Όλα τα άλλα είναι νεοελληνικό τραγικό (παρα)κράτος. Σε ευχαριστούμε για όλα κ. Δασκαλάκη! Keep walking!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΝΕΑΡΕ ΜΟΥ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ,ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!!!! ,Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΕΙ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΚΑΣΜΟΣ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diavasi_main

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μαζί με τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο την πρώτη σύγχρονη διάβαση πεζών στην Αττική - Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτούμε μια νέα εποχή για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης

1
kikos_Martinos_newsauto

Ηταν το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 2013 στην περιοχή της Βούλας. Οι πέντε δράστες με ένα Mitsubishi κλειστό φορτηγάκι και ένα άσπρο Citroën C1, επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, με σκοπό την απαγωγή του.