«Σωτηρία»: Αντιδράσεις συνδικαλιστών για τη μετακίνηση νοσηλεύτριας στο δυναμικό των ψυχιάτρων του νοσοκομείου!

sothria_eisodos__1_

Παράλληλα με την εργασία της ως νοσηλεύτρια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική - Για μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση χωρίς νομοθετικό και κανονιστικό έρεισμα αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα μιλά η  Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας 

Μια υπηρεσιακή μεταβολή που θα μπορούσε να διεκδικεί βραβείο...πρωτοτυπίας αν δεν αποτελούσε μια μεταβολή χωρίς νομοθετικό και κανονιστικό έρεισμα αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα καταγγέλεται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ότι εχει λάβει χώρα στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του νοσηλευτικού ιδρύματος με απόφασή του στην συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου ενέκρινε την ένταξη μιας νοσηλεύτριας της Ψυχιατρικής Κλινικής στην ομάδα των ειδικευμένων γιατρών της Ψυχιατρικής Κλινικής με τον τίτλο του επιστημονικού συνεργάτη.


Την εισήγηση, μάλιστα, έκανε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου, βασισμένος και σε σχετική γνωμοδότηση του συντονιστή διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής το οποίο συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας. Αντίθετη άποψη είχε η Προισταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της κλινικής.


Η νοσηλεύτρια, υπάλληλος με μόνιμη οργανική θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, υπηρετεί αρκετά χρόνια στην Ψυχιατρική Κλινική. Παράλληλα με την εργασία της στο νοσοκομείο, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική αλλά και την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Αναφέρονται επίσης και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία έχει ολοκληρώσει καθώς και η συμμετοχή της σε ομάδα έρευνας του Αιγινητείου για τα ψυχωσικα επεισόδια.


Αρκεί όμως το ομολογουμένως πλούσιο βιογραφικό της, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ήταν και εργαζόμενη νοσηλεύτρια, για να ενταχθεί στο δυναμικό των ψυχιάτρων του Σωτηρία; Η απάντηση ειναι απλή και.. αρνητική συμφωνα τουλαχιστον με τη νομοθεσία, που ισχύει στο ΕΣΥ και την οποία επικαλείται η ΕΝΕ.


"Η συγκεκριμένη υπηρεσιακή μεταβολή είναι ομολογουμένως τουλάχιστον πρωτότυπη, ενώ ακόμη αναζητείται το ακριβές νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο, που προβλέπει την δυνατότητα διενέργειας μιας τέτοιας μεταβολής" αναφέρει η Ενωςη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σχετικό Απόσπασμα Πρακτικών της επίμαχης συνεδρίασης του ΔΣ δεν μνημονεύεται κάποια διάταξη νόμου επάνω στην οποία να βαςίζεται η ληφθείσα απόφαση.


"Τόσο το ουσιαστικό κομμάτι της απόφασης δεν φαίνεται να στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη, όσο και η αρμοδιότητα του ΔΣ του νοσοκομείου δεν προκύπτει ότι θεμελιώνεται σε αντίστοιχη εξουσιοδοτική ρύθμιση. Υπ’αυτήν την έννοια η απόφαση είναι οπωσδήποτε παράνομη και ακυρωτέα, ενώ προέρχεται και από καθ’ύλην αναρμόδιο όργανο" εξηγεί η Ένωση.Η απόφαση του ΔΣ χαρακτηρίζεται από την ΕΝΕ "ως μια συγκαλυμμένη μορφή μετάταξης υπαλλήλου, ιδίως κατά το μέρος που μεταβάλλεται πλήρως ο κλάδος, στον οποίο αντιστοιχούν τα καθήκοντα που καλείται πλέον να εκτελεί η εν λόγω υπάλληλος". Τονίζεται δε πως ενώ για την διενέργεια οιασδήποτε μορφής μετάταξης απαιτείται η προηγούμενη εκφορά γνώμης του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου, στην περίπτωση αυτη δεν υπήρξε εκφορά γνώμης από υπηρεσιακό συμβούλιο, ούτε μνημονεύεται μια τέτοια γνώμη στο Απόσπασμα Πρακτικών.Εκτός όμως από τις "ανυπέρβλητες και μη θεραπευσιμες νομικές πλημμέλειες της απόφασης", μείζον θέμα προκαλείται στην ουσιαστική λειτουργία της κλινικής, καθώς αποδυναμώνεται η νοσηλευτική υπηρεσία από έμψυχο δυναμικό. Σημειωτέον, πως η Ψυχιατρική Κλινική οπως και οι περισσότερες κλινικές του ΕΣΥ, λειτουργεί... υπερπλήρης. Έχει δυναμικότητα 20 κλινών αλλα νοσηλεύει πάντοτε 30 και πλέον ασθενείς, στην πλειονότητά τους με εισαγγελική εντολή.

Προκύπτει ευλόγως το ερώτημα πώς διασφαλίζεται η άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευόμενους από το ήδη αποδεκατισμένο νοςηλευτικό προσωπικό; Στην εισήγηση της η επικεφαλής του νοσηλευτικού της Ψυχιατρικής επισημαίνει ότι εκτός από την νοσηλεύτρια που αναγορεύθηκε αίφνης σε επιστημονικό συνεργάτη της κλινικής, αλλοι δύο νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει, ο ένας με εξωτερική μετάταξη, ο άλλος με αναρρωτική άδεια.


Τέλος, αναφέρεται πως η νόμιμη οδός που θα έδινε στη νοσηλεύτρια τη δυνατότητα να αξιοποιήσει οποιοδήποτε τυπικό προσόν της, ήταν είτε να επιτύχει τη μετάταξή της, είτε την ένταξή της στον κλάδο των ιατρών του ΕΣΥ, ένταξη που όμως προϋποθέτει προκήρυξη για την κάλυψη θέσης ψυχιάτρου.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Dc

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία νοσηλεύτρια που σπουδάζει ιατρική ως δεύτερη σχολή και κάνει ειδικότητα ( με απόσπαση ως υπεράριθμη στη θέση της επιλογής της χωρίς αναμονή). Το πρόβλημα είναι ότι διάλεξε να ασχοληθεί με την ψυχική υγεία στο τμήμα που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια και να έχει κακές σχέσεις με την κομπλεξικη προϊστασια αντί να ανοίξει ιατρείο ως ιδιώτης και να εργάζεται και σε ιδιωτική κλινική (που θα έβγαζε περισσότερα με πιο ελαφριά/ρυθμισμένα περιστατικά). Η προϊστασια και η ΕΝΕ να κοιτάξουν τις αποσπάσεις/μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις, πολιτικά γραφεία, το πόσες υπεύθυνες τμημάτων (μεταξύ προϊστάμενου και νοσηλεύτριας) ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα, πόσες βρίσκονται στα γραφεία τομεαρχων, εκπαίδευσης κλπ κλπ και κρύβονται! Και ας αφήσουν μια ιατρό ήσυχη που διάλεξε να κάνει ιατρική όσο δούλευε ως νοσηλεύτρια ( όπου πλην εξεταστικής συνήθως κάνουν βραδιά ή διπλοβαρδιες για να βγει το 40ωρο+ εβδομάδες την εβδομάδα) Τέλος η κυρία είναι πλέον τυπικά, ουσιαστικά και ως δική της επιλογή ΙΑΤΡΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ και όχι νοσηλεύτρια, γιατί το πτυχίο Ιατρικής σε κάνει Ιατρό και ο τίτλος ειδικότητας της ψυχιατρικής Ψυχίατρο

Σωστός

Πόσο δίκιο έχεις ...

υποψιάρης

πράγματι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Υπάρχει νόμιμη διαδικασία μετάταξης σε προσωποπαγή θέση εντός της διοικητικής αρχής και χρησιμοποιείται συχνά. Γιατί στήσανε παράξενη άρπα κόλλα εδώ δεν το καταλαβαίνω.

Ιατρός

Αφού είναι επιστημονική συνεργάτις, δεν είναι σε θέση ΕΣΥ. Νομίζω ότι αρκεί η Διεύθυνση της κλινικής, το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Διοίκηση για μια θέση επιστημονικού συνεργάτη σε δημόσιο νοσοκομείο. Από την μία έχει δίκιο η γιατρός, γιατί και τόσα χρόνια σχολή έκανε, και μεταπτυχιακά και σίγουρα έχει πλούσιο βιογραφικό. Από την άλλη, έχοντας μια οργανική θέση νοσηλεύτριας, σίγουρα το δημόσιο της έδωσε και άδειες εκπαιδευτικές, και άδειες άνευ αποδοχών, και πολλών ειδών διευκολύνσεις, που δεν θα είχε αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα (μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα να βάλεις στην ιατρική είναι 3-4 χρόνια συνολικά). Όλες οι κλινικές υπολειτουργούν από νοσηλευτικό προσωπικό, και από ιατρικό. Υπάρχει κόντρα και εμπάθεια μεταξύ προϊσταμένης και της νοσηλεύτριας, είναι φανερό αυτό. Επιπλέον οι επιστημονικοί συνεργάτες ιατροί, είτε είναι άμμισθοι είτε λαμβάνουν μισθό πολύ μικρό (τύπου 400-700 ευρώ με μπλοκάκι), ενώ κάνουν εφημερίες σε ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να λαμβάνει τον μισθό της νοσηλεύτριας και να είναι επιστημονική συνεργάτιδα, και να κρατάει μία οργανική θέση στην κλινική. Το βασικό είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, όχι να κυνηγούν έναν άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι στο σύστημα.

μυριζει συριζαικη μποχα ...

οπως και η γυναικα του τσιπρα που απο δημοδιδασκαλισα εγινε σε μια νυχτα καθιγιτρια = χαχαχαχ διχτιων ψαρεματος στο εμπ .... εε μια νοσοκομα ωρε την ειχαμε να μην την κανουμε γιατρινα με 2 διδαχτορικα ... αλλα επειδη δεν ειναι γυναικα του τσιπρα να της βγαλουν τα ματια οι φασιστες ... ααα το 44 49 θα ειτανε αρχιχασαπισσα στο νοσοκομειο του γραμμου .... σημερα με το ζορι νοσοκομα ...

Iq ραδικιού

Πόσο καμμένος είσαι..

Χαχα

Ενώ η άλλη που από Νηπιαγωγός έγινε Χειρουργός, με ένα μεταπτυχιακό...... όλοι τα ίδια!!!

@χαχανούλης

φακε νιουζ καρανίκα. Πτυχιούχος παιδαγωγός πέρασε ιατρική με κατατακτήριες και αφού τελείωσε ιατρική ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Πραγματικότητα vs μπάφος: 1-0

Είναι γιατρός!!!

Αποδυναμώνεται η νοσηλευτική υπηρεσία; Μα είναι γιατρός η γυναίκα!!!έλεος, που είναι το περίεργο; Είναι ειδικός ψυχίατρος που τυχαίνει να κατέχει θέση νοσηλευτή!!!θα έπρεπε δηλαδή να συνεχίζει να αλλάζει τα σεντόνια των ασθενών αντί να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες για τις οποίες το ελληνικό κράτος επένδυσε να την εκπαιδεύσει για 12 χρόνια; (6 έτη πανεπιστήμιο συν αλλά 6 ειδικότητα).. Μια χαρά την αξιοποίησε το νοσοκομείο, το άρθρο είναι παραπλανητικό γιατί από τον τίτλο νόμιζα πως εντάχθηκε στην ιατρική ομάδα μια απλη νοσηλευτρια, μόνο που τυπικά είναι γιατρός η γυναίκα.

ΦΟΥΦΩΤΟΣ

Τι λες ρε πολύξερε; Η κυρια προφανως κατεχει οργανικη θεση νοσηλευτη, αφου ετσι προσλήφθηκα. Αν στην πορεια τελειωσε Ιατρικη, επρεπε να κανει μεταταξη με ολες τις νομιμες διαδικασιες οπως ολοι, οχι ο διοικητης να κανει παρανομη αρπαγη απο μια υπηρεσια που οντως υπολειτουργει. Οσο για τις νξοσοκομες δεν αλλαζουν μονο σεντονια, κανουν και κλυσματα σε κατι μαλακες...

Θεος

Μαλλον εισαι απο αυτους που δεν καταλαβαινουν μια απο απλα μαθηματικα λαικης. Ποιος σου ειπε οτι χρειαζεται γιατρο το νοσοκομειο. Αν προσληφθει ως γιατρος το νοσοκομειο θα χρειαζεται επιπλεον θεση για νοσοκομα. Πως θα δικαιολογηθει η αυξηση θεσεων εργασιας; πρεπει να παρουν αδεια πρωτα απο το υπουργειο οικονομικων... Συνεχισε αυτο που κανεις φιλε και ασε την κοινη λογικη γιατι δεν το εχεις...

@είναι

απάντηση: το περίεργο είναι η διαδικασία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης