«Θέλω να δικαστούν, δεν μου φτάνει να παραιτηθούν» - Συγκλονίζει η ανάρτηση ενός τυφλού επιζήσαντα στο Μάτι

petsas00

«Θέλω οι υπεύθυνοι, οι ανεύθυνοι δηλαδή που αποφάσισαν την τύχη τόσων ανθρώπων να δικαστούν, δεν μου φτάνει να χάσει ο Τσίπρας τις εκλογές. Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη; Το μόνο που είχα ήταν μια αξιοπρέπεια και τώρα δεν έχω ούτε κι αυτή» γράφει ο Γιάννης Πέτσας το σπίτι του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς 

Σπαρακτική είναι η ανάρτηση στο Facebook του Γιάννη Πέτσα, τυφλού διασωθέντα από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, πριν από μία εβδομάδα ακριβώς.

Ο άνθρωπος αυτός, που έζησε τον πύρινο εφιάλτη σε απόσταση αναπνοής και γλίτωσε από θαύμα, όπως σχολιάζει ο ίδιος, περιγράφει με συγκλονιστικό και άκρως παραστατικό τρόπο το πώς βίωσε τις δραματικές εκείνες στιγμές.

Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία και δεν διστάζει να κατηγορήσει ανοιχτά συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για την «εγκληματική τους αμέλεια».

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Πάντα - το Μάτι δεν είναι μοναδική περίπτωση - η Πολιτεία έρχεται εκ των υστέρων με τις απαρχαιωμένες της μεθόδους να συμπαρασταθεί. Μετά εορτής, έβαλε ανθρώπους σε κατασκηνώσεις, κάνει συσσίτια, βάζει το Υγειονομικό να καθαρίσει την περιοχή… αυτά είναι τα αυτονόητα.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη», κρύφτηκε πίσω απ’ τον μπερντέ δηλαδή, οι τηλεοράσεις θα δείξουν ό,τι δείξουν, θα βγάζουν λαβράκια, θα ψάχνουν για ενόχους και στο τέλος μια ωραία πρωία το θέμα θα ξεχαστεί.
Αλλά εμείς, οι Ματιώτες ήμασταν εκεί και σχεδόν όλοι όσοι σωθήκαμε, σωθήκαμε ως εκ θαύματος.
Προσωπικά είμαι τυφλός και θα είχα καεί αν δεν με τραβολογούσε η γυναίκα μου μέσα απ’ τις φλόγες, αν η Μαγκνταλένα δεν κουβαλούσε στην αγκαλιά της το σκυλί κι αν το σπίτι δεν απείχε παρά μερικά μέτρα απ’ την παραλία. Καπνοί, φωτιές, κόλαση, για ώρες. Εκρήξεις, ιπτάμενα φλεγόμενα κλαδιά, έβρεχε φωτιά. Μπήκαμε στο νερό, τρεις ώρες. Άλλοι πνίγηκαν γιατί τους τράβηξε το ρεύμα στ’ ανοιχτά… ή για κάποιο άλλο λόγο, άλλοι εξαϋλώθηκαν, άλλοι έπεσαν στον γκρεμό, άλλοι δεν πρόλαβαν να βγουν απ’ τα αυτοκίνητα… όλα αυτά τα έχετε δει.
Μετά ήρθαν οι βάρκες και κατά τις 12 άρχισαν να παίρνουν κόσμο. Εγώ και οι δικοί μου βγήκαμε στη Ραφήνα κατά τις 1μιση, τα ονόματά μας καταχωρήθηκαν… αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ρωτούσα τους διασώστες μας αν είναι του Λιμενικού χωρίς να παίρνω απάντηση, τι είδους πολιτική προστασία υπήρξε; Μυστική;
Αλλά τίποτα δεν τελειώνει εκεί.
Ούτε η «πολιτική ευθύνη» μου φτάνει, τι σημαίνει «πολιτική ευθύνη»; Δεν με νοιάζει τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα ήθελα να έχει ήδη παραιτηθεί… αλλά σιγά που θα το ’κανε, αυτός ή όποιος άλλος, πότε παραιτήθηκε κάποιος;
Θέλω οι υπεύθυνοι, οι ανεύθυνοι δηλαδή που αποφάσισαν την τύχη τόσων ανθρώπων να δικαστούν, δεν μου φτάνει να χάσει ο Τσίπρας τις εκλογές. Θέλω ν’ αποζημιωθώ για την ζωή μου που μου κατέστρεψαν επειδή κανένας δεν ειδοποίησε, 2 ή 3 ώρες πριν, επειδή ένας ηλίθιος αντί να στέλνει τα αυτοκίνητα πίσω στην Αθήνα τα έστελνε να καούνε στο Μάτι. Θέλω ν’ αποζημιωθώ γιατί είμαι ανήμπορος να εργαστώ και γιατί τώρα δεν έχω που να μείνω, που χρειάζομαι ένα σωρό λεφτά που δεν τα έχω για να συνεχίσω, για τα ζώα μου που ψήθηκαν, για όλους αυτούς που δεν ήξερα και χάθηκαν, για όλα αυτά τα δράματα. Γιατί δεν είμαστε παλιόχαρτα κύριοι να στείλετε το σκουπιδιάρικο και να σφυρίζετε αδιάφορα ύστερα, ζούμε εκ θαύματος. Και δεν είμαι ιδιοκτήτης για να μου δώσετε κάτι να φτιάξω, να μου νομιμοποιήσετε το αυθαίρετο, είμαι σαν ξένος περιπλανώμενος στον τόπο μου, που πληρώνω φόρους σ’ αυτό το ληστρικό κράτος και ξέρω πως εγώ και χιλιάδες άλλοι, τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή αυτής της καταστροφής θα αγνοηθούμε, θα μας χτυπήσετε στην πλάτη κι από δω πάνε κι οι άλλοι, αυτή είναι η Ελλάδα πάντα… «σε 10 χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς».
Αύριο, αγαπητή Πολιτεία μπορεί να μην είμαι εδώ, γιατί κανένας δεν ξέρει τι εισπνεύσαμε όταν εσείς δίνατε συνεντεύξεις.
Για τα φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν αυτό που έχω εγώ υποστεί, ποιος θ’ ενδιαφερθεί; Ν’ ανάψω λαμπάδα που σώθηκα; Κι εσείς; Θα πάτε Μύκονο; Μέχρι πότε θα μας λοιδορεί κάποιος κύριος Ψινάκης;
Γιατί κύριοι δεν εκκενώσατε το Μάτι; Πώς ο Δήμος Αθηναίων άδειασε τις κατασκηνώσεις; Από πού το ήξερε;
Είστε δολοφόνοι κύριοι. Σκοτώσατε ένα σωρό κόσμο, ξεκληρίσατε οικογένειες. Και τώρα, σε λίγες μέρες θα σας δείχνει η τηλεόραση να κάνετε βόλτες στα ερείπια… περάσατε ήδη έμαθα στις 9 σήμερα το πρωί, με την περιφερειάρχη ίσως. Γιατί σας θυμάμαι και στη Μάνδρα, θυμάμαι τον Καραμανλή στις άλλες φωτιές, σας θυμάμαι όλους.
Θέλω δικαίωση κύριοι γιατί το μόνο που είχα ήταν μια αξιοπρέπεια και τώρα δεν έχω ούτε κι αυτή.
Θέλω να κινηθώ κατά της Πολιτείας για εγκληματική αμέλεια… ή ό,τι άλλο. Και ζητώ τη βοήθεια όλων σας.
Θέλω να παραιτηθεί η Κυβέρνηση, να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί και θέλω τη ζωή μου πίσω κύριοι. Αυτή που είχα, με τα χιλιάδες προβλήματα, με την κοινωνική απομόνωση, με την ανεργία και όλα τα συναφή.
Γιατί δεν επέζησα απ’ αυτή τη φρίκη για να πεθάνω άστεγος κι αβοήθητος επειδή είστε όλοι εσείς ευθυνόφοβοι κι ανίκανοι, θέλω να μπορώ να κοιμάμαι και να μην σκέφτομαι τον εφιάλτη που έζησα… που ζήσαμε όλοι μας, να μην θυμάμαι τις φωνές, τα παιδάκια, τα παρατημένα αντικείμενα στην παραλία… που περίμενα σαν ναυαγός τόσες ώρες να φανεί μια ακτοφυλακή… χιλιάδες τέτοιες περιγραφές κύριοι, ο καθένας κι ένα δράμα κι εσείς να λέτε ότι τα κάνατε όλα σωστά γιατί το αντίθετο έγινε και πήρατε τόσο κόσμο στο λαιμό σας… αν θεωρηθούμε εμείς ζωντανοί.
Θέλω να μηνύσω την Πολιτεία για εγκληματική αμέλεια και ζητώ τη συμπαράσταση όλων των πληγέντων και μη, την υποστήριξη δικηγόρων, να συνασπισθούμε όλοι μαζί γιατί το κακό θα ήταν σαφώς μικρότερο αν υπήρχε κάποιος με κουκούτσι μυαλό να το διαχειριστεί.
Tyflos_Mati-Attikis1
Καταγραφη22

ΣΧΟΛΙΑ (76)

GREG

Όχι άλλη προπαγάνδα ποτέ ξανά πίσω σε ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία

Karman

17 Νοέμβρη τους χρειάζεται ούτε ΧΑ ούτε τίποτα... 17 Νοέμβρη μόνο...τρομοκρατία στο τρομοκρατος.

V Ventetta

Έρχεται η ώρα σας και ο πάτος (ακόμη και ο ειρηνικός ωκεανός έχει), ο δικός σας στον οποιον θα βρεθείτε θα είναι απύθμενος!!!

Κarletos

Να γινει αμεσα προταση της αντιποληυτευσης με συνοπτικες διαδικασιες για συσταση "ειδικου δικαστηριου" και κατηγορουμενους ολους τους εμπλεκομενους φορεις ! Πολιτικο προσωπικο - Αυτοδιοικηση- Υπηρεσιακοι παραγοντες! Πολιτικη Αγωγη οι συγγενεις των θυματων ! Ολα τα υπολοιπα που λεγονται...και γραφονται....ειναι για παραπλανηση...και εξαπατηση....ολων των ημων και κυριως για σκυλευση των θυματων !!!

Sotiris

Ακόμα και έτσι να ήταν, θα έπρεπε να καούν ζωντανοι οι ανθρωποι; Ας έκαναν την εκκένωση και ας καιγόντουσαν τα σπίτια μόνο. Με τον αέρα 10 και ανω μποφορ δεν μπορουσε να τα βάλει κανείς, όμως θα είχαν σωθεί οι αθώες ψυχές

Soriris

Πολυ σωστά τα λες. Μόνο που οι περισσότεροι Ελληνές έχουν τη μνημη χρυσόψαρου και όταν ερθουν οι μεθεπόμενες εκλογές θα έχουν ξεχάσει τα σημερινά γιατί θα έχουν άλλα συμφέροντα/ ενδιαφέροντα τότε. Ενώ ορισμενοι που θα τα θυμούνται όλα θα προτιμήσουν να μην πάνε καν να ψηφίσουν

zf

Κυριάκο αν δεν κανεις ειδικό δικαστήριο Τσίπρα Βαρουφακη και Τοσκα στις μεθεπομενες εκλογές θα χάσεις απο την ΧΑ όπως επίσης αν δεν επαναξεταστουν όλες οι παράνομες Ελληνοποιησεις των αποβρασματων του Κοντονη και της Τασίας

μήτσος

μόνο που αν το σπίτι σου είναι αυθαίρετο θα πρέπει να δικαστείς και εσύ,μαζί με την κυρία της ΝΔ κάτοχο του οικοπέδου που είχε μαντρώσει την πρόσβαση στην παραλία και κάηκαν οι 26,αυτούς που τους το επέτρεψαν (Πασοκονεοδημοκρατία) συν όλους τους άλλους αυθαιρετέχους συμπολίτες μας.Για αυτό «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» για πολλούς

mm

όχι "σιγάν" γιατί άμα όλη "σιγάν" θα συγκαληφθεί. Εμείς θέλουμε "λαλείν" από όλες τις πλευρές και τιμωρία για όλους τους μεν και τους δε. Είναι ηλιθιο να προτείνεις την κάλυψη κάποιον γιατί ούτε οι άλλοι ειναι αθώοι. Να προτείνεις τη τιμωρία και στις δύο πλευρές. Ο άνθρωπος όπως είδες κατηγορεί και τις προηγούμενες ηγεσίες.

Χχχχ

Και δεν τα γκρέμιζε ο Τςίπρας;;; Αλλά τα νομιμοποίησε από ότι ξέρω με την νέα νομοθεσία

Ζζζζζ

Άρα την φωτιά την έβαλαν Συριζαίοι εμπρηστές για να καούν οι Νεοδημοκρατικοιπασοκικοι αυθαίρετοι ;;!!!

George

Όλοι μα όλοι πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης κρατικού μηχανισμού. Λυπάμαι σύντροφε, τα σχόλιά σου δεν έπεισαν κανέναν. Δεν θα πάρεις τα 0,60 σήμερα.

Και τι εχεις να πεις...

....για το νομοσχεδιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 με το οποιο οχι μονο νομιμοποιουσε αθαιρετα αλλα μειωσε και τα προστιμα κατα 60%; Αυτο το νομοσχεδιο παιζει να νομιμοποιησε και το συγκεκριμενο σπιτι. Οποτε οπως βλεπεις αηδιαστικο συριζοτρολ, στο σπιτι του κρεμμασμενου δεν μιλανε για σκοινι. Και αφου και οι συριζανελ νομιμοποιησαν αυθαιρετα χωρις να παρουν τα απαραιτητα μετρα ασφάλειας, δηλαδη καινουριοι δρομοι που οδηγουν στη θαλασσα κια σε αλλες τοποθεσιες διαφυγης, ικανα διορισμενα στελεχη που να εχουν αρκετο μυαλο ωστε να ξερουν τι να κανουν σε τετοιες περιπτωσεις, σωστη συντηρη εξοπλισμου πυροσβεσης και εμποδισμος εξαπλωσης φωτιας κλπ, οι συριζανελ ειναι απλα ΕΝΟΧΟΙ και εσυ απλα ιδρωνεις για να προστατεψεις το αχρηστο τομαρακι σου απο το ειδικο δικαστηριο και να μη χασεις το μισθο που σου δινει ο Τσιπρας απο το φορο των πολιτων για να πασχιζεις ακομα και τωρα να τους κρατησεις στις καρεκλες τους, πραγμα για το οποιο θα επρεπε να εχεις ηδη χασει τις ελπιδες σου απο καιρο. Ακομα και τους εθελοντες οι αχρηστοι τις κυβερνησης δεν μπορεσαν να διευκολυνουν για να τους αφησουν να φτασουν απο Θεσσαλονικη στις πυροπληκτες περιοχες.

Χρηστος

Δρομο ρε απο την χωρα μας. Κουμουνισταριο του κερατα. Μετα τα αφεντικα σας, σειρα θα παρετε και εσεις. Θα σας δικαζει καθε μερα ο λαος στους δρομους. Φυγετε απο την χωρα οσο προλαβαινετε.

μητσο

ρε μητσο σοβαρα; υπαρχει ακομα το ειδος σου και ακομα και σε τετοιες τραγωδιες τολμα και εκφραζεται; τολμας να πεις οτι φταιει ο αλλος που ειχε αυθαιρετο; το αυθαιρετο φταιει; δεν ξερεις οτι το αυθαιρετο αυτο ειχε ρευμα, νερο, τηλεφωνο απο το κρατος; οτι πληρωνε εφορια; η αστυνομια δεν ηξερε οτι υπαρχουν εκει σπιτια που υποτιθεται φυλαει; ποια αυθαιρετα; ολη η περιοχη κτισμενη και εσυ με την κυβερνηση βλεπετε τωρα αυθαιρετα; Κακως ειναι αυθαιρετα! εκ των πραγματων! αφου κτιστηκε ολη η περιοχη και αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Και ξερουμε ολοι μας πολυ καλα ποσο απεναντι του εχει ο πολιτης το κρατος οταν προσπαθει να κτισει το σπιτι του- σχεδον εκβιαζεται! Και επειδη ειναι αυθαιρετα δηλαδη, δικαιολογειται να μην υπαρχουν δρομοι; Ή δικαιολογειται το κρατος να τους εχει περιθωριοποιησει και να μην εχει παρει μετρα για την ασφαλεια τους και τις πρωτες αναγκες τους; Και θα τολμησεις να πεις να το βουλωσει ο κοσμος που το κρατος τον εχει και παρανομο στα νυχια του καθε διευθαρμενου αστυνομικου και μικροεργολαβομαφιοζου (για να χτισει μεσα απο την εσκεμενη γραφειοκρατια) και χωρις ασφαλεια και δημοτικες υποδομες, θα τομλησεις να πεις να μη μιλαει κιολας στο αχρηστο ή κακό κρατος; Ξερεις πως ζουν οι ευρωπαιοι συμπολιτες μας; Ψευτοαναρχικουλης εισαι; που ψαχνει μεσα απο φαντασοιδεολογιες να ζευγαρωσει ή απλα ντιπ; σηκω φυγε ρε φιλε απο τη χωρα- εσυ εισαι το προβλημα, εσυ και η κουλτουρα σου, εσυ οπως και οι περισσοτεροι πολιτικοι. Την κουλτουρα αυτη πρεπει να δικασουμε, και τοτε τα μιασματα θα εξαφανιστουν.

Φριφρίκος

Σύντροφε, όσο κυβερνούσαν οι απατεώνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν διαμαρτυρήθηκες για τη βόμβα που σου έστηναν με τη δική σου συναίνεση. Αντίθετα όλοι έκτιζαν αυθαίρετα, ο καθένας έκανε ότι γούσταρε, όλοι έδιναν φακελάκι στην πολεοδομία, ο Δήμος έκανε τα στραβά μάτια, οι πολιτικοί φρόντιζαν των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα σχετικά ώστε να έχουν ψήφους. Και έρχεσαι τώρα να αναθεματίσεις αυτούς που ακόμα δεν έχουν κλέψει και πρέπει να φέρουν κάποια νομιμότητα. Προφανώς, σου τα έγραψαν στα γραφεία της ΝΔ όπως και της ........... αόρατης κυρίας Αννίτας.

βεσας

Ρε Συριζολαμόγιο Φριφρίκο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φταίνε που δε δόθηκε εντολή εκκένωσης ? Που δεν υπήρχε ένα σχέδιο περισυλλογής των ανθρώπων στη θάλασσα ?

George

Γκαιμπελίσκε, η δόμηση έφταιγε που δεν λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός? Τα αυθαίρετα δεν άφηναν φαίνεται να περάσει ο ήχος των σειρήνων και των τηλεβόων, ούτε το σήμα τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας. Θα είχε επίσης πολλά αυθαίρετα μέσα στη θάλασσα που εμπόδιζαν τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν σύντομα. Και τα αυθαίρετα πάνω στο οδόστρωμα της Μαραθώνος ανάγκαζαν την τροχαία να κατευθύνει τα αυτοκίνητα προς το Μάτι.

@

Έμαθες ότι στους δρόμους στο Μάτι δεν χωρούσε ούτε όχημα της Πυροσβεστικής;

George

Όπως και σε χιλιάδες οικισμούς και χωριά ανά την Ελλάδα υπάρχουν στενοί δρόμοι. Το Μάτι είναι σίγουρα πολύ καλύτερο σε δόμηση από τη μεγάλη πλειοψηφία άλλων οικισμών, ακόμη και περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Έχω οδηγήσει μέσα στο Μάτι και δεν διαπίστωσα κανένα πρόβλημα. Αν υπάρχουν και 2 δρόμοι πολύ στενοί (πιθανόν ιδιωτικοί) που οδηγούν σε 2 σπίτια δεν λέει τίποτα. Από πότε η ειδοποίηση όμως των πολιτών για κίνδυνο και η εκκένωση γίνεται με πυροσβεστικά οχήματα? Ε, Γκαιμπελίσκε?

adam

...ως φυσιογνωμία πάντως πρόκειται για τη μετενσάρκωση του Καραϊσκάκη μετά από μάχη με την τουρκιά. Καλή τύχη κε Γιάννη ! τώρα ο "Τούρκος" είναι το Ελληνικό κράτος και -κυρίως- ο κακός μας εαυτός !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limani_peiraia

Αυξημένη η κίνηση  τώρα  στo λιμάνι του Πειραιά, λόγω της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα  - Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας και στις εθνικές οδούς