Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι

tsipras-main03

«Άδειασε» όσους εμπνεύστηκαν τη χθεσινή φιέστα - Εξέθεσε Τόσκα, Τζανακόπουλο, Παππά - Εξέφρασε συντριβή για το χαμό των 87, αλλά καθαρή συγγνώμη δεν είπε, ούτε απολογήθηκε  - Προανήγγειλε απόδοση ευθυνών με απολύσεις υπουργών ή ανασχηματισμό, «αφού εκλείψει και η τελευταία εστία κινδύνου», σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε»

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι Αττικής, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

«Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του. Κατήγγειλε γενικά και αόριστα «προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας».

«Ζήτησα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό. Ίσως η πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας. Με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία» ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του.

Μετά το φιάσκο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου, που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη από την επιλογή των υπουργών να αυτοαποθεωθούν υποστηρίζοντας ότι αν ευρίσκονταν ξανά αντιμέτωποι με μία πυρκαγιά σαν αυτή που κατέκαψε το Μάτι δεν θα άλλαζαν το παραμικρό από τις ενέργειές τους, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει τους πολίτες. 

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο θάνατος των 87 συμπολιτών μας από την πυρκαγιά στο Μάτι είναι η μεγαλύτερη κρίση που περνά η κυβέρνησή του, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και αποστασιοποιήθηκε από τους κυρίους Τόσκα και Τζανακόπουλο τους οποίους φωτογράφισε ότι «υπερβάλλουν σε δικαιολογίες για να μειώσουν τις ευθύνες». 

Με την επιλογή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας εξευτέλισε πολιτικά τους υπουργούς του που στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης δήλωσαν περήφανοι για τους χειρισμούς του και μάλλον συντάχθηκε με την στάση των δημοσιογράφων που έθεσαν ερωτήματα τα οποία αναδείκνυα τις ευθύνες, πράξεις και παραλείψεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που χειρίστηκαν την καταστροφή της Δευτέρας με τα γνωστά, φρικτά, αποτελέσματα.

Και συνέχισε: «Αγωνία, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες, αν μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, να σώσουμε έστω και μια ψυχή από αυτές που έφυγαν. Δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή το φόβο, μήπως από κάποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης διαπράττουμε το ίδιο λάθος που διέπραξαν άλλοι. Γι' αυτό να είμαι ειλικρινής».


Κινούμενος στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και ημέρες, εις ό,τι αφορά τα βαθύτερα αίτια που κατά την κυβέρνηση προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία από τη φωτιά στις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι, είπε: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς κριτικής. Αυτή οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας για μια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά: «Σας κάλεσα σήμερα, γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.Πέρα και έξω από τις εμφανείς προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας, έχει σημασία και η αυτοκριτική, σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να το επωμιστεί αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός οικιστικού σχεδίου, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις δεκαετιών. «Αν χρειαστεί να σπάσουμε αβγά, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού πίσω από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να μπει σε «κυνήγι μαγισσών» ή να υιοθετήσει σενάρια. «Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως ξαναπροσπαθήσουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας σε εγρήγορση κρατικού μηχανισμού και εθελοντών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανακτά, σε λίγες ημέρες, την οικονομική της κυριαρχία (σ.σ. με την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου) και τόνισε ότι δεν μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει θέματα ασφάλειας σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, που ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. 

Δεν αντικαθιστά τώρα τους εμπλεκόμενους με την πυρόσβεση

«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας» είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει τώρα σε απομακρύνσεις των εμπλεκόμενων αρμοδίων υπουργών, όπως ο Νίκος Τόσκας.


Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι


«Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη και ο αποκεφαλισμός των πυροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτικών που έδιναν και δίνουν τη μάχη με κίνδυνο της ζωής τους» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά «στους λιμενικούς που στη θάλασσα γλύτωσαν από θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας».«Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε» συνέχισε.

«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Με έμμεσο τρόπο χαρακτήρισε και πάλι τις πολύνεκρες πυρκαγιές ασύμμετρα φαινόμενα, κάνοντας λόγο για απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «με συμμετρικό» τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ (686)

Και μετά?

Αναλαμβάνω την ευθύνη και γι'αυτό παραιτουμαι!!! Τι πάει να πει αναλαμβάνω την ευθυνη? Αφού την ανελαβες πες μας τι έχεις σκοπό να κάνεις μετά από την ανάληψη αυτή!!! Να ξεκουμπιστεις? Να προκηρύξεις εκλογές? Να πας στον αγύριστο όπως σου αξίζει μαζί με τον καταΚαμμένο ?

Foufoutos

Paraitisou re [...]!!!

Λόγια πολιτικών....

"ο Αλέξης Τσίπρας εξευτέλισε πολιτικά τους υπουργούς του ... είπε: "Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη" ". Στον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου κατήγγειλα, όσο ήταν Δήμαρχος, ότι ο Δήμος Καλυβιων Θορικού  έχει μπαζωσει ένα ρέμα. Το ρέμα στην οδό Αρετής, χρόνια μετά, ακόμα μπαζωμένο είναι. Έφτιαξε απάνω του ο Δήμος δρόμο χωρίς γεφυράκι ή σωλήνα απορροής και στην άλλη μεριά ένας απολίτιστος πολίτης έκτισε μάντρα για να μεγαλώσει το οικόπεδο του. Ενημερώθηκαν εγγράφως πολεοδομια Μαρκοπούλου, ΕΥΔΑΠ, ΑΤ Καλυβιων, Δημαρχία Καλυβιων, Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ. ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΕΞΕΔΩΣΑΝ. ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΤΟ ΡΕΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΡΕΜΑ. ΟΧΙ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΡΑ. Όποιος θυμάται καλά από υπερχείλιση ρέματος χάθηκε γυναίκα επί δημαρχίας του στα Καλύβια. ΥΓ. και στο σημερινό Δήμαρχο το κατήγγειλα. Με δέχτηκε όλο ... καλοσύνη. Πλην όμως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν στάθηκε ικανή να εντοπίσει το σημείο. Εχουμε χρόνια μπροστά μας. Το ρέμα θα ξεμπαζωθει είτε το θέλουν είτε όχι, γιατί εμείς δεν είμαστε πολιτικοί!!!

Χεστήκ@με

για το ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη! Η συγκεκριμένη "ανάληψη ευθύνης" είναι ίσης αξίας με αυτή της ανάληψης των αναρίθμητων μέχρι τώρα δεσμεύσεών του. Μηδενική! Ποινικές είναι οι ευθύνες που πρέπει να τους αποδοθούν. Όχι αύριο, χθες!

οφμμμμ

ηταν δικαιο και πρεπει να γινει πραξη. να παραιτηθεις αχρηστε ψευτη πινοκιο.

Στέλιος

ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΠΑΣΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΟΥ, οχι στον Τσίπρα και τους άχρηστους / ανίκανους τριγύρω του, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ - είτε έμμισθα, είτε από καθαρή βλακεία και εγωισμό. ΠΟΛΥ ΟΡΓΗ ΟΜΩΣ, κλείστε με σε ένα δωμάτιο με αυτούς και σας υπόσχομαι 1000000% ότι δεν θα τους αναγνωρίζουν ΟΥΤΕ από το DNA. Γιατί, εσεις είστε οι ΦΟΝΙΑΔΕΣ, εσείς δώσατε το όπλο στα χερια των ΑΝΙΚΑΝΩΝ.

@@

έχεις δίκαιο φίλε, η ψήφος μας είναι πολύ σημαντική, δίνει δύναμη και εξουσία και δεν πρέπει να δώσουμε με ευκολία εξουσία σε κάθε άχρηστο, τυχοδιώκτη απατεώνα, με τη ψήφο μας.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΜ ΓΙΟΓΚ ΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ.ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Σατανικά σχέδια !

Στείλανε ένα ''καμένο χαρτί'' στο Μάτι για να εισπράξει την οργή των κατοίκων , με σκοπό να απαλύνουν την οργή και την αγανάκτηση κατά του ...ηγέτη, νομίζοντας ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο - !!

Είναι ΔΕΣΜΕΥΣΗ και θα γίνει πράξη !

Και ο λαός αναλαμβάνει ''ακέραια '' την πολιτική υποχρέωση να τον στείλει σπίτι του το ταχύτερο !

@PrimeministerGR

Το ότι την ποινική ευθύνη την αποκαλείτε πολιτική, δεν θα σας γλυτώσει από τη φυλακή, καθάρματα. Να ευγνωμονείτε την Ε.Ε. που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή.

Giwrgos

Και μόνο για το δούλεμα πού τού έκαναν την Δευτέρα στην ενημέρωση έπρεπε να τούς είχε σουτάρει όλους αλλά αυτό χρειάζεται κακαλα πού αυτός δεν τα έχει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DSC_7544_2

«Ανοίγει  ένα νέο, καθοριστικής σημασίας, κεφάλαιο στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ - Για νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κίνας 

12
asoee-maska-arthro

Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης μετά την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΣΟΕΕ - «Ταυτίζονται ξανά με τους μπχαλάκηδες» λέει ο Πέτσας - Καλείται ο Τσίπρας να πάρει θέση - «Για αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης» μιλά η Κουμουνδούρου σχολιάζοντας την επιχείρηση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο 

145