Νεκροτομείο Αθηνών: Αργή και επώδυνη η διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών

mati_entopismos

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η αναγνώριση – Ποια διαδικασία ακολουθούν οι αρμόδιοι 

Μακρά και δύσκολη, για τους συγγενείς των νεκρών που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, θα είναι η διαδικασία της αναγνώρισης των ανθρώπων τους.

Έντεκα ιατροδικαστές απο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και προσωπικό από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναλάβει το έργο της νεκροψίας και της αναγνώρισης των 81 μεχρι στιγμής ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όλες οι σοροί συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία που ήταν σε ετοιμότητα προς τις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής που είχε ανεγερθεί στο Σχιστό το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Απο εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφόσον φυσικα αυτο καθίσταται εφικτό. Στη συνέχεια, γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων - διαδικασια σκληρή για τους οικείους τους.

Πώς θα γίνεται η αναγνώριση σε δύσκολες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νίκο Καρακούκη, στο νεκροτομείο Αθηνών μέχρι και σημερα το μεσημέρι είχαν διακομιστεί από τον Σχιστό περιπου 15 σοροί, εκ των οποίων οι 5 ηταν «ευκόλως αναγνωρίσιμες» όπως είπε ο ιατροδικαστής.

Στις δύσκολες περιπτώσεις, θα επιχειρηθεί μια πρώτη αναγνώριση μέσω της οδοντοστοιχίας. Για τον λόγο αυτό ζητείται τυχόν ακτινογραφία οδοντική από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση.

Εάν αυτο δεν αποδώσει, τότε διενεργείται αναγνώριση με DNA. Λαμβάνεται δηλαδή το γενετικό υλικό από τα θύματα, καθώς και από τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και γίνονται συνεχώς συγκρίσεις μεχρι να προκύψει ταυτοποίηση.

Πάντως, οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως θα απαιτηθεί διάστημα έως και 3 εβδομάδων μέχρι να ολοκληρωθεί αυτη η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samos0

Οι γονείς των μαθητών δηλώνουν πως «ως ένδειξη καλής θέλησης προς όλες τις πλευρές» προτείνουν σε όλους τους συλλόγους την άμεση άρση της απόφασης αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα

police0

Το δράμα ξεκίνησε από τον χωρισμό του μαθητή της Β' Λυκείου με την κοπέλα του - «Να περνάτε καλά στη ζωή σας» έγραφε στο σημείωμά του, απευθυνόμενος στους γονείς του και στην αγαπημένη του

5