Τέταρτο «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς: «Υποψία εγκλήματος» βλέπουν οι Τούρκοι

Τέταρτο «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς: «Υποψία εγκλήματος» βλέπουν οι Τούρκοι

Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους Μητρετώδης και Κούκλατζης - Ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης - Σε ένα μήνα το νέο αίτημα βάσει της νομοθεσίας

190620181731019827313
Απορρίφθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, οι οποίοι κρατούνται για 111 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. 

Οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με χειροπέδες και να τους κρατούν σφιχτά οι Τούρκοι αστυνομικοί κατά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι θα υποβάλουν ξανά αίτημα σε ένα μήνα, όπως προβλέπεται από την διαδικασία.

Αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης, έπειτα από αξιοποίηση των στοιχείων στους φακέλους τους υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος ( ενδεχόμενος δόλος) με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου 

Η απόφαση του 2ου Ποινικού Δικαστηρίου της Αδριανούπολης επισημαίνει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, αναφέρει:

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Παράλληλα, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».

askerler2


Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους οι δύο στρατιωτικοί

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Άγγελος Μητρετώδης στην κατάθεσή του δήλωσε: «Επαναλαμβάνω τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Επανααλμβάνω την παλιά μας υπεράσπισης», ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε έγκλημα».

Ο δικηγόρος του ενός εκ των στρατιωτικών, Χακάν Γιαλτσιντουγ ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικοί ήθελαν απλώς να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων. «Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών».

Την ίδια στιγμή, η συνήγορος Σελίν Οζέλ, υπογράμμισε ότι το μέτρο της κράτησής τους δεν συμβαδίζει με τοδίκαιο. «Δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Aν ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά τους, η διάρκειά της κράτησής τους έχει υπερβεί αυτό το όριο της ποινής που προβλέπεται. Δεν μπορεί να προβάλλεται ακόμη ως λόγος για τη συνέχιση της κράτησής τους η εξέταση του ψηφιακού υλικού. Οι πελάτες δεν ευθύνονται για αυτό. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται δεν έχει διαπραχθεί. Είναι αδιανόητος ο λόγος της κατασκοπείας ώστε να συνεχίζεται η κράτησή τους. Οι πελάτες και οι οικογένειές τους έχουν πέσει θύματα. Προκειμένου να λήξει η θυματοποίησή τους ζητείται η άμεση αποφυλάκισή τους», τόνισε.

Τα τρία προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η τουρκική δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα κατασχεθέντα ψηφιακά στοιχεία.

askerler44

askerler55
Edirne'de tutuklu Yunan askerlere yine tahliye çıkmadı
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης