Έκρυθμη η κατάσταση στην Άμφισσα - «Θεούς και δαίμονες» απειλούν οι Ρομά

katavlismesa

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την απογευματινή «συγκέντρωση πολιτών» για τον θάνατο της 13χρονης - Ρομά από πολλά σημεία της χώρας συγκεντρώνονται στον καταυλισμό 

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Άμφισσα, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή μίας 13χρονης, που σύμφωνα με τους κατοίκους έχει τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες να συμβεί στην περιοχή. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και την ίδια στιγμή συγγενείς των Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμόδιους είναι μία «συγκέντρωση πολιτών» που προγραμματίζεται για τις 19:00, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει κανείς ποιος τη συγκαλεί, με ποια αφορμή και κυρίως με ποιο προσανατολισμό. Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». Εκφράζει και ο ίδιος την απορία του για τη «συγκέντρωση των πολιτών», θεωρώντας ότι «τέτοιες συγκεντρώσεις σ' αυτόν τον χρόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό». Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». Κρατά, μάλιστα, αποστάσεις ακόμη και από την απογευματινή συγκέντρωση, καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μία συγκέντρωση που δεν ξέρουμε ούτε ποιος την προσκαλεί, δεν ξέρουμε την ταυτότητά της και πολύ, δε, περισσότερο πρόκειται για μία συγκέντρωση, η οποία συγκαλείται μέσα από τα social media. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80» υπενθυμίζει.

Την ίδια στιγμή, στον καταυλισμό των τσιγγάνων το κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και φωνές οι οποίες ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας ότι «θα καεί η πόλη μετά την κηδεία του παιδιού». Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο ψύχραιμοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύλληψη του δράστη θα είναι το βάλσαμο για την εκτόνωση της κατάστασης.

Σημειώνεται, ότι ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης καθώς γνωρίζει πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις που ασχολούνται με την υπόθεση ερευνούν κάθε σημείο, θεωρώντας πως αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη του.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδες Ρομά από τους καταυλισμούς της περιοχής προχώρησαν σε αντίποινα: Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του δράστη, έσπασαν τη τζαμαρία του κρεοπωλείου που διατηρεί στο κέντρο της πόλης και απείλησαν την οικογένειά του και την οικογένεια του αδερφού του. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία διατήρησαν όλη τη νύχτα με στόχο να αποτρέψουν ευρύτερα επεισόδια.

«Είναι μία δύσκολη επιχείρηση όλη αυτή που εξελίσσεται από χθες το βράδυ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας, Παρασκευάς Δρόσος, προσθέτοντας πως «ακόμα δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών». Όπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «αυτήν τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε τον δράστη στα σημεία διαφυγής του, να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και ευρύτερα μέτρα για αποφυγή επεισοδίων εντός της πόλης. Ήταν μία εφιαλτική νύχτα αυτή που περάσαμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας στρέφει το βλέμμα του στην κηδεία της 13χρονης, αλλά και στον χρόνο μετά την κηδεία, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε ενισχύσεις καθώς η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας δεν επαρκεί για τέτοια ευρείας έκτασης μέτρα».

Στο κέντρο της πόλης δεν λείπουν και οι αψιμαχίες ανάμεσα σε μεμονωμένους Ρομά και θαμώνες καφενείων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα είχε ζωντανέψει μία συζήτηση στην Άμφισσα καθώς είχε επιλεγεί ως πιλοτική πόλη για διευθέτηση του θέματος των Ρομά. Αυτή η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους του διαλόγου καθώς είχαν κατατεθεί διάφορες και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας ότι κάθε διαφορετική προσέγγιση ενδεχομένως να έχει και επιπτώσεις. Ωστόσο, επαναφέρουν στις συζητήσεις και το θέμα της παραβατικότητας από την πλευρά των Ρομά, καθώς όπως λένε «διαρκώς υπήρχε αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιες συγκλονιστικές καταστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο μίας 13χρονης».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας αποφεύγει να αναφερθεί στα οποιαδήποτε περιστατικά προηγήθηκαν, καθώς όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι εκδοχές είναι πολλές και διαφορετικές και πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση είναι δύσκολο να έχουμε βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματα».

Πάντως, αυτήν τη στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην απογευματινή συγκέντρωση, η οποία δείχνει να την ανησυχεί ιδιαίτερα.

Δείτε φωτογραφίες και video του tvstar.gr

kat1
kat2
kat3
kat5
kat6
kat7
kat8

ΣΧΟΛΙΑ (39)

tzipra

Πάρτε το χαμπάρι υπήκοοί μου. Στο Ελλάντα του Τζίπρα και του Κούλη οι εγκληματίες από κάποιο αριθμό και πάνω ονομάζονται συλλογικότητες και έχουν το διακαίωμα να σπάνε να καίνε και να σκοτώνουν. Μεμωνομένοι πολίτες θα μπουζουριάζονται ακόμα και αν χρωστάν ένα ευρώ στην εφορία. Σοβαρά πάντως μπορεί ίσως κάποιος δικηγόρος να μας οργανώσει ώστε εφόσον αποδείξουμε ότι οι φόροι που πληρώνουμε δεν μας αποδίδονται πίσω να σταματήσουμε να τους πληρώνουμε. Ή ίσως να οργανωθούμε οι νορμάλ άνθρωποι σε δικές μας συλλογικότητες και να σταματήσουμε να πληρώνουμε όλοι μαζί φόρους.

Q

Οταν οι (β)Ρομα δολοφονησαν τον μικρο Μαριο, τοτε ηταν απλα "μια στραβη". Ουτε κινητοποιηση της αστυνομιας ειχαμε για να βρεθουν οι δολοφονοι του, ουτε ολη αυτη την ψευτικη ευαισθησια απο την Χουντοκρατια. Τωρα που αντιστραφηκαν οι ρολοι, λυσσανε οι Τουρκογυφτοι, λυσσανε και οι αβανταδοροι τους. Τωρα δεν ειναι "στραβη"?

Πρωην ανηλικος φυλακοβοιος!!!!

Εχω κανει μεσα με ρομα..φυλακη .....δεν μπορουσες να κοιταξεις γυναικα ρομα σε εφαζε στο γονατο...μεγαλη πληγη εκει ανοιξε..στην αμφισα.....και ο κρεοπολη ...ρε πως σηκωνεις οπλο....νται......και τωρα κρυβεσαι.αλιμονο του τα γυφταρια δεν παιζουν...θα γινει ντου!!!!!

Και είναι φατρία με πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις .....

Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πουθενά. Ούτε στην κόλαση για πολύ καιρό, θα τον βρουν.......

Η λύση είναι μία

Κλείστε τον Άλεξη και όλο τον Τσιριζα σε μια φυλακή μαζί με όλους τους Ρομά. Έτσι θα γλυτώσουμε από τις δύο μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαίνονται την χώρα. Και αυτοί θα είναι ευχαριστημένοι αφού τόσο πολύ αγαπάνε ο ένας τον άλλο.

Koύλnnnnnnn... τα φάρμακα να εivαι της ΝΟVARTIS

@20:15: O μπουμπούκος, ο Κούλης Φον Σήμενς, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην απ'έξω;

ΟΙΕ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ . Η ΑΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ .

Aμπεμπελελέκoυα

@19:15: Κοιτάξτε πως έχει η κατάσταση... όλα τα κόμματα -πλην ΧΑ, αλιεύουν ψηφαλάκια από τους γύφτους και για να δημιουργήσουν κομματικούς πελάτες τους γέμισαν με επιδόματα! Στην Σαλονίκη στον Δενδροπόταμο -από τους μεγαλύτερους μαχαλάδες στην Ελλάδα, πηγαίνουν όλοι οι πολιτικοί και μοιράζουν διαρκείας του ΠΑΟΚ. Θυμάστε τον Παϊτέρη με ζουρνάδες και νταούλια έξω από τα γραφεία της ΝΔ; Όλα, μα όλα τα κόμματα του τόξου γλείφουν τους γύφτους και τους ονομάζουν "ευπαθή ομάδα" για να τους ψηφίζουν, με αποτέλεσμα αυτή η φάρα να νιώθει ατιμώρητη και να μην υπολογίζει νόμους και κανόνες! Μόνο η ΧΑ λέει τα πράγματα με τ'όνομά τους και τι πρέπει να γίνει με αυτή την φυλή.

Αντικειμενικός

Πω πω έχω καταστενοχωρηθεί από το πρωί.

Τάσος

Πάντα με έπιαναν τα γέλια όταν έβλεπα γύφτους στην κατάληψη των αναρχικών στη γειτονιά μου, έχει πολύ πλάκα οι γύφτοι να κονομανε πουλώντας 'πραμα 'σε άχρηστους τεμπελχαναδες που μετά την χρήση ερχόταν και τους μάζευε το ΕΚΑΒ.

Σε ποια γειτονιά-κατάληψη ξέχασες να μας πεις

Ενώ από την άλλη στον Ασπρόπυργο είναι γνωστά τα πάρε-δώσε των χρυσαυγιτών με τους κασιδιαρόχρωμους. Καθόλου τυχαία δεν είναι από τις ελάχιστες περιοχές που συνεχίζει (για λίγο ακόμα) να λειτουργεί η γιάφκα της Χρυσής Αυγής.

Kρίτων

Aπό Μοσχάτο εκπέμπεις;

Συμφωνω

Να καψουμε κι εμεις τους γεματους οπλα και ναρκωτικα καταυλισμους σας,που φαγατε το αγορακι στο σχολειο περυσι τετοιο καιρο, με τις μπαλωθιες σας.

Θεός είσαι.

Μπουρλότο.

Trem

Πέρνουν όλα τα επιδόματα , αρνούνται να ενταχθουν στην κοινωνία και προτιμούν τον παρασιτισμό και τις λεηλασίες σε ξένες περιουσίες. Πρέπει αμεσα να εξαφανιστεί αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι λύση το όπλο αλλά εκεί θα καταντήσουμε εαν δεν αρχίσει κάποτε η ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόζει τους νόμους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης