Πέθανε η Βιργινία Τσουδερού σε ηλικία 94 ετών

tsouderou

Την Τετάρτη από το Α΄ Νεκροταφείο η εξόδιος ακολουθία - Η διαπρεπής οικονομολόγος, δημοσιογράφος και πολιτικός  άφησε το στίγμα της στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο - Διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993 ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η τέως υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, πολιτική προσωπικότητα που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο.   Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί από το Α΄ Νεκροταφείο την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.

Κόρη του Εμμανουήλ Τσουδερού, πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο (1941-1944) και της Μαρίας το γένος Θειακάκη, η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Ιουνίου 1924. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιονομικά στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα (ΗΠΑ) και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στο Ράντκλιφ-Χάρβαρντ (ΗΠΑ).

Από υπεύθυνες θέσεις υπηρέτησε με συνέπεια τις δημοκρατικές αξίες και εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Παραλλήλως, έντονη υπήρξε, η μέριμνα και η ενασχόλησή της, πρακτικά, με σοβαρά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην περιοχή της Θράκης, όπου παρουσιάζεται και πιο επείγουσα η ανάγκη ανάδειξής τους.

Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1951-56), ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα διετέλεσε συντάκτης στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Βήμα» (1958-1967) και σύμβουλος στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

tsouderou-mesa


Σημαντική υπήρξε και η αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ιδιαιτέρως με την ιδιότητα της γενικής γραμματέως της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και να κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (Μάρτιος - Αύγουστος 1973).

Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και το 1974 εξελέγη, για πρώτη φορά, βουλευτής Αθηνών (Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις), θέση στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ, τον Μάρτιο 1979.

Στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ως ανεξάρτητη-συνεργαζόμενη με τη ΝΔ. Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών, καθώς και βουλευτής Επικρατείας τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 (ΝΔ). Διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ (1990-1991), πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Θράκη (1990) και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης και Αιγαίου (1991).

Με γνώση και εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Βιργινία Τσουδερού ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (1991-93) στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

tsouderou-mesa-3


Από νεαρή ηλικία, η Βιργινία Τσουδερού είχε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση. Συμμετείχε στο έργο της UNRRA για ανακούφιση των Παλαιστινίων προσφύγων της Μ. Ανατολής (1945-46) και αργότερα θεμελίωσε οικοτροφείο στο Ρέθυμνο για την υποστήριξη των άπορων μαθητών και μαθητριών. Με δική της πρωτοβουλία οργανώθηκε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Ελεύθερου Πολιτικού Εργαστηρίου, αντιπρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1979-2005) και ιδρυτικό μέλος (1996) και πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μέχρι σήμερα επίτιμος πρόεδρός του. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, έργο της οποίας είναι η καταπολέμηση των φαινομένων της διαφθοράς.

Σημαντικό υπήρξε και το συγγραφικό της έργο, με έκδοση βιβλίων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών Με Πυξίδα την Ευρώπη (1980), το εξάτομο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού 1941-43 (1990) (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Εξωτερική Πολιτική: Η Μεγάλη Ασθενής (1994), Όραμα και Πολιτική (1999), Όταν Πέφτουν οι Τοίχοι (2007).

Της έχει απονεμηθεί το βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης». Έχει τιμηθεί με το «Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων» (2008), με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Α'» της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον «Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου» Α' Τάξεως του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

Τα συλλυπητήρια του υπουργείου Εξωτερικών για την Βιργινία Τσουδερού

Με μία δική του ανακοίνωση θέλησε να αποχαιρετίσει το υπουργείο Εξωτερικών την τέως υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, τονίζοντας το ήθος και την υπευθυνότητα μιας πολιτικής προσωπικότητας που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμενά, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Tο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη και συγκίνησή του για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία καθ’ όλο το δημόσιο βίο της υπηρέτησε τη χώρα με ήθος και υπευθυνότητα, θέτοντας την αγάπη της για την πατρίδα ως ύψιστη προτεραιότητα.

Πέραν της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας και του σημαντικού συγγραφικού της έργου, η Βιργινία Τσουδερού εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας ως Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1991-93.

Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Akis

... αυτή δεν ήταν που έστειλε πεσκέσι τον Σταύρο; You know τον Σταύρο που κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος κι έκανε 14 χρονάκια σε αμερικανική φυλακή; Ψάξτε το λίγο.

;

ΝΑΙ αυτή ήταν.

Για να μην ξεχναμε

..και εγω το πρωτο που σκεφτηκα αυτο ηταν.. πακετο με delιvery τον εστειλε..και οταν το ρωτησε ο παπαχελας αν θα το ξαναεκανε θυμαστε τι απαντησε..

kalliakoudas

Άλλο εξάρτημα του μηχανισμού που μας έφερε στη σημερινή κατάντια.

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα το 1992

Μαζί του ήταν στο υπουργείο τότε!

defc

Μια υπερεκτιμημένη χρυσοκάθαρη κουκουβάγια. Σαν την άλλη την Μπενάκη.

Tina

Καραβιές εγκληματίες μας έφερε απο την τέως Σοβιετική Ένωση, έβαλε το πρωτο λιθάρι για τις συμμορίες κλεφτών.

Αηδία ...

Ρε ζώα χρυσαύγουλα και δω ήρθατε να πετάξετε το δηλητήριό σας?

Γεo

Σε τσούζουν οι αλήθειες κοπέλα μου;

ALFISTI

Πρέπει να ήταν και αυτή όπως και ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ από τα άτομα που διαβάζουμε ότι έπαιρναν 6-7-8-9-10 συντάξεις.

Ευαγγελία

'Nτάξει, μην το ξεφτιλίσουμε τελείως... ο Μητσοτάκης μόνο 4 συντάξεις λάμβανε.

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

ΩΡΑΙΟΙ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ'ΞΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ, ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΑΝ;; ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΓΑΣ;; Ο ΝΙΚΟΣ Ο ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗΣ;; Ο ΜΗΤΣΟΣ Ο ΤΟΥΒΛΟΧΤΙΣΤΗΣ Ή Ο ΜΠΑΡΤΖΩΤΑΣ Ο ΤΙΠΟΤΑΣ;;. ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΟΥ Θ'ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤ'ΙΔΙΑΝ.

Xρiστos P

@13:53: Γιατί, χάθηκε ένας συνταγματάρχης; Κι ας τον έλεγαν και Γεώργιο Παττακό!

Χαίρομαι για τα σχόλια που διαβάζω

Έτσι, επειδή δεν έχουν όλοι μνήμη χρυσόψαρου.. Να μαθαίνουν και οι νεότεροι, όπως και ο κάθε αφελής ψηφοφλωρος.

Πρώnv τoξότns vυv X.A.

Mnv xαίρεσαι, τα πρόβατα πάλι τους συμμοριτομαδούρους ή τους γαλάζιους μιζαδόρους! Εδώ διέλυσαν και πούλησαν όλη την Ελλάδα, μας χρέωσαν 400.000.000.000 ευρώ μέχρι το 2015, και άλλα 90.000.000.000 ευρώ από το 2015 ως τώρα... και πάλι τα γκάλοπ τους δίνουν 50% (μαδούροι, μιζαδόροι, κλεφτοπασόκοι).

Πρώnv τoξότns vυv X.A.

*θα ψηφίσουν!

Δίκιο έχεις δυστυχώς.

Ελλάς για να γελάς. Δίκιο έχεις.

MK

Όσο και να προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε δεν ξεχνάμε τι πραγματικά ήταν : υπερεκτιμημένη, νεοταξίτισα, υπερόπτρια και εγωκεντρική. Και πληρωνόταν αδρά κι απο τους φόρους μας ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

police0

Το δράμα ξεκίνησε από τον χωρισμό του μαθητή της Β' Λυκείου με την κοπέλα του - «Να περνάτε καλά στη ζωή σας» έγραφε στο σημείωμά του, απευθυνόμενος στους γονείς του και στην αγαπημένη του

1