Στοιχεία σοκ: Ένα στα πέντε παιδιά θύμα σεξουαλικής βίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kakopihsi_arthrooo

Το 90% των κρουσμάτων σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος παιδιών στη χώρα μας προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον - Κακοποίηση δεν είναι μόνον η επαφή, λένε οι ειδικοί

Η φρικτή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στη Λέρο αναδεικνύει για άλλη μία φορά τα στοιχεία που συγκλονίζουν και αφορούν στην παιδική κακοποίηση, σεξουαλική ή μη. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σεξουαλική κακοποίη­ση δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή. 

Είναι και η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, η συμμετοχή του σε φωτογραφήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει εν ολίγοις ένα φάσμα ενεργειών και πράξεων που αποσκοπούν αποκλειστικά στη σεξουαλική ικανοποίηση ή διέγερση του θύτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η ΕΛΙΖΑ - Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, η σεξουαλική βία σε παιδιά φαίνεται ότι παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% προέρχεται από το οικογενειακό ή το στενό φιλικό περιβάλλον.

Μόνο για το 2017 η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 848 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης οι οποίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.656 ανήλικους. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως το 39% αφορούσε παιδιά έως 6 ετών. Στο 51% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση-εγκατάλειψη παιδιών, ενώ στο 37,5% θύτες ήταν οι γονείς. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Από τα στοιχεία γίνεται γνωστό ότι 1 στα 5 παιδιά θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, 1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης ενώ 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν αναφέρονται. Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου ΕΛΙΖΑ, 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής βίας, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα αυτή των κάτω των 4 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση. Εκτιμάται επίσης ότι 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δραματικά είναι και τα στοιχεία από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης από το 2015 έως και τους πρώτους μήνες του 2018. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, την ώρα που σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 250. Το έλλειμμα καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου.

Περιγραφές που σοκάρουν

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι των παραπάνω σωματείων είναι ιδιαίτερα σκληρά και προκαλούν αγανάκτηση και οργή. Ενα κοριτσάκι, 3,5 ετών, μικρό ακόμη για να καταλάβει τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση, δεν κατανοεί ότι το άγγιγμα του πατέρα δεν είναι αθώο. Οι γονείς της μικρής ήταν χωρισμένοι αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή οι σχέσεις τους ήταν καλές. Ενα βράδυ, έχοντας γυρίσει από ένα Σαββατοκύριακο με τον πατέρα της, τσακώνεται με τη μαμά της γιατί δεν της δίνει το παιχνίδι που θέλει. Κλαίει, δεν μπορεί να ηρεμήσει. Και τότε ζητάει από τη μαμά της να την αγγίξει εκεί που την αγγίζει ο μπαμπάς και την ηρεμεί.

Πριν από δύο χρόνια άλλη μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Πατέρας συμμετείχε μαζί με τον φίλο του στη σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου παιδιού του στην Αργολίδα. Το συμβάν έγινε γνωστό μετά από καταγγελία της μητέρας του παιδιού και, όπως διαπιστώθηκε, από την αστυνομική έρευνα ο 37χρονος και ο πατέρας, οι οποίοι συζούσαν, είχαν προβεί επανειλημμένως σε σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού το οποίο είχε νοητική υστέρηση. Η μητέρα πήγε το παιδί στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παίδων και το παιδί το ανέλαβε η παιδοψυχίατρος Πένυ Γκούμα.

Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ», «δυστυχώς συνάντησα δεκάδες περιπτώσεις. Ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση από ανήλικο σε ανήλικο. Αναφέρω την περίπτωση που είχε πάρει δημοσιότητα, στο Αργος, όπου το παιδί κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα και τον σύντροφό του. Υπήρχαν δυσκολίες στο οικογενειακό περιβάλλον, προσήλθε η μητέρα γιατί παρατήρησε διαταραχές στη συμπεριφορά του παιδιού και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κακοποίηση. Τα παιδιά εξετάζονται σωματικά όταν έρθουν στο νοσοκομείο, γίνεται ένας παιδιατρικός έλεγχος. Βεβαιώθηκε ότι ήταν σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί, αλλά δεν μπορούσαμε να βεβαιώσουμε ποιος το έχει κάνει οπότε και παραπέμψαμε τη μητέρα στη ΓΑΔΑ όπου ξεκίνησε αυτεπάγγελτη διαδικασία».


pinakas_kakopihshΗ κακοποίηση αφήνει το δικό της αποτύπωμα

Η ζωή των παιδιών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης δεν είναι εύκολο να εξελιχθεί φυσιολογικά. Παρατηρούνται επιπτώσεις στην υγεία τους, ενοχές γιατί πολλά μπορεί να νομίζουν ότι φταίνε εκείνα, διαστρεβλωμένη σεξουαλικότητα και προβληματικά μοντέλα σχέσεων, έλλειψη εμπιστοσύνης σε κοντινά πρόσωπα, αφού το πιθανότερο είναι ο θύτης να προέρχεται από το κοντινό του περιβάλλον. «Αυτά τα παιδιά πρέπει καταρχάς να νιώσουν ασφάλεια, χρειάζονται θεραπεία συνέχεια γιατί πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της σχιζοφρένειας, χαρακώνονται, αυτοτιμωρούνται.

Ξέρετε, πριν από την κακοποίηση είναι και η αποπλάνηση, που δυστυχώς αρκετές φορές δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή αποδεικτικά στοιχεία πάνω στο παιδικό σώμα. Μια ήπια ερυθρότητα, ένας τραυματισμός δεν είναι πάντα αποδεικτικά στοιχεία. Ολοένα περισσότερα παιδιά, όμως, μιλούν και αποκαλύπτουν το μαρτύριο που βιώνουν», προσθέτει η κυρία Γκούμα.

Ειδική Μονάδα Φροντίδας

Ενα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των περιστατικών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όταν θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, η πρώτη που ιδρύεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», τη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Kokkinolemis

Η Ελλάδα έχει τα πιο υπέρβαρα παιδιά στην Ευρώπη. Αγόρια και κορίτσια. Διερωτήθηκε κανείς το γιατί? Οι διατροφικές διαταραχές προέρχονται από την κακοποίηση είτε αυτή είναι σωματική, δηλ. ξύλο μέχρι αναισθησίας, ή σεξουαλική, δηλ. εκμετάλευση παντός είδους συνήθως από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ή συναισθηματική δηλ. να βρίζουν το παιδί, να τρώγωντε οι γονείς, κλπ. Όσο για την σεξουαλική κακοποίηση πάντοτε υπήρχε από παντού -δασκάλους Αγγλικών, μουσικής, θείους, ξαδέλφια, γείτονες κλπ. Κρίμα στα παιδάκια.

Α

Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο της κατοχής των γιαγιάδων/παππούδων που αν το παιδί δεν φάει του σκασμού σουπίτσα μέχρι και το κατακαλόκαιρο και αν δεν το πλακώσουν στα μπισκότα για "να πάρει στην εφηβεία μπόι", τότε δεν το θεωρούν υγιές! Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αν δεν μάθουν οι γονείς και το σχολείο να μιλούν για τί είναι φυσιολογικό και τί όχι (πχ να σε αγγίζει συγγενής) τότε τα παιδιά θα γίνονται θύματα διεστραμμένων ή αυτοί οι διεστραμμένοι θα περνάνε απαρατήρητοι μέχρι να γίνει το κακό. Δεν μπορείς να κολλάς έτσι αυθαίρετα παιδική παχυσαρκία και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Σαν να λες κάθε χοντρός βιάστηκε κάποτε.

KolokoDrones

Η παιδοφυλια στην Ελλαδα εχει βαθειες ριζες...και ακομα και η ορθοδοξη εκκλησια εχει την ιδια ανωμαλια οπως η καθολικη.... Βρωμιαρηδες και ανωμαλοι ....

Πγφγ

Αντιγραφή και μετάφραση από παρόμοια κείμενα και παρόμοιες έρευνες του εξωτερικού. Και απανταχού παρούσες οι σωτήριες νεοταξικές μου κου ώου με άποψη αλλά και επιδότηση. Βάστα Ελλάδα!

ΕΡΕΥΝΑ

Οι φυσιολογικοί και οι ανώμαλοι,τα υπόλοιπα στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ιάσων

Ακόμη ένα άρθρο από χρηματοδοτούμενη ΜΚΟ που μας λέει ότι τα... 848 περιστατικά αφορούν το... 1 στα 5 παιδιά. Δηλαδή ο πληθυσμός των ανηλίκων στην χώρα είναι 4000. Συνυπολόγισε και το "1 φορά στην ζωή τους" άντε 70.000. Ενώ είναι άνω των 2.000.000. Απλά οι ΜΚΟ προσπαθούν να μας περάσουν το μήνυμα ότι οι λαθρομετανάστες ισλαμιστές που παντρεύονται από μια χούφτα 12χρονα κορίτσια ο καθένας δεν είναι και τόσο διαφορετικοί από εμάς.

F.

Ακομα ενα άκυρο αρθρο μιας άκυρης απο πλευράς αξιοπιστίας έρευνας. Για όλους τους εύκολους στα συμπεράσματα να θυμίσω οτι υπηρχε μια εποχή που για να δημοσιευθεί κάτι επρεπε πρώτα να ειχε ελεγθει ως προς την ακρίβεια τοσο τη δικη του οσο και των πηγών που ανάφερε. Μετα το '80 αφηνονται να κυκλοφορούν ειδήσεις που δεν ενδιαφέρει να ελέγχονται. Τούτο συμβαίνει γιατι με την πληθώρα και το βομβαρδισμό της πληροφορίας μπορεις να δημιουργείς το λεγόμενο "θόρυβο" στην επικοινωνία που αμβλύνει τις αισθήσεις απο το να ανταποκρίνονται κσι να αναγνωρίζουν τις έγκυρες και σημαντικές. Αυτο πρακτικά σημαινει πως αυτοι που διαδίδουν τις πληροφορίες και τις ειδήσεις μπορούν να τις διαχειρίζονται σύμφωνα με το συμφέρον τους.

Ιάσων

Ακριβώς αυτό ένα άρθρο μιας ΜΚΟ που μας λέει ότι από 800 (κατά δήλωσή τους μόνο και ανεπιβεβαίωτες) καταγγελίες διαπίστωσαν ότι κακοποιήθηκαν 1.000.000 και πλέον ανήλικοι. Απευθύνονται σε γίββωνες.

Α

"Ερχονται οι ξενοι και αλλοιωνουν τον πολιτισμο μας!!!!" Αυτος ειναι ο πολιτισμος των νεοελληνων της μεταπολιτευσης

Μας δουλεύεις;

"51% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση-εγκατάλειψη παιδιών, ενώ στο 37,5% θύτες ήταν οι γονείς" Και στο υπόλοιπο 13,5% που αφορούσε εγκατάλειψη/παραμέληση ποιος ήταν ο θύτης;

Ιωάννης Σιδέρης

Ωραία χώρα - υπέροχοι άνθρωποι .... και για τα φασιστοειδή φταίνε μόνιμα οι άλλοι....

ηη

παρα ειναι δεμενη η ελληνικη οικογενεια τελικα....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kakokairia_main

Κλειστά σχολεία - Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης - Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά - Στην Πρέβεζα, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια - Επέμβαση για τον απεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποιήθηκε μέσα σε ρέμα

2