«Κωλοτούμπα» από τους Σκοπιανούς για το όνομα της σχισματικής εκκλησίας

«Κωλοτούμπα» από τους Σκοπιανούς για το όνομα της σχισματικής εκκλησίας

Δεν αποποιούμαστε το προσωνύμιο "Μακεδονική",  ζητήσαμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας μας, λέει εκπρόσωπός της- Δεν δίνουν, όμως, στη δημοσιότητα τις επιστολές προς τον Πατριάρχη

skopiano_ekklisia_arthro
Τα γυρίζουν τώρα οι σκοπιανοί για την υπόθεση του ονόματος της σχισματικής εκκλησίας της χώρας: Μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία γινόταν γνωστό ότι η αποσχισθείσα από την ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, εκκλησία των Σκοπίων ζήτησε να επανέλθει στην εκκλησιαστική κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, τώρα αυτό χαρακτηρίζεται ως ψευδές. Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις του εκπροσώπου της εκκλησίας των Σκοπίων, τονίζουν ότι η «αυτοκέφαλη μακεδονική εκκλησία δεν θα αλλάξει ποτέ το συνταγματικό της όνομα και δεν θα αποποιηθεί τον προσδιορισμό Μακεδονική».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Macedonia, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται ένα μήνα μετά τις επιστολές που απηύθυναν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο και η σύνοδος της (σχισματικής) εκκλησίας της χώρας. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, με τις δύο επιστολές ζητείτο η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της "Μακεδονικής Εκκλησίας". Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι επιστολές που επικαλείται το δημοσίευμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενό τους. Το μόνο που αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι ο εκπρόσωπος της Συνόδου, επιβεβαίωσε χθες την αποστολή της επιστολής προς το Πατριαρχείο «με την οποία ζητείτο η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Μακεδονικής Εκκλησίας».

«Η επιστολή εστάλη περίπου πριν από ένα μήνα. Μ' αυτή ζητείτο η βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου. Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής στο όνομα της εκκλησίας μας, γίνεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Το όνομα της εκκλησίας μας παραμένει ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τη Nova Macedonia, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι απηύθυναν επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά χωρίς αναφορά σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκάλεσε αντιδράσεις στις ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά κυρίως προκάλεσε αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη.


Τι προηγήθηκε- Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ερμηνευθεί ως σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του «Μακεδονικού» το αίτημα για επάνοδο της Εκκλησία της γειτονικής χώρας στην εκκλησιαστική κανονικότητα, υπό τον τίτλο Αρχιεπισκοπή Αχριδών και υπαγωγής στην αρμοδιότητα του Φαναρίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα matrix24.gr η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του Ζόραν Ζάεφ για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών» και «αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα».

Ο πρόεδρος της FYROM κ. Γκ. Ιβανοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.




Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναφορά της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ στην κανονικότητα «υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων»

Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης