Έρευνα: Το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» και το 30% θέλει ηγέτη τον Πούτιν

putinaerps0

Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas- Ράμφος:«Οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο»

Τα συμπεράσματα της ετήσιας πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες» συζήτησαν την Πέμπτη σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς) ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, αλλά αποτελεί προϊόν ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας, το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο θα βελτιώσει τις υπηρεσίες. Παράλληλα όμως το 28,7% των Ελλήνων συνεχίζει να πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» ενώ το 30% εκτιμά πως ο ιδανικός ηγέτης για την Ελλάδα θα ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο κ. Ράμφος μίλησε για το «παραδοσιοκρατικό» στοιχείο που ενδιαφέρει τους Έλληνες. Η έρευνα δείχνει ότι στην πρώτη θέση που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες βρίσκεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

«Δηλαδή τα πεδία, οι τόποι με τους υψηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης» σχολίασε ο φιλόσοφος. «Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια» εξήγησε για να υποστηρίξει ότι «υπό αυτή την έννοια το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο».

«Άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές» συνέχισε ο κ. Ράμφος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σχολίασε: «Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα» υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν.

«Η έρευνα περιέχει πολλές αντιφάσεις» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Ευθυμίου. «Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση πραγματική, συνήθως την αντλούμε από την αρχαιότητα» είπε η κυρία Ευθυμίου αλλά από την άλλη πλευρά παρατήρησε το εξής: «Ένα 68% θεωρεί την Ελλάδα μοντέρνα χώρα», αντίστοιχη με τις πιο προοδευμένες του εξωτερικού.

«Σαν κοινωνία έχουμε γίνει δυτικού τύπου από το 1821 και μετά» τόνισε η ίδια, «έχουμε δεθεί με τη Δυτική Ευρώπη» αλλά μέσα από δομές που εμπεριέχουν τη σχιζοφρένεια που αποτυπώνεται στη λογική του «σε θαυμάζω αλλά και σε μισώ», «με βοηθάς και γι αυτό σε μισώ», συνέχισε η ίδια, για να συμπεράνει πάντως ότι κάποια σημεία στην έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί κάπως αυτή η σχιζοφρένεια.

Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη ήταν τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΔΙΑΝεοσις(ανάμεσά τους οι Πέτρος Ευθυμίου και Πάνος Τσακλόγλου) και πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομίας, της τέχνης και του πολιτισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου ενώ παρόντα ήταν τα κεντρικά της στελέχη της, ο διευθυντής ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διευθυντής περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ (119)

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Αυτό δεν είναι τίποτε. Για πες μας πόσοι πιστεύουν ότι έχουμε δημοκρατία και πόσοι συνεχίζουν να ψηφίζουν αυτά τα πολιτικά κόμματα;

zz

Περίεργα αυτά τα υλικά , ψεκάζονται εδώ και δεν ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες ?Μόνο στην ΕΛΛΑΔΑ κλαψουρίζουμε ότι μας ψεκάζουν , σε καμία άλλη χώρα δεν ακούγονται τέτοιες μπαρούφες , σε ότι αφορά τον Πουτιν , είναι φυσικό να τον προτιμούν πολίτες διάφορων χώρων , δεν είναι μικρό πράγμα να καταφέρεις μέσα από εμπάργκο σε τόσο σύντομο χρόνο να ξανά κάνεις την χώρας σου υπερδύναμη και να εξασφαλίζεις κατά μεγάλο μέρος τα προϊόντα που σου λείπουν από την εσωτερική παραγωγή , οι Δυτική πέραν τον καθημερινών αγαθών έχουν και άλλες αξίες που κάποιοι της παγκοσμιοποιήσεις τα σβήνουν σιγά σιγά , αυτό τους κάνει να στρέφονται προς Ρωσσία μεριά βλέποντας ότι εκεί έχει τάξη και ασφάλεια σε ότι αφορά αυτό το θέμα .

Μάνης

Που είσαι ρε Παππαδοπουλε???? Μόνο εσύ θα μας έσωζες!!!!!!!

Μορφεας

Δεν μας ψεκάζουν,η Ελλαδα ειναι ανεξάρτητη και έχουμε δημοκρατεια,οι βουλευτες που ψηφίζουμε υπερασπιζοντε τα συμφεροντα των πολιτων της επαρχιας που εκλεχτηκαν και οχι ,αλλα που δε (α)γνωρίζουμε.

Ενώ οι ψεκασμένοι...

Το χρέος των 312 δις (απο γεννήσεως του Ελληνικου κράτους με 4 καταστροφικούς πολέμους) το 2015 το ανεβάζουν σε 600 δις και τα 200 δις που χρέωσαν την χώρα μεσα σε μόλις τρία χρόνια σε 0!!!!

Ψεκασμένοι- πουτινιάρηδες

Το ότι υπάρχουν άτομα στην Ελλάδα που προσμένουν τη λύτρωση από τη Ρωσία δείχνει πόσο ηλίθιοι και αμόρφωτοι είναι οι κάτοικοι της.

Σαίνια...

Οι ψεκασμένοι πουτινιάρηδες την περιμένουν από το 1770 με τα ορλωφικά. Μόνο καμμιά διακοσοπενηναριά χρόνια είναι, αλλά μην περιμένεις και πολλά από αυτούς, μαθαίνουν αργά...

Κ

Χρειαζόμαστε κάποιον σαν τον Πούτιν για να απολύσει 200.000 δημοσίους υπαλλήλους,να εξυγιάνει το κράτος,να φέρει επενδύσεις, να κλείσει τα σύνορα, να επιβάλλει τον νόμο, να αλλάξει τον νόμο, να διασφαλίσει την επικράτεια από την επιβολή της Τουρκίας, να φτιάξει την ΑΟΖ, να σταματήσει τις καθημερινές συμπλοκές στα Εξάρχεια, να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, να ξαναδώσει εμπιστοσύνη στον πολίτη, να φτιάξει ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό, να φτιάξει μια σοβαρή πολιτική υγείας, να ξαναφέρει την υπερηφάνεια στον Έλληνα για το Έθνος του, να ξαναπρασινίσει τις καμμένες εκτάσεις, να εφαρμόσει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, να διδάξει τους Έλληνες να σέβονται το περιβάλλον, να μην λέει ψέματα και να μάθει και τους Έλληνες να το κάνουν, να σταματήσει με σκληρούς νόμους την ψευδομαρτυρία στα δικαστήρια, να ,να ,να...

Βασικά μας λες δηλαδή ότι χρειάζεσαι έναν δικτάτορα με το βούρδουλα στα χέρια! (Φυσικά αυτά τα "να δώσει εμπιστοσύνη στον πολίτη" και το "σεβασμό στο περιβάλλον", κλπ μόνο ανέκδοτο είναι για τα ρωσίδια...)

Μην κιτρινίζετε ρε

"Ψεκασμένοι και Πούτιν ". Το ίδιο είναι ρε; Λίγο ντροπή δε βλάπτει , λιγούρια του συστήματος.

Μπουνταλαδες Έλληνες

Για αυτούς που δεν πιστεύουν στους ψεκασμούς να πληροφορήσω ότι στο εξωτερικό μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύει στους ψεκασμούς από ότι στην Ελλάδα γι αυτό μην κατηγορείτε μονόπλευρα

Γιώργος

Ο Πούτιν ανέλαβε μια χώρα διαλυμένη, γονατισμένη όπου οι πολίτες πείναγαν και μέσα σε λίγα χρόνια την μετέτρεψε σε μιά σύγχρονη υπερδύναμη. Ποιός άλλος ηγέτης χώρας κατάφερε κάτι τέτοιο σε τόσο σύντομο διάστημα; Άρα ιστορικά είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης της εποχής μας και η ιστορία θα το αναγνωρίσει. Όποιος διαφωνεί ας προτείνει κάποιον άλλο που αποδεδειγμένα ήταν ικανότερος

ΜΙΚ

Υπερδύναμη μεν, εξακολουθούν να πεινάνε δε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mathites

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας – Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στα δημοτικά θα γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις