Σε ισχύ απο σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Σε ισχύ απο σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που περιλαμβάνει τις τιμές για 2.648 φάρμακα, το οποίο φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες μεσοσταθμική μείωση 25% στις τιμές των φαρμάκων.

Οι τιμές για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το Δελτίο θα ανακοινωθούν τις επόμενες 15 με 20 ημέρες με το Διορθωτικό – Συμπληρωματικό Δελτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει τιμές για 2.648 πρωτότυπα φάρμακα και τα αντίστοιχα γενόσημα τους (επί συνόλου 3.500 φαρμάκων).

Ειδικότερα συμπεριλαμβάνονται οι τιμές για 1.795 Πρωτότυπα Παρατηρητηρίου Τιμών Φάρμακα, για 68 νέα φάρμακα, για 400 ορρούς, για 11 οδοντιατρικές ενώσεις, για 151 παράγωγα αίματος και για 223 φάρμακα βάσει κοστολογίου.
 
Σημειώνεται ότι στα 1.795 πρωτότυπα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται ορφανά φάρμακα, 68 από τα 119 νέα φάρμακα έως 18/5 και 90 φάρμακα, των οποίων οι ενστάσεις έχουν εξεταστεί.

 
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις εργάσιμες ημέρες για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για τα φάρμακα τους μέχρι και την Δευτέρα, 6/9/2010.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποφασίστηκε η αποστολή τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός των αμέσως επόμενων ημερών, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του νέου δελτίου και η ισχύς του από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τη διαδικασία ανατιμολόγησης μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και αποφασίσθηκε, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, η κοινοποίηση στις εταιρείες του κλάδου της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.

Στα μέλη της Επιτροπής Τιμών και τις εταιρείες δόθηκαν οι επίσημες πηγές, από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, οι κανονιστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και οι τροποποιήσεις των υπαρχουσών Αγορανομικών Διατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης