Έχασαν τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ οι 353 πρώην εργαζόμενοι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ

thesoasth

Oι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι από την υπουργική απόφαση δεν προκαλείται βλάβη στα οικονομικά συμφέροντά τους

Έχασαν τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι 353 πρώην μέτοχοι και εργαζόμενοι του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΟΑΣΘ), καθώς «σκόπευσαν» απόφαση που δεν τους αφορά και δεν τους θίγει τα οικονομικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ΄ αριθμ. 982/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση των 353, καθώς έκρινε ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον να ζητήσουν την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 5503/400/24.1.2018 αποφάσεως του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση προκηρύσσεται συνοπτικός διαγωνισμός με κατακύρωση την πλέον συμφέρουσα προσφορά για την επιλογή εξειδικευμένου αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο της απογραφής και αποτίμησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ, η οποία περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με το άρθρο 22 του νόμου 4482/2017.

Οι προσφεύγοντες, υποστήριζαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43), καθώς παρόμοια θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν με υπουργική απόφαση παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ ο νόμος 4482/2017 δεν παρέχει σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την έκδοση παρόμοιας απόφασης. Ακόμη, υποστήριζαν ότι δεν ήταν νόμιμη.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι από την υπουργική απόφαση που οι 353 ζητούν την ακύρωσή της, δεν προκαλείται βλάβη στα οικονομικά συμφέροντά τους, καθώς έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού και προς εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος.

Με άλλα λόγια η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν αφορά το κεφάλαιο εκείνο για την απόδοση χρημάτων προς τους 353 από τη μη αποσβεσθείσα αξία του ΟΑΣΘ μετά την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Δηλαδή, δεν αποσκοπεί η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση στις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 4482/2017 που προβλέπει ότι για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν πλήρως αποσβεσθεί, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει στους μετόχους του Ο.Α.Σ.Θ. τη μη αποσβεσθείσα αξία και συγκεκριμένα θα καταβάλλει το τίμημα που θα καθοριστεί κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός.

Ούτε όμως η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, προσθέτει τέλος το ΣτΕ, συνιστά απόφαση η οποία έχει σχέση με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kefalinia

Ο Παθολόγος Γ. Χριστοδουλάκης κάνει λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό  και απαρχαιωμένες δομές και λειτουργία του νοσοκομείου - «Δύο μόνιμοι επιμελητές, ένας ειδικευόμενος και δύο αγροτικοί γιατροί καλούνται να εξυπηρετούν στα Επείγοντα 40.000 πολίτες», καταγγέλλει, απειλώντας με παραίτηση