Χουλιαράκης και Κουρουμπλής «ξέχασαν» ότι η αναδιάρθρωση των ναυτιλιακών ακολούθων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό

ste26

Οι αλλαγές που δρομολογούνται έχουν κόστος πάνω από ένα εκατ. ευρώ - Το ΣτΕ υποχρέωσε τους δύο συναρμόδιους υπουργούς να αναγράψουν στο σχέδιο διατάγματος

Αναδιαρθρώνονται οι έδρες των ναυτιλιακών ακολούθων με την ίδρυση νέων και την κατάργηση υφισταμένων, αλλά τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας όλως τυχαία «ξέχασαν» να αναγράψουν στο σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τη δαπάνη που προκαλείται από την υλοποίησή του, παρά την ύπαρξη αντιθέτων κρατικών στοιχείων τα οποία μαρτυρούν ότι για την επόμενη τριετία (2019-2021) η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό από τις αλλαγές αυτές ανέρχεται στο 1.002.950 ευρώ.

Ευτυχώς, τη λησμονιά αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, την αντιλήφθησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία Μπαμπίλη) κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «ίδρυση - κατάργηση εδρών ναυτιλιακών ακολούθων».

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος καταργούνται οι ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων:
α) Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα),
β) Παναμά (Παναμάς)
γ) Μαρακαΐμπο (Βενεζουέλα) και
δ) Βανκούβερ (Καναδάς).

Παράλληλα, ιδρύονται ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων:
1) Μπουσάν (Νότια Κορέα),
2) Γκουανγκζού (Κίνα),
3) Πετρούπολη (Ρωσία) και
4) Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).

Το ΣτΕ επεξεργάστηκε το σχέδιο διατάγματος και στην υπ΄ αριθμ. 94/2018 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι στο διάταγμα αναγράφεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όμως σύμφωνα με έγγραφα της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, προκύπτει ότι ναι μεν για το 2018 δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται για τα επόμενα έτη 2019 έως 2021.

Έτσι, το ΣτΕ υποχρέωσε τους δύο συναρμόδιους υπουργούς να αναγράψουν στο σχέδιο διατάγματος, ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ενώ για τα επόμενα έτη προκαλείται δαπάνη ύψους 16.000 ευρώ για το 2019, για δε τα έτη 2020 και 2021 η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται, αντιστοίχως, σε 475.000 και 511.950 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι αναγκαίο στοιχείο για τη νομιμότητα των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων είναι να αναγράφεται στο κείμενό του η δαπάνη η οποία προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό από την εφαρμογή του.

Τέλος, το ΣτΕ έκανε και νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις επί του κειμένου του σχεδίου διατάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης