Αθώωση Ηριάννας - Περικλή: Ο πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, οι επιθέσεις στην εισαγγελέα και το σκεπτικό της απόφασης

iriana

Νομικοί και δικαστές μιλώντας στο «protothema.gr» εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις ...αλά καρτ κυβερνητικές επιβραβεύσεις των δικαστικών αποφάσεων, εκφράζοντας προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται το θεσμό της Δικαιοσύνης

«Ομόφωνα αθώοι». Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τους δυο κατηγορούμενους Ηριάννα και Περικλή για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Στο άκουσμά της απόφασης, οι δυο νέοι, που παρέμειναν έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού για περίπου ένα χρόνο, οι αλληλέγγυοι τους και οι συγγενείς τους, που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα από νωρίς χθες το πρωί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα δάκρυα χαράς και πανηγυρισμούς.

Η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο δεν επιβραβεύτηκε όμως μόνο από τους δυο νέους και τους οικείους - αντίδραση που είναι εύλογη και αναμενόμενη από εκείνους- αλλά και από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δυο νέους. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν». Δεν ήταν όμως ο μόνος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε: «Επιτέλους !!!!!».

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των δυο κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, δεν πέρασαν απαρατήρητες από νομικούς και δικαστές, που αναρωτήθηκαν τι θα έπρατταν τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που το δικαστήριο εξέδιδε διαφορετική ετυμηγορία, απόλυτα ή μερικώς εναρμονισμένη για παράδειγμα με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που ζήτησε την καταδίκη των Ηριάννα και Περικλή, όπως και πρωτόδικα, ως μέλη της οργάνωσης της ΣΠΦ.

Νομικοί και δικαστές μιλώντας στο «protothema.gr» εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους για τις ...αλά καρντ κυβερνητικές επιβραβεύσεις των δικαστικών αποφάσεων. Δεν έκρυβαν, δε, τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται το θεσμό της Δικαιοσύνης, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να μιλούν για «αδικίες» και να επικαλούνται το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» σαν έχουν απόλυτη γνώση των υποθέσεων, σχηματισμένη δικανική πεποίθηση, ως άλλοι δικαστές!

Μάλιστα, παρέπεμπαν σε άλλες δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος, που μάλλον δεν ικανοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη, αν κρίνει κανείς από τις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει τότε σε δικαστές και εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν... Ως παράδειγμα ανάφεραν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που ακύρωσε το «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, το πόθεν έσχες των ίδιων των δικαστών, κ.ά. Μάλιστα, υπενθύμιζαν την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία προειδοποιούσε πως «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου» και πως η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη».

Η εισαγγελική πρόταση και οι επιθέσεις

Της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου για τους δυο νέους, είχε προηγηθεί η αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να κηρυχτούν ένοχοι οι Περικλής και Ηριάννα ως μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ. Με τη δημοσίευση της είδησης με το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης - έξω από το ακροατήριο αλλά και μέσα - άρχισαν οι αποδοκιμασίες και οι επιθέσεις για τη «διαφθαρμένη» Δικαιοσύνη που αποφαίνεται περί ενοχής χωρίς στοιχεία.

Με αφορμή την πρόταση αυτή της εισαγγελέως της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Δικαιοσύνη εξοβελίστηκε στο πυρ το εξώτερον, όπως συνέβη άλλωστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης με εξαίρεση το ήμισυ της χθεσινής τελευταίας δικασίμου, οπότε και το δικαστήριο ανακοίνωσε την αθωωτική ετυμηγορία του και η Δικαιοσύνη πέρασε σε άλλη ...σφαίρα, καθώς αποκατέστησε την αδικία και έκανε το κράτος δικαίου να αναπνεύσει, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Σε επιθέσεις που δέχθηκε μέσω γνωστής σελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρθηκε άλλωστε και η ίδια η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της στο δικαστήριο. Μίλησε για «ανώνυμους επιστολογράφους» που όπως είπε, θέλουν την ηθική της εξόντωση ενώ απαντώντας στις δημόσιες αιτιάσεις προς το πρόσωπό της ότι ζήτησε από τους Ηριάννα και Περικλή «δήλωση μετάνοιας» ανέφερε: «Δεν θα ζητούσα ποτέ από κανένα κατηγορούμενο να προβεί σε δήλωσή μετάνοιας. Σέβομαι τους ανθρώπους που παλεύουν για τις ιδέες τους».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, ως έχει άλλωστε το δικαίωμα και όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατέληξε σε αθωωτική κρίση «κόντρα» στην εισαγγελική πρόταση και μάλιστα με ομοφωνία. Σταθμίζοντας τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή τους και κρίνοντας όλα τα δεδομένα οι εφέτες άνοιξαν το δρόμο προς την ελευθερία για τους δυο νέους που είχαν παραμείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο στη φυλακή, καθώς σε πρώτο βαθμό τους είχε επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών στον καθένα για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξηγώντας τους λόγους που οδηγήθηκε μαζί με τους συναδέλφους του σε αθώωση των δυο κατηγορουμένων «έδωσε» από έδρας ένα «μίνι» σκεπτικό της απόφασης, η οποία σημειωτέον γίνεται γνωστή μετά από μήνες από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Όπως είπε, το δικαστήριο, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ενώ από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν προέκυψε στοιχείο επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους. Επίσης, ο πρόεδρος ανέφερε το αυτονόητο: Ότι οι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις» ενώ χαρακτήρισε «εντόνως αμφισβητούμενο το δείγμα DNA το οποίο ήταν χαμηλής ποιότητας και ποσότητας».

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Αθώοι ή ένοχοι;

Είναι σωστή η απόφαση για την κοπέλα. Ακόμη και αν γνώριζε, δεν εμπλέκεται σε κάτι. 13 χρόνια είναι πολλά. Έμεινε ένα χρόνο μέσα, για υλικό DNA ενός τρομοκράτη στο δίπλωμά της. Ήταν αρκετά μεγάλη τιμωρία για κάποιον που δεν γνωρίζουμε αν έβλαψε με οποιονδήποτε τρόπο. Ας είμαστε γενναιόψυχοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ? ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ.

Karletos

Δεν χρειαζονται πλεον αποδειξεις για να κατανοησουμε απαντες το ποιον.....τις θεσεις...τις προθεσεις....και τις διαθεσεις....για τις θεσμικες εξουσιες ! Ειναι και επικινδυνοι.....και αδιστακτοι....ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΙ !!!

b2

... η δικαιοσύνη είναι τυφλή σαν τον Κουρουπλή... στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον βγαίνουν και μιλάνε για "στημένα" και "παράγκες"... εδώ που ανατρέπονται όλα με αυθαίρετο τρόπο και δεν τιμωρείται ποτέ κανένας και ο δολοφόνος Κουφοντίνας παίρνει άδειες επειδή δεν ρούφηξε το αυγό του για μια μέρα, δεν λέει κανείς τίποτα... πρώτη φορά αριστερά... καραγκιόζηδες....

Σωστός

Οτι έγινε με τον Κουφοντίνα, όπου απειλούσαν και εκβίαζαν το Συμβούλιο των φυλακών να πάρει άδεια, ενω δεν δικαιουται, αφου ειναι αμετανόητος γαι τον φόνο πολλών ανθρώπων ---- (καμμία απεργία πείνας δεν έκανε, ετρωγε κρυφά και μετα έκανε τον "ψόφιο" και τον "καταβεβλημένο", γνωστά κόλπα αριστερών, αρνήθηκε μάλιστα να του κάνουν εξετάσεις αίματος για να δουν αν πραγματι ειχε "πρόβλημα" --- αποτεώνες όλοι τους ----- τι ίδιο έγινε με την Ηριάνα κλπ απειλές και εκβιασμοί ---- Αλλωστε ο συριζα πάντα υπερασπιζόταν τους τρομοκρατες, πρωτοι ετρεχαν σαν μαρτυρες υπεράσπισης ακόμα και της 17Ν ---

Γελάει ο κόσμος με την Προπαγάνδα!

Καλα οι αριστεροί όλο ψέματα και προπαγάνδα ! Δεν υπάρχει κανένα "κοινό περί δικαίου αίσθημα" ! Ο κόσμος απο όλα τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στα ΜΜΕ, ήταν 90% σύμφωνος με την πρόταση της Εισαγγελέως που επέμενε ότι ήταν ένοχοι και πρεπει να καταδικαστούν οι δύο. Η Εισαγγελεύς έκανε το καθήκον της, με τα στοιχεία που είχε συλλέξει. Φυσικά οι δικαστές εχουν τον τελευταίο λόγο και σεβαστή η αποφασή τους, αλλά ειναι αντίθετη με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα"!!!! Λες και δεν ξερουμε τις πιέσεις απο τον Κοντονή και τους αλλους συριζαίους...... Ο λαός αγαπητοί, τα βλέπει και τα ακούει όλα! Περασε ο καιρός που τον κοροϊδευατε!

ρο

Που κρύβεται αυτό το "90%" που λες; Εγώ γιατί δεν είδα κανένα; Ποιός κάνει προπαγάνδα τελικά;

@

Δεν ειδες, γιατί εισαι τρολάκι των 0,6Ε

@

Άντε τώρα Ηριάννα, σύντομα και υπουργός του Τσύριζα!!!!! Μην πάνε χαμένοι τόσοι αγώνες.....

@@

και ο Περικλής υφυπουργός, αξιοι και οι δύο................

AN_NE

υπάρχει μια ομοιότητα στην έκφραση περί «..στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» με το γνωστό στην ναζιστική Γερμανία "gesundes Volksempfinden" (ακριβής μετάφραση: υγιές κοινωνικό αίσθημα) με το οποιο δικαιολογούνταν μετρα του καθεστώτος, επίσης δικαστικές αποφάσεις, αφού οι nazi, εξέφραζαν τον λαό και γνώριζαν τις επιθυμίες του. αποκλείεται να πρόκειται για ιδεολογική συγγένεια του πράγματος που έχουμε πρόεδρο της βουλής, ενός καταξιωμένου αγωνιστή της αριστεράς με nazi. βεβαια είχαμε την ελεύθερη Ελλάδα του ΚΚΕ, όπου τα λαϊκά δικαστήρια και ΟΠΛΑ έκφραζαν το λαϊκό αίσθημα κατά των εχθρών του λαου, όσων ήταν ύποπτοι για αντίθεση στην λαοκρατία....

AN_NE

διόρθωση, "gesundes Volksempfinden", μετάφραση: "υγιές αίσθημα του λαου"

σ

Δηλαδή όταν οι δεξιοί χρησιμοποιούν την φραση "κοινό περί δικαίου αίσθημα" είναι και αυτοί ναζί ή απλώς κόβουμε ότι θέλουμε και το δείχνουμε; Google search δεν ξέρεις να κάνεις;

@11:49

δεξιός με στοιχειώδη παιδεία δεν χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως "κοινό λαϊκό αίσθημα" η "κοινό περί δικαίου αίσθημα" που δεν έχουν θέση άλλωστε στην αστική δημοκρατία, σε ένα κράτος δικαιου. αυτά τα "αισθήματα" είναι nazi-κομμουνιστική ορολογία, από "πρωτοποριες" που εκφράζουν τον λαό, ακόμη και όταν αυτές δεν έχουν την εξουσία μόνον την κυβέρνηση. για περισσότερα στο google.

Aψηλός παναθηναϊκάκιας

Mαzi με τον Mπάμπη, την θεoύσα και τον Δέvδια κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια!

Γιάννης Πρόιος

Επώνυμο δεν έχουν οι Περικλήδες και οι Ηριάννες;

@

είναι δικά μας παιδιά, εσένα οι γονείς σου και το υπόλοιπο σόι σε προσφωνουσαν με το επώνυμο;

@

Του συριζα ναι αλλά και του ΠΘ και όλου του τύπου;

προς @ 29/06/2018, 12:30

όλοι πρέπει να σέβονται τους αγώνες της αριστεράς!

;;;;;

Δικα ΣΟΥ παιδια μπορει, τα κωλοπαιδα. Και δεν ειναι σπιτι τους να χρησιμοποιουν τα ονοματακια τους, ειναι εκει που τους αξιζει! Αν ηταν αυτα τα καθικια δικα μου θα ταβαζα εγω ο ιδιος φυλακη!

926

Ζει και βασιλεύει το ακροαριστερό παρακράτος. Απλά σκεφτείτε να έβρισκαν dna χρυσαυγίτη σε όπλα και αν θα τον αθώωναν..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

old-man-car

Δικαίωμα οδήγησης εντός ελληνικής Επικράτειας θα παρέχεται στους ηλικιωμένους υποψήφιους οδηγούς που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις διενέργειας δοκιμασιών και συμπεριφοράς αλλά δεν μπορούν να έχουν άμεσα στα χέρια τους το νέο έντυπο οδήγησης