Κοινή επιτροπή δικηγόρων και διοικητικών δικαστών για τον Κώδικα Δεοντολογίας

dik

Η επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στην ατζέντα της συνάντησης

Η συγκρότηση κοινής επιτροπής από εκπροσώπους του δικαστικού και δικηγορικού σώματος με αντικείμενο την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών της, αλλά και την σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ δικηγόρων και διοικητικών δικαστών, ήταν, μεταξύ των άλλων, το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, με το προεδρείο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ολομέλειας, βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου της διοικητικής δίκης και η επίτευξη καλυτέρευσης των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των δύο νομικών πλευρών (διοικητικών δικαστών και δικηγόρων).

Κατά την επίμαχη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέθηκαν ορισμένα θέματα καθημερινής πρακτικής.

Πλέον της συγκρότησης της κοινής επιτροπής για τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, ο κ. Βερβεσός, έθεσε υπόψη του προεδρείου της Ένωσης, προς αντιμετώπιση:

1) Το ζήτημα βελτίωσης της καθημερινής άσκησης δικηγορίας στα Διοικητικά Δικαστήρια, και συγκεκριμένα ζήτησε να προταθούν προς θεσμοθέτηση:

α) Το δικαίωμα λήψης αντιγράφων των απόψεων της διοίκησης και των λοιπών στοιχείων του φακέλου του αντίδικου Δημοσίου ή τρίτου, και αντιστρόφως.

β) Η γνωστοποίηση της κλήσης προς συζήτηση και στον αιτούντα/προσφεύγοντα, τόσο στις ακυρωτικές διαφορές, όσο και στις διαφορές ουσίας, και με ηλεκτρονικά μέσα, στις περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει σήμερα και

2) Το ζήτημα της δυνατότητας λήψης μέτρων προσωρινής δικαστικής προστασίας, όχι μόνον σε περιπτώσεις πρόδηλης βασιμότητας, που εφαρμόζεται νομολογιακά με ιδιαίτερη αυστηρότητα, αλλά και σε περιπτώσεις απλής πιθανολόγησης του βασίμου, συνεκτιμωμένης και της βλάβης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boutaris

Ένας 36χρονος ομογενής ο δεύτερος που συνελήφθη - Σεσημασμένος για κλοπές ο ένας -  Εφιαλτικό αυτό που έζησα λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

290